“News Wave” – Οκτώβριος 2020

Αγαπητά μέλη του κοινωνικο-πολιτικού κινήματος «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος», ευχόμαστε καταρχάς να είστε όλοι καλά. Τα πράγματα για τον τόπο μας δυστυχώς δεν είναι καλά.
Υπάρχουν τουλάχιστον τρία πολύ σοβαρά ζητήματα, τα οποία ταλανίζουν τον τόπο μας και χρήζουν άμεσης επίλυσης. Το πρώτο και κυριότερο είναι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στο νησί μας και το άνοιγμα τμήματος παραλίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Τα σκάνδαλα διαφθοράς που σχετίζονται με το επενδυτικό πρόγραμμα της Κύπρου, τα οποία εξευτελίζουν τη χώρα μας διεθνώς, με όλες τις αρνητικές συνέπειες για το πολιτικό μας ζήτημα και για την οικονομία μας καθώς επίσης και τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού και η δυσκολία πλέον του εντοπισμού και περιορισμού τους. Πέραν των προφανών προβλημάτων, τα παραπάνω έχουν και πολλές προεκτάσεις, που αγγίζουν όλους τους τομείς της ζωής μας. Όλα αυτά μαζί είναι υπερβολικά δύσκολο να τα διαχειριστεί ένα κράτος, πόσο μάλλον ένα κράτος όπως το δικό μας, με ελλείψεις σε αξίες, δομές, υποδομές και με τους μέτριους να μας διοικούν και να αποφασίζουν για εμάς.
Ευτυχώς όμως υπάρχουν και φωτεινά παραδείγματα ομάδων και μονάδων που εργάζονται για μια καλύτερη Κύπρο.

Διαμαρτυρία
Το «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος» συνδιοργάνωσε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της διαφθοράς, της διαπλοκής και της ατιμωρησίας την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου έξω από το Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία. Πολλά μέλη του Κινήματος έλαβαν μέρος καθώς και αρκετές οργανωμένες ομάδες και μονάδες. Ενωμένοι όλοι μαζί απαιτήσαμε να τεθεί τέρμα στη διαφθορά και τη διαπλοκή και διεκδικήσαμε αλλαγές!  

Συντονιστική Επιτροπή
Η Συντονιστική Επιτροπή πρόσθεσε ακόμα ένα μέλος στην ομάδα της, την  ιατροφυσικό, Ερατώ Στυλιανού Μαρκίδου. Να αναφέρουμε ότι η Συντονιστική Επιτροπή εργάζεται αφιλοκερδώς και αφιερώνει πολύτιμο χρόνο για την ομαλή λειτουργία, την εξέλιξη και για την επεξεργασία των προτάσεων του Κινήματός μας.

Να ευχαριστήσουμε όλα τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής για τις ώρες που αφιερώνουν στο Κίνημα και για την εξαιρετική τους δουλειά: Κωνσταντίνο Χριστοφίδη – Γενικό Συντονιστή, Μάριο Στυλιανού – Συντονιστή Θεματικών Επιτροπών, Στέλλα Μιχαήλ – Συντονίστρια Επαρχιακών Επιτροπών, Μιχάλη Ιερείδη – Οργανωτικό Γραμματέα και Διαχειριστή, Αλέξια Αλεξανδράκη – Συντονίστρια Ομάδας Νέων, Ξένια Οικονομίδου – Συντονίστρια Επικοινωνίας, Αλέξανδρο Ελευθερίου – Δικηγόρο και το νέο μέλος Ερατώ Στυλιανού Μαρκίδου – Επιστημονική Σύμβουλο.

ΘΕ Εσωτερική Διακυβέρνηση και Δικαιοσύνη
H Θεματική Επιτροπή Εσωτερική Διακυβέρνηση και Δικαιοσύνη, την οποία συντονίζει ο Αλέξανδρος Ελευθερίου, ολοκλήρωσε την πρότασή της υπέρ της εφαρμογής της Οριζόντιας Ψηφοφορίας στον τόπο μας, η οποία αποσκοπεί στην αμεσότερη εκλογή αντιπροσώπων στο κοινοβούλιο, ως εξέλιξη της ίδιας της Δημοκρατίας. Η Οριζόντια Ψηφοφορία δίνει το δικαίωμα στον εκλογέα να επιλέγει υποψηφίους της επιλογής του από όλους τους κομματικούς σχηματισμούς ή και ανεξάρτητους υποψηφίους. Ο ψηφοφόρος με την εφαρμογή της Οριζόντιας δεν θα περιορίζεται στην εκλογή υποψηφίων που του υποδεικνύουν τα κόμματα, αλλά θα μπορεί να επιλέγει από όλους τους χώρους. Με απλά λόγια ο ψηφοφόρος θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίζει πρόσωπα και όχι κόμματα, δεν θα έχουμε εκλογές κομμάτων αλλά πρωτίστως εκλογές προσωπικοτήτων. Η Οριζόντια ενδέχεται να μειώσει και την αποχή. Η κομματοκρατία αρκετά ταλαιπώρησε τον τόπο μας και είναι καιρός πια να εκλείψει! 

77μελές
Το 77μελές συμβούλιο του «ΝΚ» πραγματοποίησε δύο διαδικτυακές συναντήσεις, όπου συζήτησε για τη μέχρι τώρα πορεία του κινήματος καθώς και προτάσεις/εισηγήσεις μελών για τα επόμενα βήματα του Κινήματος.

Cyprus Forum
Το «ΝΚ» εκπροσωπήθηκε στο Cyprus Forum στις αρχές του μήνα από τον Δρα Μιχάλη Ιερείδη, Συντονιστή της ΘΕ Περιβάλλον και Αειφορία, ο οποίος μιλώντας για την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ εξήγησε ότι, αν η Κύπρος αντιληφθεί επακριβώς τη Συμφωνία καθώς και την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας, θα αποκομίσει πολλά οφέλη.

Ομάδα Νέων
Η Συντονίστρια της Ομάδας Νέων του «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος» Αλέξια Αλεξανδράκη, διοργάνωσε τηλεδιάσκεψη με θέμα:
“Νέα Επιχορηγούμενα Προγράμματα της Ε.Ε. και η μέθοδος “EVELTHON”
Τα προγράμματα που αφορούν κυρίως νέους και γυναίκες παρουσίασε η Χριστίνα Χριστοφίδου, Σύμβουλος Επιχειρήσεων και μέλος του 77μελούς συμβουλίου του κινήματος.
Τη μέθοδο «EVELTHON» παρουσίασε ο δημιουργός της, Ευέλθων Ιακωβίδης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων και μέλος του 77μελούς συμβουλίου του κινήματος.

Ομάδα Επικοινωνίας
Η ομάδα επικοινωνίας με τη βοήθεια των μελών του Κινήματος δραστηριοποιείται καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημοσιεύοντας άρθρα και απόψεις μελών, παρουσιάζοντας τις θέσεις, τις προτάσεις και εκφράζοντας τις ανησυχίες του Κινήματος για τα τεκταινόμενα. Να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τους καθηγητές Χαρίδημο Τσούκα, Παναγιώτη Χριστιά και Ανδρέα Μιλιδώνη καθώς και τον οικονομολόγο Μάριο Κληρίδη για τα εξαιρετικά τους άρθρα, μέσω των οποίων διαφαίνονται και οι απόψεις του Κινήματος.

Παρακολουθείτε καθημερινά τις δράσεις του «ΝΚ» μέσω της ιστοσελίδας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και συμμετέχετε ενεργά, κάνοντας Like, Share και αφήνοντας τα σχόλιά σας. Επίσης όσοι από εσάς επιθυμείτε να συμμετέχετε πιο ενεργά στις δραστηριότητες του Κινήματος, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο: info@neokyma.org.cy

X