Υποψήφιος πρόεδρος «τρολ»: η ηθική παρακμή του Νίκου Χριστοδουλίδη

Ανακοίνωση του Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, υποψήφιου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

Τα όσα αναδεικνύει το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» της 18ης και 19ης Σεπτεμβρίου 2022 με τίτλο «Όταν ο εξ απορρήτων του Νίκου Χριστοδουλίδη τον αδειάζει» εγείρουν ερωτήματα καθώς και ζητήματα ηθικής για τον κ. Χριστοδουλίδη, τα οποία χρειάζονται την άμεση τοποθέτησή του. 

Όπως αποκαλύπτει στο εν λόγω δημοσίευμα ο κ. Μανώλης Κυριάκου, από τους στενότερους συνεργάτες του, ο κ. Χριστοδουλίδης έδινε εντολές για δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ) με σκοπό την επίθεση στους επικριτές του, κυρίως δημοσιογράφων. Μάλιστα, ο κ. Χριστοδουλίδης φέρεται να είχε και άποψη ως προς το κατά πόσο ένας ψεύτικος λογαριασμός είναι «πειστικός» ή όχι, καθώς επίσης τροφοδοτούσε με παραπολιτικές πληροφορίες τις κατευθυντήριες γραμμές των επιθέσεων αυτών.

Ασφαλώς και δεν επικροτούμε την επιλογή του κ. Κυριάκου να προβεί στις αποκαλύψεις αυτές και να δημοσιοποιήσει συνομιλίες του με τον κ. Χριστοδουλίδη μετά και τη δική του εμπλοκή στην υπόθεση και αφού έχασε την εύνοια του κ. Χριστοδουλίδη.  Εφόσον όμως έτσι έπραξε ο κ. Κυριάκου, προκύπτουν επιπρόσθετα ερωτήματα για την κρίση του κ. Χριστοδουλίδη ως προς την επιλογή των στενών συνεργατών του και τις σχέσεις που διαμορφώνει με αυτούς. Με ποια κριτήρια ο κ. Χριστοδουλίδης επέλεξε και εμπιστεύτηκε τον κ. Κυριάκου; Έκρινε πως ήταν το κατάλληλο πρόσωπο για τη δημιουργία των ψεύτικων λογαριασμών; Γενικά επιλέγει συνεργάτες οι οποίοι μπορούν να τον εξυπηρετήσουν σε «αποστολές» τέτοιας φύσης; Εργαλειοποίησε τον κ. Κυριάκου και ακολούθως τον απομάκρυνε κατόπιν παρεμβάσεων τρίτων;

Η χρήση ψεύτικων λογαριασμών στα ΜΚΔ για επίθεση στους επικριτές ενός πολιτικού συνιστά την  ένδειξη πολιτικής παρακμής και εγείρει ερωτήματα ως προς το σύστημα ηθικών και πολιτικών αξιών του κ. Χριστοδουλίδη. Οι υποτιθέμενες ενέργειες του κ. Χριστοδουλίδη αποτελούν σκοταδιστικές πρακτικές που δεν έχουν θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία στην οποία πρυτανεύει η ελευθερία της έκφρασης, ούτε συνάδουν με τον πολιτικό πολιτισμό που έχει ανάγκη η χώρα μας.

Γνωρίζουμε από μελέτες για τον επηρεασμό εκλογών σε άλλες χώρες, όπως οι γκεμπελικές πρακτικές επίθεσης σε επικριτές μέσω ψεύτικων λογαριασμών στα ΜΚΔ («φάρμες τρολ»), ότι αποτελούν το κατεξοχήν εργαλείο των λαϊκιστών πολιτικών αλλά και ξένων δυνάμεων, οι οποίες αποσκοπούν στον επηρεασμό του εκλογικού σώματος. Στην Κύπρο που οραματιζόμαστε δεν υπάρχει θέση για τέτοιες πρακτικές. Η ελευθερία της έκφρασης, η διαφάνεια και ο διάλογος θα πρέπει να βρίσκονται στον πυρήνα της δημοκρατικής διεργασίας.

Δυστυχώς, το γεγονός ότι κρύβεται ο κ. Χριστοδουλίδης πίσω από ψεύτικους λογαριασμούς στα ΜΚΔ μάς εκπλήσσει. Ταυτόχρονα, πρόκειται για τον μοναδικό υποψήφιο ο οποίος αρνείται να συμμετάσχει μέχρι στιγμής στις συμφωνημένες με όλα τα επιτελεία τηλεοπτικές συζητήσεις ανάμεσα στους υποψηφίους για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Διερωτώμαι, υπό το φως των αποκαλύψεων αυτών, αν η άρνηση συμμετοχής στον διάλογο και την αντιπαραβολή πολιτικών θέσεων αποτελεί επέκταση της ευρύτερης αντίληψης του κ. Χριστοδουλίδη για τις εκλογές: ότι δηλαδή αυτές επηρεάζονται αδιαφανώς, με υπόγεια μέσα και χωρίς δημόσιο διάλογο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης έχει την εντύπωση πως θα ήταν ποτέ δυνατόν να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας κάποιος ο οποίος κρύβεται πίσω από ψεύτικους λογαριασμούς στα ΜΚΔ σαν «τρολ»; Η επιλογή της σιωπής εκ μέρους του σε σχέση με τους δημοσιευθέντες ισχυρισμούς είναι ανάρμοστη και τυχόν επιβεβαίωση των ισχυρισμών αυτών αποτελεί ένδειξη ότι είναι ο ίδιος ακατάλληλος ως υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Καλώ τον κ. Χριστοδουλίδη να δώσει εξηγήσεις και να προσέλθει άμεσα σε πολιτικό διάλογο επί όλων των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα μας και των λύσεων που ο ίδιος προτείνει.

New Wave News

Ενημερωθείτε πρώτοι για τις εξελίξεις και την πορεία του κινήματος!

* Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε την επεξεργασία του για σκοπούς ενημέρωσής σας σχετικά με τα νέα του Κινήματος. Μπορείτε να αφαιρέσετε τα στοιχεία σας ανα πάσα στιγμή. Τα στοιχεία σας τυγχάνουν χειρισμού στη βάση της Πολιτικής Διαχείρισης Προσωπικών Δεδομένων του Κινήματος.

Νέο Κύμα - Volt Cyprus
X