Βιογραφικό Σημείωμα Κωνσταντίνου Χριστοφίδη

Όνομα: Κωνσταντίνος Χριστοφίδης

Τίτλος: Καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου  

Στοιχεία Επικοινωνίας:

➡️Email: ccc2023@neokyma.org.cy
➡️Twitter
➡️Facebook

Διεύθυνση: Νέο Κύμα || Volt Cyprus – Η Άλλη Κύπρος
Λεωφ. Διγενή Ακρίτα 1, 1055 Λευκωσία.

Τηλέφωνα: + 357 70001019 / + 357 99 422223

Ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης γεννήθηκε στη Λάπηθο της Κερύνειας, τον Γενάρη του 1959. Μεγάλωσε στο πιο όμορφο μέρος της Κύπρου, στη μαγική πολιτεία κάτω από το Κυπαρισσόβουνο, ανάμεσα στους λεμονανθούς και τη θάλασσα. Είναι ένας βαθιά δημιουργικός άνθρωπος, γεμάτος φαντασία και όραμα, απόλυτα επηρεασμένος από την ομορφιά του τόπου που τον φιλοξένησε, στα αρχικά χρόνια της ζωής του.

Είναι ο τρίτος από τους πέντε γιους του Χρίστου και της Ανθούλας Χριστοφίδη. Οι γονείς του ήταν ιδιοκτήτες αρτοποιείου καθώς και μιας μικρής επιχείρησης στη Λάπηθο. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Λαπήθου, από το οποίο όμως δεν πρόλαβε να αποφοιτήσει, λόγω της τουρκικής εισβολής του 1974. Έγινε πρόσφυγας στον τόπο του, όπως και χιλιάδες άλλοι Κύπριοι, τον Αύγουστο του 1974.

Τον Νοέμβριο του 1974, βρέθηκε με εκατοντάδες άλλα γυμνασιόπαιδα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Βόλο, όπου φοίτησε στο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, για έναν χρόνο. Επέστρεψε στην Κύπρο και το επόμενο έτος αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Κύκκου και, αμέσως μετά, κατετάγη στην Εθνική Φρουρά. Από το 1974 έως το 1976, όντας ακόμα μαθητής, εργάστηκε σε ποικίλες δουλειές.

Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Grenoble στη Γαλλία και έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Εθνικό Πολυτεχνείο της Grenoble (Ecole National Polytecnique de Grenoble) με υποτροφία της Γαλλικής κυβέρνησης. Επιπλέον, ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα (DEA) από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Grenoble, σε θέματα οικονομικής και πολιτικής διαχείρισης της Ενέργειας. Η διδακτορική διατριβή του, την οποία ολοκλήρωσε το 1987 στο Πολυτεχνείο της Grenoble, καταπιάνεται με ζητήματα μικροηλεκτρονικής και φωτοβολταϊκών υλικών.

Το 1985 ως μεταπτυχιακός φοιτητής στην «Ecole National Polytecnique de Grenoble» ίδρυσε την οργάνωση «Νέοι Μηχανικοί χωρίς Σύνορα», η οποία πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας και, ειδικότερα, στα ηλεκτρικά συστήματα και τα συστήματα αφαλάτωσης σε γαλλόφωνες χώρες της Αφρικής, με στόχο τη μεταφορά πόσιμου νερού σε απόμερες και παραμελημένες φτωχές κοινότητες. 

Ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης διετέλεσε μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Québec και Ερευνητής-Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Toronto στον Καναδά. Έχει, επίσης, διατελέσει Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris VI, στο Πανεπιστήμιο του Toronto, στο Weizmann Institute του Ισραήλ και στην Ecole National Polytecnique, στη Grenoble. Επιπλέον, συνεργάζεται μόνιμα ως ερευνητής με το CNRS Γαλλίας. Το 2005 εξελέγη μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου της «Διεθνούς Ένωσης Φυσικών Στερεάς Κατάστασης», στο Παγκόσμιο Συνέδριο Φυσικής που έγινε στη Νότια Αφρική. Μετά από έξι χρόνια παραμονής του στον Καναδά, όπου εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Québec και στο Πανεπιστήμιο του Toronto, ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης επέστρεψε στην Κύπρο το 1992 ως Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του, νεοσύστατου τότε, Πανεπιστημίου Κύπρου.

Έχει δημοσιεύσει πέραν των εκατό άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, συνέγραψε και εξέδωσε σημαντικό αριθμό βιβλίων, ενώ αριθμεί περισσότερα από εκατό άρθρα σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων. Άρθρα του συχνά αναδημοσιεύονται σε βιομηχανικά περιοδικά υψηλής τεχνολογίας στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Έχει δώσει διαλέξεις ως προσκεκλημένος ομιλητής σε περισσότερα από τριάντα διεθνή συνέδρια.  Δύο από τα βιβλία του, που αφορούν στην Ιοντική Εμφύτευση σε Ημιαγωγούς, εκδόθηκαν από το “Αcademic Press – New York” στο πλαίσιο της σειράς «Semiconductors and Semimetals». Το βιβλίο του “Physics, Chemistry and Technology of Solid State Gas Sensors and Devices” εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο “John Wiley and Sons” στη Νέα Υόρκη. Το συγκεκριμένο βιβλίο χρησιμοποιείται ως μέρος της βιβλιογραφίας στα μεταπτυχιακά προγράμματα πολλών πανεπιστημίων στη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Δανία, τη Γαλλία, τον Καναδά, την Αυστραλία και τις Η.Π.Α. Επιπρόσθετα, διατελεί μέλος σε διάφορες εκδοτικές επιστημονικές επιτροπές. Παράλληλα, διατελεί κριτής σε είκοσι και πλέον διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Κατά την παραμονή του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης προσέλκυσε περισσότερα από δέκα Ευρωπαϊκά προγράμματα (σε τέσσερα εξ αυτών υπήρξε ο Γενικός Συντονιστής), τρία διεθνή προγράμματα και οκτώ εθνικά προγράμματα. Συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Προετοιμασίας του πέμπτου πλαισίου και εργάζεται ως κριτής για την NSF των ΗΠΑ και της Νοτίου Αφρικής. Έχει εργαστεί επίσης ως ερευνητικός σύμβουλος μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας όπως η 3M, η Motorola Inc, η MITEL, η Semiconductors, η Photowatt και η ST-Microelectronics. 

Ενταγμένος στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Κύπρου από το 1992, διετέλεσε Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Τμήματος Φυσικής καθώς και Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων (2006-2010). Υπήρξε ο τέταρτος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου (2010-2018), αξίωμα στο οποίο εξελέγη τον Νοέμβριο του 2010 και επανεξελέγη τον Νοέμβριο του 2014.

Το όνομα του Κωνσταντίνου Χριστοφίδη είναι πλήρως συνυφασμένο αφενός με την αναπτυξιακή πορεία της έρευνας του Πανεπιστημίου Κύπρου και, αφετέρου, με την έντονη ερευνητική δράση, τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε θέματα ενέργειας. Με τη δράση του, ο Χριστοφίδης συνέβαλε, μεταξύ άλλων, στην ίδρυση και λειτουργία της Ιατρικής Σχολής, στην προώθηση καινοτόμων πρωτοβουλιών του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπως λόγου χάριν το έργο «Μαύρος Χρυσός», στον σχεδιασμό της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας και στην καθιέρωση του Πανεπιστημίου της Διασποράς. Η συνδρομή του στον οραματισμό και την υλοποίηση του αναπτυξιακού πλάνου του Οργανισμού, μέσω της προσέλκυσης δεκάδων εκατομμυρίων από ευεργέτες και δωρητές, άνοιξε τον δρόμο για τη γρήγορη υλοποίηση της Πανεπιστημιούπολης. Ο ρόλος του στη συνεργασία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και τις δύο μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης, ήταν καθοριστικός. Οι δωρεές που εξασφάλισε αλλά και η συνέργεια με την πολιτεία και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ήταν κρίσιμης σημασίας για την ταχεία εξέλιξη και διαμόρφωση της Πανεπιστημιούπολης, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ήταν εκείνος που οραματίστηκε την ενεργειακή αυτονόμηση του Πανεπιστημίου Κύπρου, κτίζοντας πρώτα το ενεργειακό πάρκο «Φαέθων» και σχεδιάζοντας και χρηματοδοτώντας το πάρκο «Απόλλων». 

Κατά την περίοδο της πρυτανείας του, σημαντικός αριθμός αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων καθώς και σημαντικοί φορείς των ευρωπαϊκών θεσμών επισκέφτηκαν το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ως πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ανέπτυξε θερμές σχέσεις με όλους τους ξένους διπλωμάτες της Κύπρου, σε μια προσπάθεια εμπέδωσης και εφαρμογής στην πράξη της «επιστημονικής διπλωματίας».

Η έννοια της «πολιτιστικής διπλωματίας» ήταν επίσης στην πολιτική ατζέντα του Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, ο οποίος χρηματοδότησε, κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, τη συντήρηση του Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπως επίσης και την αγορά αξιόλογων έργων τέχνης, τα οποία σήμερα κοσμούν την Πανεπιστημιούπολη. Χάρη στις αδιάκοπες προσπάθειές του, ο θεσμός των Ανοικτών Πανεπιστημίων στην Κύπρο επεκτάθηκε, ενώ ο ίδιος δεν σταμάτησε στιγμή να παλεύει για τα δικαιώματα των μαθητών των δημόσιων και των ιδιωτικών σχολείων, προκειμένου όλοι οι μαθητές να αποκτήσουν πρόσβαση στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας τους. Παράλληλα, ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης έδωσε πολλές διαλέξεις για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και την αναγκαιότητα ίδρυσης πρότυπων σχολείων. 

Ως Πρύτανης συνέβαλε, επίσης, καθοριστικά στη δημιουργία του Φοιτητικού Ταμείου Αλληλεγγύης «Νεόφυτος Χανδριώτης», το οποίο εξελίχθηκε σε ένα πρότυπο αυτοδιοικούμενο σύστημα υγείας για τους φοιτητές. Κατά την περίοδο 2010-2018, τις μέρες της βαθιάς οικονομικής κρίσης, κατάφερε να ενισχύσει το Ταμείο Ευημερίας Φοιτητών με πρωτόγνωρα ποσά από σημαντικές δωρεές. 

Σήμερα, ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης είναι ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Έρευνας Καρκίνου Κύπρου, το κτήριο του οποίου αποπερατώνεται τον Οκτώβριο του 2022, με κεφάλαια προερχόμενα από ιδιωτική δωρεά. Είναι, επίσης, μέλος του συμβουλίου του “Centre of Excellence in Marine and Maritime Research, Technology Development and Innovation”. Σήμερα, πρωτοστατεί στη δημιουργία του “Energy & Energy Geopolitics Centre of Excellence”, ενός προγράμματος που φθάνει ήδη τα 50 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να κριθεί στη δεύτερη και τελευταία φάση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στις 23 Νοεμβρίου 2017 του απονεμήθηκε το παράσημο του Αξιωματούχου του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα (L’Ordre des Palmes Académiques) εξ ονόματος του Υπουργού Εθνικής Παιδείας της Γαλλικής Δημοκρατίας, για την ουσιαστική προσφορά του στην εκπαίδευση, την κουλτούρα και τον γαλλικό πολιτισμό. Το 2018 τιμήθηκε από την Ιταλική Δημοκρατία με το μετάλλιο του Τάγματος του Διοικητή του Άστρου της Ιταλίας (Ordine Della Stella D’ Italia Commendatore). Επιπλέον, εδώ και δέκα χρόνια, ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης συμμετέχει ενεργά στην ομάδα για την εδραίωση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, στην οποία πρωτοστατεί το Βατικανό και το Ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Τον Δεκέμβριο του 2018, ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης πραγματοποίησε ένα μεγάλο του όνειρο: ταξίδεψε στην παγωμένη ήπειρο της Ανταρκτικής, στο πλαίσιο μιας σημαντικής επιστημονικής αποστολής. Επιστρέφοντας από την Ανταρκτική, το 2019, δίδαξε στο ΑΒΕΡΩΦΕΙΟ Γυμνάσιο της Αλεξάνδρειας για έναν μήνα. 

Το 2018 ανακηρύχθηκε, επίσης, “Manager of the Year”, από την εφημερίδα «Καθημερινή», της Κύπρου. Ο βασικός λόγος του βραβείου ήταν ότι, επί πρυτανείας του, το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανέβηκε σε όλες τις διεθνείς κατατάξεις και ήρθε κοντά στον επιχειρηματικό κόσμο. Η συμβολή του στη δημιουργία του κέντρου Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκης «Στέλιου Ιωάννου» υπήρξε καταλυτική.  

Έχει επισκεφθεί σχεδόν όλες τις κυπριακές κοινότητες της διασποράς, με τις οποίες έχει εξαιρετικούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας. Στα χρόνια της παραμονής του στο εξωτερικό ανέπτυξε πολύπλευρη ενεργό δράση για τα δίκαια της Κύπρου. Διετέλεσε, επιπρόσθετα, ηγετικό στέλεχος του συνδέσμου «Δικαιοσύνη για την Κύπρο» στον Καναδά.

Ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης αρθρογράφησε επί σειρά ετών στις εφημερίδες «Φιλελεύθερος», «Πολίτης» «Καθημερινή» και «Σημερινή». Από το 1992 έως σήμερα έχει δημοσιεύσει μια σειρά άρθρων για την εισαγωγή και τη χρήση των τρένων και των τράμ στην Κύπρο. Έγραψε πολλά άρθρα για την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας στην Κύπρο, τη γαλάζια οικονομία, τις πράσινες κοινωνικές εταιρίες, τη μεταρρύθμιση της παιδείας, την τεχνολογική και ψηφιακή επανάσταση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη σύγχρονη γεωργία, την τεχνολογική και ψηφιακή επανάσταση, όπως επίσης και για τη διαφθορά που μαστίζει τον τόπο μας.

Ως άνθρωπος της φύσης και της εποχής του, ο Κωσταντίνος Χριστοφίδης περνάει αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο του στον Κάμπο της Τσακίστρας, φροντίζοντας τις αγαπημένες του αγροτικές καλλιέργειες. Στο περιβόλι του διαθέτει όλα τα φρούτα της κυπριακής υπαίθρου. Συνηθίζει, επίσης, να πηγαίνει για πεζοπορία στο Τρόοδος, μια που εξαιτίας της τουρκικής κατοχής δεν μπορεί πλέον να πεζοπορεί μαζί με τους φίλους του στην αγαπημένη κορυφογραμμή του Πενταδακτύλου. Άλλωστε, ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης μαζί με τέσσερεις αγαπημένους του φίλους, συγκαταλέγονται στους ελάχιστους Κυπρίους, που περπάτησαν από τη μια πλευρά του Πενταδακτύλου μέχρι την άλλη· πρόκειται για μια περιδιάβαση που έλαβε χώρα το 1973 και διήρκησε δώδεκα ολόκληρες μέρες.

Πρόσφατα, ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης εξέδωσε το βιβλίο του «Από Θεατές Δημιουργοί του Ονείρου», ένα βιβλίο στο οποίο σκιαγραφείται και παίρνει ζωή η «Άλλη Κύπρος», την οποία οραματίζεται και φιλοδοξεί να υλοποιήσει. Για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού, το 2019 μαζί με φίλους, συνεργάτες και πολλούς νέους ανθρώπους της Κύπρου αλλά και της διασποράς ίδρυσε το κοινωνικο-πολιτικό κίνημα «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος», το οποίο με τις προτάσεις του αποσκοπεί στο να θέσει τις σωστές βάσεις σε σημαντικά κοινωνικά, οικονομικά αλλά και πολιτικά ζητήματα που ταλανίζουν την Κύπρο.

Ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης είναι παντρεμένος με τη Λουκία Μακρή, από την κατεχόμενη Κυθρέα, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά: τον Άνθο, 30 ετών, απόφοιτο της Ιατρικής Αθηνών, ο οποίος σήμερα εκπαιδεύεται για να λάβει την ειδικότητα του από το Πανεπιστήμιο του Yale στις ΗΠΑ, και τον Ιωάννη, 24 ετών, φοιτητή στο πέμπτο έτος της Ιατρικής στο Groningen της Ολλανδίας.

Για τον Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, ωστόσο, το μεγαλύτερο όνειρο πάντα θα είναι η επιστροφή στη γη του· να ανασάνει και πάλι ανάμεσα στους λεμονανθούς και στη θάλασσα, εκεί, στη μαγική πολιτεία του Βορρά, κάτω από το Κυπαρισσόβουνο.

Στην αγαπημένη του Λάπηθο. 

New Wave News

Ενημερωθείτε πρώτοι για τις εξελίξεις και την πορεία του κινήματος!

* Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε την επεξεργασία του για σκοπούς ενημέρωσής σας σχετικά με τα νέα του Κινήματος. Μπορείτε να αφαιρέσετε τα στοιχεία σας ανα πάσα στιγμή. Τα στοιχεία σας τυγχάνουν χειρισμού στη βάση της Πολιτικής Διαχείρισης Προσωπικών Δεδομένων του Κινήματος.

Νέο Κύμα - Volt Cyprus
X