Τρία βήματα προσαρμογής στο νέο φυσιολογικό

Της Ροδούλας Δημητριάδου*

Σε αυτές τις πρωτοφανείς στιγμές της πανδημίας του κορωνοϊού, μοιραζόμαστε παρόμοια συναισθήματα: άγχος, ανησυχία, σύγχυση, ακόμη και πανικό. Αυτά τα συναισθήματα είναι εντελώς φυσιολογικά επειδή, όπως ήδη γνωρίζουμε από τη μέχρι πρόσφατα «κανονική» ζωή μας, υπάρχει κάτι που ο ισχυρός μας εγκέφαλος δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένος να χειρίζεται, και αυτό είναι η αβεβαιότητα. Μας φοβίζει το άγνωστο, το απρόβλεπτο. Στην περίοδο της κρίσης, είναι απόλυτα αναμενόμενο ότι η αβεβαιότητα μεγεθύνεται και μαζί της οι φόβοι μας.

Αποδοχή της κατάστασης – Αναγνωρίζω το νέο φυσιολογικό

Το πρώτο βήμα για τη διαχείριση του άγχους και της ανησυχίας είναι να αναγνωρίσουμε και να αποδεχτούμε τη νέα πραγματικότητα ακριβώς έτσι όπως είναι σήμερα, αυτή τη στιγμή. Η πανδημία είναι γεγονός και επηρεάζει όλους μας. Το να την αρνιόμαστε ή να αντιστεκόμαστε είναι σπατάλη πολύτιμης ενέργειας που καλύτερα είναι να διοχετεύσουμε στην εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης. Η ανθρώπινη εμπειρία είναι μια μπερδεμένη δέσμη αντιθέσεων: καλό και κακό, μαύρο και άσπρο, σκοτάδι και φως. Επί του παρόντος βιώνουμε το σκοτάδι, αλλά ας θυμηθούμε ότι αυτό είναι το γεγονός: βρισκόμαστε στη μέση μιας πανδημίας. Μόλις το αποδεχτούμε μπορούμε να εστιάσουμε την ενέργεια και τους πόρους μας για να βελτιώσουμε το αποτέλεσμα. Σε αυτήν την περίπτωση να βοηθήσουμε στην εξομάλυνση της καμπύλης νέων κρουσμάτων μένοντας στο σπίτι, διατηρώντας την υγεία μας και υποστηρίζοντας άλλους. Ίσως μπορούμε ακόμα να σκεφτούμε τρόπους αξιοποίησης ευκαιριών που προκύπτουν. Μπορεί να υπάρξει φως ακόμη και στη σκοτεινότερη στιγμή.

Νέες συνήθειες – Διαχειρίζομαι την αρνητικότητα

 Έχοντας αποδεχτεί την κατάσταση, το δεύτερο βήμα είναι να διαχειριστούμε  τα αρνητικά συναισθήματά μας δημιουργώντας ήρεμα και ειρηνικά συναισθήματα από μέσα μας που θα ενισχύσουν την αίσθηση ελέγχου και σιγουριάς. Για να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας χρειάζεται να κυριαρχήσουμε στις σκέψεις μας, επειδή είναι οι σκέψεις που δημιουργούν συναισθήματα και όχι το αντίστροφο. Αυτά είναι καλά νέα γιατί όπως  δημιουργούμε αρνητικά συναισθήματα, μπορούμε να δημιουργήσουμε και θετικά συναισθήματα. Ο έλεγχος της σκέψης προϋποθέτει τη δημιουργία νέων συνηθειών. Μερικά παραδείγματα είναι:

  • Περιορίζουμε το χρόνο που αφιερώνουμε στις ειδήσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ακρόαση θλιβερών ειδήσεων και νοσηρών γεγονότων δεν βοηθά στη δημιουργία θετικής νοοτροπίας. Αντιθέτως, αυξάνει το άγχος. Ενημερωνόμαστε με μέτρο από επιλεγμένες αξιόπιστες πηγές.
  • Γράφουμε τις ανησυχίες και αρνητικές σκέψεις μας χρησιμοποιώντας στυλό και χαρτί. Αναγνωρίζουμε ότι είναι προϊόν της δικής μας σκέψης. Πετάμε το χαρτί και ξεφορτωνόμαστε αυτές τις σκέψεις. Αφιερώνουμε λίγα λεπτά για να αποφασίσουμε τι θέλουμε να σκεφτόμαστε. Συλλογιζόμαστε τη θετική σκέψη και παρατηρούμε την αίσθηση που δημιουργεί στο σώμα μας. Συνεχίζουμε να συλλογιζόμαστε τη θετική σκέψη όλη την ημέρα.
  • Καλλιεργούμε αισθήματα ευγνωμοσύνης.  H θεώρηση των θετικών πτυχών της ζωής και των επιτευγμάτων μας δημιουργεί αίσθηση εμπιστοσύνης που είναι καθησυχαστική και ενδυναμωτική και λειτουργεί ως αντίδοτο στο φόβο και στο άγχος. Εδώ είναι μερικά παραδείγματα για το πώς να το κάνουμε αυτό:

– Γράφουμε καθημερινά 3 πράγματα που μας έχουν κάνει ευτυχισμένους σήμερα. (3 διαφορετικά πράγματα κάθε μέρα).

– Σκεφτόμαστε 3 πράγματα για τα οποία είμαστε ευγνώμονες κατά τη διάρκεια των 20 δευτερολέπτων του πλυσίματος χεριών αντί να μετρούμε ως το 20.

  • Κάνουμε διαλογισμό ή ασκήσεις αναπνοής γιατί χαλαρώνουν τον εγκέφαλο και απενεργοποιούν τη λειτουργία μάχης ή πτήσης. Υπάρχουν πολλά δωρεάν προγράμματα διαλογισμού στο διαδίκτυο από τα οποία μπορούμε να επιλέξουμε.
  • Γιόγκα. Η γιόγκα βοηθά τόσο το σώμα όσο και το μυαλό. Για τους αρχάριους, υπάρχουν πολλά δωρεάν προγράμματα στο διαδίκτυο. Η επανορθωτική γιόγκα είναι μια άλλη καλή επιλογή ειδικά τώρα που είμαστε κλειδωμένοι στο σπίτι. Αποκαθιστά την ενέργεια και επειδή είναι στατική μπορούμε να δοκιμάσουμε μόνοι μας.
  • Σταματούμε να διαμαρτυρόμαστε και αναλαμβάνουμε 100% ευθύνη για τις ενέργειές μας. Έχουμε πάντα την επιλογή να χειριστούμε την κατάσταση. Η συνειδητοποίηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεών μας ενδυναμώνει και δημιουργεί την αίσθηση ελέγχου, επομένως ηρεμεί το φόβο και μειώνει το άγχος και την ανησυχία.

Νέες ευκαιρίες – Αξιοποιώ τη νέα κατάσταση

Έχοντας αποκτήσει τον έλεγχο των φόβων μας, μπορούμε να προχωρήσουμε στο τρίτο βήμα και να εστιάσουμε την ενέργειά μας για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις στιγμές στο σπίτι μας. Οι Κινέζοι έχουν την ίδια λέξη για κρίση και ευκαιρία. Στη σύγχρονη εποχή του coaching και της αυτο-ανάπτυξης, ο Napoleon Hill μας διδάσκει: «Κάθε αρνητικό γεγονός έχει μέσα του το σπόρο ενός ίσου ή μεγαλύτερου οφέλους». Ας διερευνήσουμε ποιες είναι οι πιθανές ευκαιρίες που μας παρουσιάζει η κρίση.

  • Άσκηση – αυτό είναι κάτι περισσότερο από μια πρόκληση επειδή είμαστε περιορισμένοι στο σπίτι ΑΛΛΑ μπορούμε να βγούμε και να περπατήσουμε στη γειτονιά μας (επιλέγοντας ένα απομονωμένο δρόμο και διατηρώντας πάντα μια ασφαλή απόσταση από τους άλλους)
  • Φύση – Έχοντας το χρόνο να βυθιστούμε στη φύση την άνοιξη είναι μια ευλογία και πρέπει όλοι να το εκμεταλλευτούμε  έστω και αν πρόκειται για τον κήπο, τη λεμονιά στην αυλή ή τη γλάστρα στο μπαλκόνι).
  • Κοινωνική σύνδεση – η απομόνωσης στο σπίτι μας υπενθυμίζει έντονα πόσο πολύ εκτιμούμε τους φίλους και την οικογένειά μας. Μπορούμε να τους καλούμε στο τηλέφωνο και σε βιντεοκλήση και να παραμένουμε συνδεδεμένοι.
  • Συνεισφορά – Μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτούς που είναι πιο ευάλωτοι ή σε χειρότερη μοίρα από εμάς. Ας αναρωτηθούμε, τι μπορούμε να κάνουμε σήμερα για να βοηθήσουμε; Τότε μπορούμε να απολαύσουμε την αίσθηση ότι είμαστε χρήσιμοι.
  • Καινούρια χόμπι ή κρυφά όνειρα – Αυτή είναι η στιγμή που μπορούμε να αφιερώσουμε χρόνο σε κάτι που πάντα θέλαμε να κάνουμε, όπως το μαγείρεμα, το ημερολόγιο, το γράψιμο ενός βιβλίου, η εκμάθηση μιας γλώσσας, γιόγκα, διαλογισμός και πολλά άλλα.

Ας είμαστε δημιουργικοί και τολμηροί. Και αυτό θα περάσει!

*Ροδούλα Δημητριάδου MS, CPA
Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Leadership Coach | Mέλος ICF
www.ithacajourneys.com
Μέλος του 77μελούς συμβουλίου του Νέου Κύματος – Η Άλλη Κύπρος.

New Wave News

Ενημερωθείτε πρώτοι για τις εξελίξεις και την πορεία του κινήματος!

* Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε την επεξεργασία του για σκοπούς ενημέρωσής σας σχετικά με τα νέα του Κινήματος. Μπορείτε να αφαιρέσετε τα στοιχεία σας ανα πάσα στιγμή. Τα στοιχεία σας τυγχάνουν χειρισμού στη βάση της Πολιτικής Διαχείρισης Προσωπικών Δεδομένων του Κινήματος.

Νέο Κύμα - Volt Cyprus
X