Νέο Κύμα

Σώστε τη Νότια Μαδαγασκάρη

Της Μαρίας Χριστοφή*

Στο σύνολο των οικισμών της Νοτίου Μαδαγασκάρης παρατηρείται έντονα η έλλειψη βασικών υπηρεσιών και υποδομών, όπως η πρόσβαση σε καθαρό νερό, σχολεία και νοσοκομεία. Το πρόβλημα εντείνεται λόγω του ότι οι φτωχογειτονιές και παραγκουπόλεις είναι απομακρυσμένες μεταξύ τους, (έως και 3 ημέρες οδικώς). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η βασική εκπαίδευση να είναι προσβάσιμη μόνο από παιδιά που διαμένουν πλησίον οικισμών που διαθέτουν κάποιο σχολείο.

Διαπιστώνοντας τα προβλήματα της περιοχής, η δράση μας προσπαθεί να προσφέρει μια μικρή ανακούφιση στους ντόπιους. Χρειαζόμαστε, όμως, τη στήριξή σας για την κατασκευή κοιτώνων χωρητικότητας 52 παιδιών που επιθυμούν να φοιτήσουν στο σχολείο της Τολιάρας, και οι οποίοι διαμένουν μακριά από αυτό.

Ποιοι είμαστε:

Tο Save Madagascar είναι ένα μη κερδοσκοπικό, φιλανθρωπικό κίνημα. Το οποίο ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2019 από Κύπριους εθελοντές. Οι δράσεις μας στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ανθρώπων που ζουν στη Νότια Μαδαγασκάρη. Συνεργαζόμαστε και στηρίζουμε τις προσπάθειες του Μητροπολίτη Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης, Προδρόμου, που κατοχυρώνει τη νομική υπόσταση της δράσης στην περιοχή. Ως μια ομάδα επαγγελματικά καταρτισμένων ατόμων (μηχανικοί, καλλιτέχνες, γιατροί), με υψηλό το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς, παρέχουμε τις γνώσεις και τις υπηρεσίες μας με στόχο τη συλλογή χρημάτων, τον σχεδιασμό, και την κατασκευή υποδομών. Οι δράσεις μας συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής, με απώτερο στόχο να ελαχιστοποιήσουν το πρόβλημα της άνισης πρόσβασης στην υγεία και στην παιδεία.

Χρονική αναδρομή:

Από την ίδρυσή μας το 2019 η πρώιμη συλλογή ιδιωτικών χρηματοδοτήσεων και δωρεών κατέστησε εφικτή την υλοποίηση του πρώτου έργου μας, της κατασκευής μητροπολιτικής εκκλησίας στην Τολιάρα της Νοτίου Μαδαγασκάρης. Αυτό καθιέρωσε τη Μητρόπολη ως νομική οντότητα που μπορεί να αγοράζει νέα γη, να χρηματοδοτεί την ανάπτυξη υποδομών και να χρησιμοποιεί την ιδιοκτησία της για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Στο σύνολό τους, τα πιο πάνω οδήγησαν στην σύμπτυξη μικρότερων παραγκουπόλεων σε ένα πυρήνα γύρω από την εκκλησία στην Τολιάρα.

Μεγαλύτερη όμως επίδραση είχε ένα άλλο έργο μας, η κατασκευή ενός χειροκίνητου πηγαδιού στο προαύλιο της εκκλησίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη σύναξη πληθυσμού και τη δημιουργία της έννοιας της κοινότητας. Το πηγάδι, σε συνδυασμό με το τρέχον έργο (δημιουργία κοιτώνων για 52 μαθητές), έχουν στόχο την παροχή βασικών υπηρεσιών και ευκαιριών στους ανθρώπους του τόπου και ιδιαίτερα στα παιδιά.

Τρέχων έρανος:

Βοηθήστε και εσείς, ώστε να πραγματοποιήσουμε τον στόχο μας! Στην παρούσα φάση η δράση έχει ολοκληρώσει τον σχεδιασμό των κοιτώνων, όπου ο προϋπολογισμός κατασκευής ανέρχεται στις €20.000 ευρώ. Το ποσό αντιστοιχεί μόνο στα οικοδομικά υλικά και λογιστικά έξοδα, αφού το βάρος της κατασκευής θα το επωμιστεί η συντονιστική ομάδα εθελοντών.

Μπορείτε να βοηθήσετε:

Γίνετε δωρητές στην πλατφόρμα κοινωνικής προσφοράς και χρηματοδότησης ή ακολουθήστε και διαδώστε τις δράσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας Save Madagascar ή από τις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram.

Μελλοντικά πλάνα:

Αμέσως μετά, στοχεύουμε στην κατασκευή μιας μικρής μαιευτικής κλινικής στην περιοχή της Τολιάρας, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία θανάτων στην περιοχή αφορά λεχώνες και νεογνά. Έχουμε ήδη κατοχυρώσει τη γη και ο σχεδιασμός της μονάδας θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής των κοιτώνων.

Πιστεύουμε στη δύναμη που έχει ο κόσμος να κάνει την αλλαγή που θέλει να δει. Ελπίζουμε στην επιτυχή δημιουργία των κοιτώνων στην Τολιάρα, με στόχο πάντα την βελτίωση των συνθηκών ζωής αυτών που έχουν ευνοηθεί λιγότερο από τη ζωή. Ευελπιστούμε να βελτιώσουμε την παιδεία, την υγεία και την πρόσβαση σε καθαρό νερό για τις περιοχές αυτές.

Ο μόνος τρόπος είναι με δράσεις. Ατομικές ή συλλογικές.

Κάθε μικρή βοήθεια είναι μεγάλη. Γίνει και εσύ μέλος της αλυσίδας μας.
Βοήθησε κάποιους που πραγματικά σε χρειάζονται!

*Η Μαρία Χριστοφή είναι αρχιτέκνονας, ιδρυτικό μέλος του μη κερδοσκοπικού, φιλανθρωπικού κινήματος Save Madagascar και μέλος του “Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος”.

X