Νέο Κύμα

Ωσάν να μην υφίστατο πλέον η πανδημία…

Παρά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες και του κινδύνου ενός 4ου κύματος κορωνοϊού, το οποίο πιστεύεται ότι θα είναι πιο μεταδοτικό και με εντονότερα συμπτώματα, μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού αρνείται να εμβολιαστεί, προφασιζόμενη διάφορες ανησυχίες και δικαιολογίες, οι οποίες είναι αστήρικτες και αβάσιμες σύμφωνα με το μεγαλύτερο μέρος της επιστημονικής κοινότητας.

Δεν φτάνει αυτό, μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και ιδίως οι ανεμβολίαστοι δεν τηρούν πλέον τα μέτρα ατομικής προστασίας, υγιεινής και αποστασιοποίησης, ωσάν να μην υφίστατο πλέον η πανδημία.  

Πολλά παραθαλάσσια εστιατόρια λειτουργούν ως μουσικοχορευτικά κέντρα, χωρίς άδεια. Υπαίθρια μπαρ ξενοδοχείων λειτουργούν ως κλαμπ, πολλά εστιατόρια στην ενδοχώρα λειτουργούν και σαν μπαρ-κλαμπ χωρίς να έχουν άδεια. Στις παραλίες πολλοί νεαροί διοργανώνουν beach πάρτι και χορεύουν μέχρι τα ξημερώματα. Όλα τα πιο πάνω με εκατοντάδες θαμώνες να διασκεδάζουν χωρίς να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και χωρίς κάποιος να τους ελέγχει ή να τους εμποδίζει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά άτομα που εργάζονται σε αυτά τα μέρη δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας, αρκετοί δεν έχουν εμβολιαστεί ή ελεγχθεί για κορωνοϊό και επίσης κάποιοι από αυτούς νοσούν και το αποκρύπτουν. Επίσης ακούγεται ότι κάποιοι εργοδότες αναγκάζουν άτομα να εργαστούν, παρά το γεγονός ότι νοσούν από κορωνοϊό.

Αρκετά ξένα ΜΜΕ μιλούν με τα χειρότερα λόγια για τη στάση της Κύπρου απέναντι στον κορωνοϊό. Μας κατηγορούν για ανευθυνότητα και επιπολαιότητα. Γράφουν ότι οι Αρχές πολλές φορές αδιαφορούν ή κάνουν τα στραβά μάτια εκεί όπου τους βολεύει ή εκεί όπου εξυπηρετούνται συμφέροντα.

Πέραν των τεράστιων επιπτώσεων που έχει όλο αυτό στην υγεία μας, οι επιπτώσεις επεκτείνονται και στον τουρισμό μας, που είναι πλέον ελάχιστος, και που ήταν η μεγαλύτερη πηγή εσόδων του τόπου μας. Επηρεάζονται επίσης και όλες οι υπόλοιπες πτυχές της οικονομίας και της ζωής μας, αφού όλα συνυπάρχουν και λειτουργούν σαν αλυσίδα.  

Ο εμβολιασμός έχει θετικά αποτελέσματα, τα μέτρα προστασίας έχουν επίσης θετικά αποτελέσματα. Ας μην επιτρέψουμε σε μια μερίδα ανεγκέφαλων και απερίσκεπτων να βυθίσουν τη χώρα ξανά στην πανδημία και στη φτώχεια, για να πλουτίσουν ή να διασκεδάσουν περιστασιακά.

Το συλλογικό καλό πρέπει πάντα, μα πάντα, να υπερισχύει του ατομικού. Εάν από μόνοι μας αρνούμαστε να συνετιστούμε, ίσως η επιβολή αυστηρών μέτρων να είναι επιβεβλημένη και τελικά η μόνη λύση.  

X