News Wave – Μάιος 2020

Καλησπέρα σε όλα τα μέλη και φίλους του κοινωνικο-πολιτικού κινήματος «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος». Σημαντικότερη εξέλιξη του προηγούμενου μήνα, η μερική άρση των περιοριστικών μέτρων από πλευράς Κυβέρνησης, καθώς και η μείωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Στο διάστημα που μεσολάβησε, το “ΝΚ” συνέχισε τις προσπάθειές του για έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, μέσα από την αρθρογραφία μελών του σε σειρά θεμάτων, προκειμένου να δώσει απαντήσεις και να προτείνει λύσεις.

Σε αυτό το δεύτερο ενημερωτικό δελτίο, εκφράζουμε την αισιοδοξία ότι με την συμβολή της επιστημονικής κοινότητας αλλά και του καθενός από εμάς, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση που δημιούργησε η πανδημία. Πάντως, από πλευράς “Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος” οι διεργασίες για τον σχεδιασμό μιας άλλης, καλύτερης Κύπρου δεν σταμάτησαν. Εξακολουθούμε να θέτουμε ως προτεραιότητα την ετοιμασία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου δράσης, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα και τις νέες πραγματικότητες.

Προτάσεις καινοτομίας
Οι Θεματικές Επιτροπές του Νέου Κύματος εργάζονται τις τελευταίες ημέρες για την ετοιμασία καινοτόμων προτάσεων για εκσυγχρονισμό της κοινωνίας. Ολοκληρωμένο σχέδιο για τη δημιουργία Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου επεξεργάζεται η Επιτροπή Υγείας. «Σύγχρονο σχολείο» ετοιμάζουν τα μέλη της Θεματικής Επιτροπή Παιδεία, ενώ η αντίστοιχη Επιτροπή για τον Περιβάλλον και την Αειφορία σκοπεύει να μας προτείνει ενεργειακά αυτόνομες κοινότητες, καθώς και σχέδιο για την κυκλική οικονομία σε συνεργασία με την Θεματική Επιτροπή Οικονομίας. Η εν λόγω Επιτροπή θα ετοιμάσει σχέδιο και για την ψηφιακή οικονομία. Πρόγραμμα για οριζόντια ψηφοφορία θα ετοιμάσει η Θεματική Επιτροπή Εσωτερική Διακυβέρνηση και Δικαιοσύνη. Όσον αφορά το πρόγραμμα της Θεματικής Επιτροπής Έρευνα και Καινοτομία, αυτό περιλαμβάνει το μεγάλο και επίκαιρο ζήτημα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Όταν ετοιμαστούν οι προτάσεις θα κοστολογηθούν και θα δοθούν στη δημοσιότητα. Όσοι από εσάς επιθυμείτε να εργαστείτε σε μία από τις πιο πάνω προτάσεις, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο: info@neokyma.org.cy 

Επίσημη πρώτη για το οίκημα του “ΝΚ
Με την δεύτερη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων, στις 21 Μαΐου, αναμένεται να συμπέσει και η λειτουργία του πρώτου οικήματος του Νέου Κύματος, που βρίσκεται στη Λεωφ. Διγενή Ακρίτα 1, στη Λευκωσία. Θεωρούμε αυτή την εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική καθώς θα επιτρέψει την καλύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση και λειτουργία του Κινήματος.
Διαδικτυακές συνεδρίες
Μέσω τηλεδιάσκεψης διεξήχθη η τρίτη συνεδρία του 77μελούς “ΝΚ” το Σάββατο 2 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ανταλλαγή απόψεων για θέματα που αφορούν την επικαιρότητα, καθώς και τη δράση του Κινήματος. Όπως ήταν αναμενόμενο, κυριάρχησε το θέμα της πανδημίας και οι επιπτώσεις της σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας. Σε αυτό το πλαίσιο, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην ανάγκη λήψης μέτρων για την επόμενη μέρα, τόσο στον τομέα της υγείας, όσο και στον τομέα της οικονομίας. Διαδικτυακές συναντήσεις πραγματοποιήσαν και οι Θεματικές Επιτροπές, καθώς και οι συντονιστικές ομάδες Λάρνακας και Λεμεσού.    

ΠΑΣΥΚΙ, συμφέροντα και το κοινό καλό
Ένα άρθρο του Γενικού Συντονιστή του Νέου Κύματος, Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, με θέμα «Γιατί δεν έχουμε πανεπιστημιακό νοσοκομείο», προκάλεσε την αντίδραση της συντεχνίας των κυβερνητικών γιατρών. Η ΠΑΣΥΚΙ έβγαλε τα … «νυστέρια» και επιτέθηκε στον τέως Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, χαρακτηρίζοντας προσβλητική την τοποθέτησή του, και προειδοποίησε για λήψη νομικών μέτρων. Η απάντηση του κ. Χριστοφίδη ήταν άμεση, καθώς επανήλθε με δεύτερο μακροσκελές άρθρο, αυτή τη φορά με τίτλο «Όταν συμφέροντα αντιστρατεύονται το κοινό καλό». Στην απάντησή του, υποδεικνύει πως η ανακοίνωση της συντεχνίας ήταν κενή περιεχομένου, τονίζοντας πως «αν απαντούσαν κιόλας στους ισχυρισμούς μου θα ήταν υπέροχα».    

Ενοποίηση των περί λοιμοκαθάρσεως κανονισμών
Με στόχο την πληροφόρηση του κοινού, ο δικηγόρος Αλέξανδρος Ελευθερίου, παραθέτει μια δική του ανεπίσημη ενοποίηση βασικής δευτερογενούς νομοθεσίας. Αυτήν που αφορά την παρεμπόδιση εξάπλωσης μεταδοτικών νόσων στον τόπο μας – τους περί λοιμοκαθάρσεως κανονισμούς 1935 – 2020. Όπως εξηγεί, μέχρι σήμερα, οι κανονισμοί αυτοί παραμένουν διάσπαρτοι σε διάφορα κρατικά αρχεία. Συμπληρώνει ωστόσο, ότι «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, αποτελεί θέση μου ότι δεν μπορεί μια τόσο βασική νομοθεσία να μην είναι προσβάσιμη στο κοινό». Διαβάστε τα ενοποιημένα αρχεία των κανονισμών (σε μορφή pdf) στο: Portal Νομικής
Πληροφόρησης “Δικαιοσύνη”
.    

Ο μεγάλος εγκλεισμός
Ο Παναγιώτης Χριστιάς, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, μάς μιλά για τα μέτρα της «μεγάλης απομόνωσης». Μέσα από καίριες παρατηρήσεις και σχετικά παραδείγματα, καταλήγει στη θέση πως τα μέτρα αυτά «αποτελούν την έμπρακτη απόδειξη ότι έχουμε πλέον εισέλθει στην εποχή μιας νέας, καινοφανούς ευαισθησίας». Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://neokyma.org.cy/o-megalos-egkleismos/    


Άρθρα
Όσοι επιθυμούν να αρθρογραφήσουν για την ιστοσελίδα του Κινήματος είναι ευπρόσδεκτοι. Μπορείτε να επιλέξετε θέματα που κατέχετε ή είστε ειδικοί σε αυτά και κυρίως, θέματα που απασχολούν το ευρύτερο κοινό. Τα άρθρα πρέπει να κυμαίνονται από 500 έως 800 λέξεις και να έχουν μικρούς τίτλους. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο: info@neokyma.org.cy
 
X