Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το κοινό μας επίτευγμα. Έχουμε καταφέρει μετά από αιώνες συγκρούσεων να συνεργαστούμε για τη θεμελίωση μιας Ένωσης η οποία έχει εξασφαλίσει την ειρήνη και την ευημερία για πάνω από εξήντα χρόνια τώρα. Είμαστε περήφανοι για το κατόρθωμα αυτό.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ακόμα ελλείψεις στην Ευρώπη. Ενώ άλλες χώρες, σε άλλες ηπείρους, ανέκαμψαν με πιο γοργό ρυθμό από την οικονομική κρίση, οι Ευρωπαϊκές χώρες παρέμειναν στα αυστηρά σχέδια και στην έλλειψη δομής για ανάκαμψη. Η ανεπαρκής και αδιαφανής δημόσια διαχείριση οδήγησε στα υψηλά ποσοστά ανεργίας, παρεμπόδισε τις επενδύσεις και την ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επωφελήθηκαν οι μεγαλύτερες εταιρείες όχι μόνο με ευκολότερη πρόσβαση στις αγορές αλλά και με φθηνότερο εργατικό δυναμικό. Όμως, οι εργαζόμενοι δεν έχουν επωφεληθεί μιας εναρμονισμένης κοινωνικής προστασίας. Τόσο οι πλούσιοι όσο και οι επικερδείς εταιρείες συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται τις νομικές διαφορές μεταξύ των χωρών προς αποφυγή της πληρωμής του μεριδίου τους. Με τον τρόπο αυτό «αναγκάζουν» όλους τους άλλους να πληρώσουν τον λογαριασμό. Γενικά, ο κόσμος δεν νιώθει ότι η Ένωση τον αντιπροσωπεύει και αντιλαμβάνεται ότι οι αποφάσεις που αφορούν όλους μας επιβάλλονται από ψηλά.

Το Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος ιδρύθηκε σε μια εποχή κρίσης της Ευρωπαϊκής συνοχής και λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης ως προς τις κοινές προσπάθειες. Ενωθήκαμε για να επιβεβαιώσουμε τη δύναμη του Ευρωπαϊκού σχεδίου, τη δέσμευση ως προς τις κοινές προσπάθειες και την πίστη μας σε ένα κοινό μέλλον. Το μήνυμά μας είναι μήνυμα ελπίδας, θάρρους και αλληλεγγύης. Είναι ένα μήνυμα που πρέπει να λάβουν όλοι. Δεν θα επιτρέψουμε στις σειρήνες του διχασμού να καταστρέψουν ό,τι έχουμε κτίσει με συνεχόμενες προσπάθειες. Το Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος αναπτύχθηκε για να λειτουργήσει ως πυλώνας του Ευρωπαϊκού σχεδίου και για να ενεργοποιήσει ξανά την οικοδόμησή του. Το Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος προσφέρει στους Ευρωπαίους πολίτες ένα όραμα για την Ευρώπη, το οποίο εμπεριέχει τους κοινούς μας στόχους αντιμετωπίζοντας τις ελλείψεις μας.

Πιστεύουμε σε μια Ευρώπη που εργάζεται και προσφέρει ισάξια σε όλους, όχι μόνο για τους λίγους προνομιούχους. Μια Ευρώπη όπου τα άτομα και οι εταιρείες συνεισφέρουν το μερίδιο τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση από όποιο μέρος ζουν. Το όραμά μας είναι μια Ευρώπη που υπόσχεται ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην υγεία και προσφέρει κοινωνική προστασία και ευκαιρίες εργοδότησης σε όλους. Μια Ευρώπη όπου οι πολίτες της σε όλα τα μήκη και πλάτη της έχουν τα ίδια δικαιώματα, τις ίδιες ευκαιρίες και έχουν εμπιστοσύνη ότι όχι μόνο συνεισφέρουν αλλά και απολαμβάνουν ισάξια από την εμπλοκή τους.

Τέλος, πιστεύουμε σε μια Ευρώπη η οποία εξασφαλίζει την ολοκληρωμένη συμμετοχή όλων των πολιτών και όλων των απόψεων. Μια Ευρώπη όπου οι πολίτες όλων των κρατών, μικρών και μεγάλων, έχουν φωνή και αντιπροσωπεύονται. Το όραμά μας είναι μια Ευρώπη όπου μια ζωντανή δημοκρατία δημιουργεί έναν ανοιχτό χώρο για συζήτηση και επιτρέπει σε όλους να συμμετέχουν και να διαπρέπουν. Μια Ευρώπη όπου η κάθε είδους διαφορετικότητα γίνεται σεβαστή. Μια Ευρώπη όπου οι πολίτες εκλέγουν απευθείας όλους τους αντιπροσώπους, τους προτρέπουν να είναι υπεύθυνοι και αντάξιοι της θέσης τους και συμπεριλαμβάνουν τις ανάγκες των πολιτών στις αποφάσεις που λαμβάνουν για όλους μας. Πιστεύουμε ότι αυτή η νέα Ευρώπη θα μας αξιώσει να είμαστε πλοηγοί της ζωής μας και των επιλογών μας και να αγωνιζόμαστε για την επίτευξη των προσωπικών μας φιλοδοξιών ενώ είμαστε μέλος μιας πιο δυνατής κοινότητας – μιας κοινότητας με αξίες.

Πέρα από τους περιορισμούς και τις ελλείψεις, το Ευρωπαϊκό σχέδιο μεταφέρει ένα μήνυμα για τον κόσμο όλο. Είναι μια παρακαταθήκη ότι αιώνες πολέμου και αντιπαράθεσης μπορούν να ξεπεραστούν με κοινές αξίες που έχουμε, οι οποίες είναι πιο πολλές από αυτά που μας χωρίζουν και ότι μπορούμε να σχηματίσουμε το πεπρωμένο μας μαζί. Μερικοί υποστηρίζουν έναν κόσμο όπου «η κάθε χώρα δουλεύει μόνο για τον εαυτό της». Εμείς επιλέξαμε ένα διαφορετικό μονοπάτι: αυτό της συνεργασίας, όπου κοινοί κανόνες θωρακίζουν τους δυνατούς, αλλά προστατεύουν και τους αδύνατους, και έτσι γινόμαστε όλοι καλύτεροι. Αν η ιστορία αφορά στις επιλογές που κάνουμε, τότε επιλέγουμε να δημιουργήσουμε μια πιο ισχυρή και βιώσιμη Ένωση για τις μελλοντικές γενιές και τον κόσμο ολόκληρο.

Μέσω της ειρήνης και της ευημερίας που προωθεί η Ευρώπη παίρνουμε δύναμη για μια καλύτερη ζωή. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι υποκείμενες ελλείψεις μπορούν να αντιμετωπιστούν και θα αντιμετωπιστούν μέσω μιας καλύτερης Ευρώπης. Πιστεύουμε ότι με πιο συμπεριληπτικούς οργανισμούς θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα καινούριο αίσθημα συνοχής, βασισμένο σε κοινές αξίες. Μαζί ενωμένοι θα διασφαλίσουμε μια καλύτερη ζωή για όλους.

X