News Wave – Νοέμβριος 2020

Φίλες και φίλοι, του κοινωνικο-πολιτικού κινήματος «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος», πολλά έχουν συμβεί στη χώρα μας και στο εξωτερικό μετά την τελευταία μας μηνιαία επικοινωνία. 
Να αναφέρουμε τα σημαντικότερα, όπως εμείς τα αξιολογούμε:

Covid-19
Μια θετική εξέλιξη στη μάχη κατά του ιού Covid-19 είναι η επικείμενη ανάπτυξη εμβολίου από τις εταιρείες Pfizer και Biontech με ποσοστό αποτελεσματικότητας 90%.

  • Η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως επέφερε τοπικά και εθνικά lockdowns.
  • Δυστυχώς και στην Κύπρο η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή και έτσι η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων κρίθηκε απαραίτητη.

Ας αναλογιστεί κανείς ότι, για να ανατρέψουμε την αυξητική πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού, πρέπει να εφαρμόζουμε κάτι «πολύ απλό», όπως να φοράμε παντού τις μάσκες προστασίας, να πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας και να κρατάμε τις ενδεικνυόμενες αποστάσεις. Είναι απορίας άξιο γιατί τότε δεν το εφαρμόζουμε και θέτουμε τους εαυτούς μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα σε κίνδυνο; 

Ερσίν Τατάρ
Η εκλογή Ερσίν Τατάρ στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων είναι μία πολύ αρνητική εξέλιξη για όλους τους Κυπρίους. Τον Τατάρ ψήφισαν κυρίως οι έποικοι και οι υποστηρικτές της διχοτόμησης. Ο ίδιος διακηρύσσει επανειλημμένα ότι επιδιώκει λύση δύο κρατών και δηλώνει ευθαρσώς ότι η δουλειά του είναι να προστατεύει τα «δικαιώματα» της Τουρκίας.

Αμμόχωστος
Το σταδιακό άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της Τουρκίας και των εγκάθετών της στην Κύπρο, χωρίς δυστυχώς καμία ουσιαστική αντίσταση από πουθενά.

Τουρκική Προκλητικότητα
Όσο για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο, πρέπει να κινηθούμε αμέσως, εξασφαλίζοντας ουσιαστικές συνέργειες και συμμαχίες τόσο εντός όσο και εκτός. Οι ξεκάθαρες πλέον προκλητικές ενέργειες του Ερντογάν εντός ΕΕ μπορεί επιτέλους να αφυπνίσουν τους ευρωπαίους εταίρους μας, ώστε να αφήσουν στην άκρη το οικονομικό συμφέρον και να πορευτούν με βάση το διεθνές δίκαιο. Πιστεύεται ότι οι πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες εντός αλλά και εκτός ΕΕ γίνονται και με στήριξη της Τουρκίας.
Υπενθυμίζουμε στους εταίρους μας ότι η Κύπρος είναι θύμα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της Τουρκίας και ζητεί την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Ισλαμική Τρομοκρατία
Η Ευρώπη θρηνεί αθώα θύματα από το μένος φανατικών ισλαμιστών, παρακινούμενων έμμεσα και από την Τουρκία, οι οποίοι αρνούνται να σεβαστούν τον πολιτισμό και την κουλτούρα της Δύσης. Γι’ αυτούς η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία. Δείτε εξάλλου πώς φέρονται στις γυναίκες της οικογένειάς τους και στους αλλόθρησκους στις χώρες τους και θα καταλάβετε γιατί δεν μπορούν να σεβαστούν τους ξένους.

Διαμαρτυρία Τουρκοκυπρίων
Θετική κρίνουμε τη διαμαρτυρία Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα κατά του Ερντογάν και εμμέσως κατά του νεοεκλεγέντος Τατάρ. Μια πολύ μεγάλη μερίδα Τουρκοκυπρίων ζήτησαν αυτονομία από την Τουρκία και κατήγγειλαν την τουρκική παρεμβατικότητα και τον έλεγχο που ασκεί η Τουρκία στις εσωτερικές υποθέσεις των Τουρκοκυπρίων.

Εκλογές – ΗΠΑ
Το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ, με την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία αλλά κυρίως με την εκλογή της Κάμαλα Χάρις στην αντιπροεδρία της ισχυρότερης χώρας του πλανήτη, είναι ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα, καθώς η Χάρις είναι υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας των φύλων.

Ναγκόρνο Καραμπάχ
Ως αρνητική κρίνουμε την παράδοση του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν και την προσφυγοποίηση χιλιάδων Αρμενίων καθώς και την ανάληψη της επίβλεψης της εκεχειρίας από τη Ρωσία και πιθανότατα και από την Τουρκία, καθώς ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν έκανε λόγο  για ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων για την επιτήρηση της εκεχειρίας. Εάν αυτό γίνει, η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας θα επεκταθεί πλέον σε τρία μέτωπα: Συρία, Λιβύη και Καύκασο. 
  
Καταπολέμηση της Διαφθοράς
Με δεδομένο το τι γίνεται στον τόπο μας, τον τελευταίο καιρό δώσαμε βαρύτητα στην ανάδειξη και την καταπολέμηση της διαφθοράς, με ποικίλους τρόπους, καθώς η ανάγκη παρέμβασης είναι άμεση και επιβεβλημένη. Ο στόχος μας για αλλαγή και εκσυγχρονισμό σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας παραμένει αναλλοίωτος.
 
Διαμαρτυρία κατά της Διαφθοράς
Το σκάνδαλο με τα «χρυσά διαβατήρια» συνεχίζει να διασύρει τη χώρα μας στο εξωτερικό με τεράστιες αρνητικές συνέπειες.
Το «ΝΚ» διοργάνωσε ακόμη μία διαμαρτυρία ενάντια στη διαφθορά, τη διαπλοκή και την ατιμωρησία, το Σάββατο 24 Οκτωβρίου στην Πλατεία Ελευθερίας. Τα περισσότερα ΜΜΕ κάλυψαν τη διαμαρτυρία του Κινήματος και πρόβαλαν τις θέσεις μας κατά της διαφθοράς.
  
Σύσκεψη στο Προεδρικό
Γιατί το “Νέο Κύμα” δεν παρευρέθηκε στη σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό, παρά την πρόσκληση που έλαβε με θέμα: «Εισηγήσεις για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς»;
Δείτε την ανακοίνωση του Κινήματος εδώ. 

Διαδικτυακές Συζητήσεις:
Το «ΝΚ» εγκαινίασε μια σειρά διαδικτυακών συζητήσεων με μεγάλη επιτυχία. Η επιλογή των θεμάτων γίνεται βάσει της επικαιρότητας και του τι απασχολεί τον άνθρωπο και την κοινωνία μας, ενώ η επιλογή των καλεσμένων γίνεται με γνώμονα την εμπειρογνωμοσύνη τους.

«Οικονομία της Αρπαχτής ή Οικονομία της Γνώσης;»
Αρχή κάναμε την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, με τη συζήτηση «Οικονομία της Αρπαχτής ή Οικονομία της Γνώσης;», με ομιλητές τους διακεκριμένους καθηγητές:
• Χριστόφορο Πισσαρίδη
• Γεωργία Παναγιώτου
• Σωφρόνη Κληρίδη
• Μάριο Δικαιάκο
• Σταύρο Ζένιο
• Κωνσταντίνο Χριστοφίδη
 
Τον συντονισμό έκανε ο διακεκριμένος καθηγητής Χαρίδημος Τσούκας.
Δείτε την εκπομπή εδώ.

«Γιατί είναι σημαντικό να διερευνηθούν τα δάνεια των πολιτικών;”
Την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου πραγματοποιήσαμε τη δεύτερη διαδικτυακή μας συζήτηση με θέμα «Γιατί είναι σημαντικό να διερευνηθούν τα δάνεια των πολιτικών;”
Ομιλητές ήταν η δημοσιογράφος Κάτια Σάββα, ο αν. καθηγητής Χρηματοοικονομικής Ανδρέας Μιλιδώνης, βαθύς γνώστης του θέματος των ΜΕΔ των ΠΕΠ, η Σουζάνα Πογιατζή, εγκεκριμένη λογίστρια και ο εξαίρετος οικονομολόγος, Μάριος Κληρίδης. Τον συντονισμό έκανε η αν. καθηγήτρια Λογιστικής, Ειρήνη Καραμάνου.
Δείτε την εκπομπή εδώ. 

«Αμμόχωστος – Η πολιτεία μας που χάνεται»
Την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου ολοκληρώσαμε με μεγάλη επιτυχία την τρίτη διαδικτυακή μας συζήτηση με τίτλο: «Αμμόχωστος – Η πολιτεία μας που χάνεται» με εισηγητές: τον γνωστό δικηγόρο, Αχιλλέα Δημητριάδη, την εξαίρετη ιστορικό, αρχαιολόγο και συγγραφέα, Άννα Μαραγκού, τον επιχειρηματία, Ανδρέα Μάτση, τον αν. καθηγητή Αρχιτεκτονικής, Σωκράτη Στρατή, την επιχειρηματία, Άντρη Επιφανίου και την ACA trainee, Σοφία Χατζηδημητρίου. Τον συντονισμό έκανε η Παναγιώτα Πύλα, αν. καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής.
Δείτε την εκπομπή εδώ.

Παρακολουθείτε καθημερινά τις δράσεις του «ΝΚ» μέσω της ιστοσελίδας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και συμμετέχετε ενεργά, κάνοντας Like, Share και αφήνοντας τα σχόλιά σας. Επίσης όσοι από εσάς επιθυμείτε να συμμετέχετε πιο ενεργά στις δραστηριότητες του Κινήματος, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο: info@neokyma.org.cy

X