Συνάντηση με την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων με θέμα: τα αιτήματα και τα προβλήματα των πολυτέκνων και το δημογραφικό

Ανακοίνωση του Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, υποψήφιου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

Πραγματοποίησα τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022 μαζί με μέλη του επιτελείου μου μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με μέλη της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων.

Μου εξέφρασαν τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολύτεκνες οικογένειες, ιδίως σήμερα που οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης, στο ρεύμα, στα καύσιμα και στα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολυτέκνων, η αύξηση των επιδομάτων τους, η επιχορήγηση μέρους των δαπανών διαβίωσης καθώς και γενικότερα η προστασία των συμφερόντων και των δικαιωμάτων των πολυμελών οικογενειών είναι απαραίτητα.  Η εφαρμογή μέτρων από όλους τους φορείς και θεσμούς επιβάλλεται, καθώς σε μια κοινωνία που γερνάει χωρίς να γεννάει καινούρια μέλη, ο ρόλος τους είναι πολυσήμαντος. Σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν αρκετοί νέοι να εργαστούν, για να πληρώνουν κοινωνικές ασφαλίσεις, οπότε θα κινδυνέψουν οι συντάξεις και θα υπάρχει δημογραφικό πρόβλημα.  Εξάλλου, η παραγωγή νέων ιδεών, η καινοτομία, η ενεργητική συμμετοχή στα κοινά είναι κάτι που περιμένουμε κυρίως από τους νέους μας.

Τους παρουσίασα το κοινωνικό σχέδιό μου, το οποίο περιλαμβάνει τομές για μεταρρύθμιση της οικονομίας και της κοινωνίας γενικότερα, προς ένα βιώσιμο και δικαιότερο μοντέλο κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης. Αυτό συμπεριλαμβάνει όλους τους πολίτες και προσφέρει ποιοτικές θέσεις εργασίας για όλους. Ιδιαίτερα μέτρα πρέπει να λάβει η Πολιτεία για την εκπαίδευση και να δώσει υποτροφίες, για να καλυφθεί μέρος των εξόδων σπουδών αλλά και μέρος της επαγγελματικής τους αποκατάστασης. Υποστηρίζω ολόψυχα τους καταστατικούς στόχους της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, που ιδρύθηκε το 1971 στη Λευκωσία,  και υπόσχομαι ότι από τα πρώτα μελήματά μου θα είναι η ελάφρυνση του φορτίου που έχουν αναλάβει.

 

 

X