Θέλουμε μια Κύπρο ενωμένη, χωρίς διαχωριστικά τείχη ανάμεσα στους ανθρώπους της

Το έγκλημα που συντελέστηκε σαν σήμερα πριν από 46 χρόνια εις βάρος της Κύπρου και του λαού της από τα τουρκικά στρατεύματα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με καταδίκες.

Όλη αυτή η πίκρα και η αδικία που αισθανόμαστε για το έγκλημα αυτό πρέπει να μετουσιωθεί σε κάτι δημιουργικό και παραγωγικό. Πρέπει να αποκωδικοποιήσουμε σωστά τις μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές που συντελούνται στην Ανατολική Μεσόγειο και στον κόσμο ολόκληρο.

Ζούμε αυτές τις μέρες συμπυκνωμένες ιστορικές αλλαγές που πρέπει να αξιοποιήσουμε στο ακέραιο. Πρέπει να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία που υπάρχει γύρω μας. Η Τουρκία δεν είναι ανίκητη. Δεν είμαστε μόνοι σε αυτόν τον αγώνα. Υπάρχουν πολλοί λαοί που παλεύουν στην περιοχή μας για ελευθερία και δημοκρατία. Είμαστε μέλος μίας μεγάλης Ένωσης, που παρά τις αδυναμίες της θα εξελιχθεί, τα επόμενα χρόνια, σε κυρίαρχο θεματοφύλακα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, για να στηρίξουμε την προσπάθεια για ελευθερία και επανένωση της πατρίδα μας, χρειάζεται να ξαναφτιάξουμε το εσωτερικό μας μέτωπο, να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη οικονομία, να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη παιδεία, να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες μας, να καταπολεμήσουμε την ποικιλόχρωμη διαφθορά που υπονομεύει τον αγώνα μας και απογοητεύει τους νέους ανθρώπους.

Μόνον έτσι θα δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να αναχαιτίσουμε την τουρκική επεκτατική πολιτική και να την εξαναγκάσουμε να προχωρήσει σε βιώσιμη λύση στην Κύπρο για το συμφέρον όλων των Κυπρίων.

Η πάλη, παρά την ανισότητα των δυνάμεων, η αφοσίωση σε αρχές ενός ολόκληρου λαού και η θυσία των ανθρώπων του ‘74 ανανεώνουν την ανθρώπινη υπόσχεση για ένα καλύτερο μέλλον. Για μια Κύπρο ενωμένη, χωρίς διαχωριστικά τείχη ανάμεσα στους ανθρώπους της.

X