News Wave – Ιούλιος 2020

Φίλες και φίλοι του κοινωνικο-πολιτικού κινήματος «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος», αυτό είναι το τέταρτο μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο του Κινήματος, το “News Wave” όπως το ονομάσαμε.
Σκοπός αυτών των μηνιαίων ενημερωτικών δελτίων είναι πρώτιστα η ενημέρωση των μελών και των φίλων μας για τις δραστηριότητες του «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος» και κατά δεύτερο μια τακτική επαφή μαζί σας. Όσοι από εσάς επιθυμείτε να συμμετέχετε πιο ενεργά στις δραστηριότητες του Κινήματος παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο: info@neokyma.org.cy
 

Θεματική Επιτροπή Παιδεία
Η ΘΕ Παιδεία άδραξε την ευκαιρία της άρσης των περιοριστικών μέτρων και πραγματοποίησε αμέσως συνάντηση με τα μέλη της, όπου συζήτησαν για την πρόοδο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στη δημιουργία της πρότασης για «Σύγχρονο Σχολείο». Η Επιτροπή είχε συναντήσεις και με μέλη των εκπαιδευτικών οργανώσεων, σχολικών εφοριών αλλά και με λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας. Η πρόταση αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές Οκτωβρίου.  

Θεματική Επιτροπή – Έρευνα και Καινοτομία
Μέλη της ΘΕ Έρευνα και Καινοτομία συναντήθηκαν πρόσφατα στη Λεμεσό, όπου συζήτησαν την πρόοδο της πρότασης που ετοιμάζουν για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, καθώς και για την επιστολή που απέστειλαν τον περασμένο μήνα προς τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκο Κόκκινο, ζητώντας συνάντηση και συνεργασία με την αντίστοιχη ομάδα του Υφυπουργείου. Δυστυχώς δεν έλαβαν ακόμα ανταπόκριση, παρά και τα τηλεφωνήματα που ακολούθησαν.

Θεματική Επιτροπή Περιβάλλον και Αειφορία
Η ΘΕ Περιβάλλον και Αειφορία συναντιέται διαδικτυακά κάθε εβδομάδα, μιας και τα μέλη της βρίσκονται σε Αυστραλία, Ολλανδία, Ελλάδα, Κύπρο και αλλού, για να ετοιμάσουν πρόταση για την Κυκλική Οικονομία. Η κυκλική οικονομία είναι συνώνυμη της βιώσιμης ανάπτυξης που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσει να αναπτύσσεται η κοινωνία μας και να εξασφαλίζεται η επάρκεια των φυσικών πόρων. Η κυκλική οικονομία είναι ένα νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης που θα περιορίζει τα απόβλητα, αλλά και θα μειώνει την ανάγκη για νέους πόρους που πρέπει να αντληθούν με μεγάλο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. Με την βιώσιμη ανάπτυξη αναβαθμίζουμε το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων, μέσω ευφυέστερης χρήσης των πόρων και μιας σύγχρονης οικονομίας που συμβάλλει στην ευημερία των πολιτών.

Θεματική Επιτροπή Εσωτερική Διακυβέρνηση και Δικαιοσύνη
Η ΘΕ Εσωτερική Διακυβέρνηση και Δικαιοσύνη μελετά τα υπέρ και τα κατά της οριζόντιας ψηφοφορίας, ώστε να δημιουργήσει μία πρόταση με βάση την οριζόντια ψηφοφορία που να λειτουργεί υπέρ της μεγαλύτερης μερίδας των πολιτών, μιας και το τωρινό εκλογικό σύστημα, αφήνει απ’ έξω, ανικανοποίητο και αδικημένο, ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων. Οι απόψεις και οι ανησυχίες των ψηφοφόρων που δεν ανήκουν σε κανένα κόμμα δεν εκφράζονται, καθώς το παρόν εκλογικό σύστημα δεν νοιάζεται ούτε μεριμνά για τους ψηφοφόρους που είναι κομματικά ανέντακτοι, καθιστώντας τους ανήμπορους να λάβουν ενεργό μέρος στη δημοκρατία.

Ομάδα Νέων – «Νέο Κύμα»
Η Ομάδα Νέων «ΝΚ» πραγματοποίησε στις αρχές του μήνα την πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση γνωριμίας με τα νεαρά μέλη του κινήματος, όπου συζήτησαν τους βασικούς πυλώνες δραστηριοποίησής τους, όπως: τη διεύρυνση των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει η Κύπρος με επίκεντρο τις ανάγκες της τοπικής αγοράς (πέρα από τον τουρισμό, τα διαβατήρια και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες), ζητήματα εργασίας, ανεργίας και επιχειρηματικότητας των νέων, τον επαγγελματικό προσανατολισμό – νέα επαγγέλματα και ευκαιρίες, την ανάπτυξη εξειδικευμένων γνώσεων και της οπτικής των νέων μέσα από τις Θεματικές Επιτροπές του Κινήματος, την ενημέρωση για ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις, την αναδιάρθρωση της κρατικής μηχανής, τις μακροχρόνιες συνέπειες του COVID-19 στην οικονομία και σε άλλες πτυχές της ζωής.

Συνάντηση 77μελούς
Σε μια όμορφη βραδιά που πραγματοποιήθηκε στην οικία του Γενικού Συντονιστή του Κινήματός μας, συζητήσαμε για τις Θεματικές Επιτροπές και το έργο που επιτελούν αλλά και για τα επόμενα βήματά μας. Επιβεβαιώσουμε ότι ο στόχος μας είναι η εμπλοκή ολόκληρης της κοινωνίας για την ετοιμασία ενός νέου φιλόδοξου και υλοποιήσιμου σχεδίου, το οποίο να μας οδηγήσει στην «Άλλη Κύπρο». Προς αυτήν την κατεύθυνση κρίνουμε επιβεβλημένη τη συμμετοχή όλων αυτών που συμμερίζονται την άποψη ότι «εμείς καθορίζουμε το μέλλον μας». Γι’ αυτό παύουμε να είμαστε αδρανείς και δρούμε, αλλάζοντας πρώτα τα μικρά και τα καθημερινά, για να φτάσουμε στα μεγάλα και διαχρονικά ζητήματα που απασχολούν τον τόπο. Δρούμε με τελικό στόχο, τη δημιουργία νέων προοπτικών στην κυπριακή κοινωνία και ειδικά στους νέους ανθρώπους.

Συμμετοχή σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές
Μέλη του 77μελούς συμβουλίου του «ΝΚ» συμμετέχουν σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συζητήσεις για θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες τους. Ο Ανδρέας Μιλιδώνης, καθηγητής χρηματοοικονομικής, συμμετείχε στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή «ALPHA ΚΑΛΗΜΕΡΑ» για την αναστολή δόσεων των δανείων. Ο Γενικός Συντονιστής και καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης συμμετείχε στην πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή του «Πολίτη» για θέματα επικαιρότητας και η ιατροφυσικός Ερατώ Στυλιανού Μαρκίδου συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Αιχμές», όπου έδωσε τεκμηριωμένες απαντήσεις πάνω στο επίκαιρο ζήτημα για το δίκτυο 5G.

Δελτία Τύπου του κινήματος «ΝΚ» 
«Κάτω τα χέρια από τον θεσμό του Γενικού Ελεγκτή»
Το «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος» καλεί τους πολίτες σε μια κοινωνική συμμαχία και ενεργή διαμαρτυρία ενάντια σε αυτούς που υποσκάπτουν τον θεσμό και το πρόσωπο του Γενικού Εκλεκτή. Δεν θα επιτρέψουμε να αποδυναμωθούν τα θεσμικά αντίβαρα σε μια εκτελεστική και κομματική εξουσία που χαρίζει διαβατήρια, οδηγεί δημόσιους οργανισμούς σε χρεοκοπία, χειρίζεται το κράτος πελατειακά αποδεχόμενο δωρεές και πολιτικό χρήμα από μεγιστάνες  και επιδίδεται σε ενέργειες που δεν έχουν θέση σε μια κοινωνία διαφάνειας, αξιοκρατίας και εντιμότητας. Ο θεσμός του Γενικού Ελεγκτή, το ισχυρότερο ίσως αντίβαρο στη διαπλοκή και τη διαφθορά, είναι ένας από τους λίγους θεσμούς του κράτους μας που εμπνέει εμπιστοσύνη και μας κάνει περήφανους ως πολίτες και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να προστατευθεί και να ενδυναμωθεί. Δείτε ολόκληρο το δελτίο τύπου εδώ: https://bit.ly/2CiXMIL

«Ζητούμε την άμεση δημοσίευση των ΜΕΔ πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων»
Ως ενεργοί πολίτες που ζητούμε διαφάνεια στον τόπο μας απαιτούμε αμέσως: Εθελοντική δημοσίευση όλων των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν ή είχαν πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα (ΠΕΠ), κόμματα και εταιρείες που σχετίζονται μαζί τους. Άμεση αποκάλυψη των ΜΕΔ που έχουν διαγραφεί, για κόμματα, σωματεία, συντεχνίες και για εταιρείες συνδεδεμένες με κόμματα. Αυστηρή εφαρμογή αυτο-εξαίρεσης προσώπων από κάθε διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της ψήφισης νόμων, αναφορικά με το θέμα της διαχείρισης δανειακών ή άλλων οικονομικών υποχρεώσεων. Δείτε ολόκληρο το δελτίο τύπου εδώ: https://bit.ly/2YQPCAq

«Οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων δικαιούνται πρόσβαση στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας τους»
Ένα αμαρτωλό τρίγωνο φροντιστηριακών συμφερόντων, συντεχνιακής παρακμής και πολιτικής ψηφοθηρίας κλείνει τον δρόμο προς αυτά τα παιδιά. Ωστόσο, η λύση είναι πολύ απλή. Οι μαθητές των ιδιωτικών και δημόσιων σχολείων θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν με ποιο σύστημα θα θέλουν να διεκδικήσουν θέση στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου (Παγκύπριες ή Διεθνείς Εξετάσεις) και αναλόγως να μοιράζονται οι θέσεις. Δείτε ολόκληρο το δελτίο τύπου εδώ: https://bit.ly/2YFZBZ7

«Αύξηση αριθμού Βουλευτών: δεν είναι θέμα ποσότητας, είναι θέμα ποιότητας»
Το σχέδιο για την αύξηση του αριθμού των βουλευτών φαίνεται να θέλει να ικανοποιήσει κομματικές βλέψεις για εξασφάλιση περισσότερων εδρών για το κάθε κόμμα και, κατ΄ επέκταση, βόλεμα σε περισσότερα κομματικά στελέχη αλλά και υπαλλήλους/βοηθούς τους. Υπενθυμίζουμε ότι στο παρελθόν υιοθετήθηκε και πάλι αντίστοιχη πρόταση και ο αριθμός των Ελληνοκύπριων Βουλευτών είχε αυξηθεί. Δείτε ολόκληρο το δελτίο τύπου εδώ: bit.ly/2Y52nqB

Παρακολουθείτε καθημερινά τις δράσεις του «ΝΚ» μέσω της ιστοσελίδας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και συμμετέχετε ενεργά, κάνοντας LikeShare και αφήνοντας τα σχόλιά σας.

X