Μηδέν άγαν

Του Τιμόθεου Παπαδόπουλου*

Αγαπητοί και Αγαπητές,

Η δημόσια συζήτηση που προέκυψε αναφορικά με το κείμενο του Πανεπιστημίου Κύπρου (https://paideia-news.com/panepistimio-kyproy/2020/ 09/21/i-sygklitos-toy-pan-kyproy-zita-apo-to-yppan-na-anasteilei-tin-peitharxiki -dioksi-toy-gabriil/) είναι γόνιμη, γεννά και απαντά ερωτήματα, υπηρετεί τη σταθερή επιδίωξη ενός ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος να γίνεται πάντα καλύτερο. Οι τοποθετήσεις που έχουν διατυπωθεί αποδεικνύουν την προσήλωση στον στόχο αυτό.

Μια δημόσια συζήτηση, αυτού του τύπου και έκτασης, όμως, ενδέχεται να γίνει ατέρμονη, να κουράσει τον μέσο αναγνώστη και να θέσει εν αμφιβόλω την παραπάνω βασική επιδίωξη. Επομένως, εν συντομία:

Ερώτημα 1: Ένα δημόσιο πανεπιστήμιο οφείλει να παίρνει θέση σε επίμαχα θέματα; Σαφώς. Με τρόπο όμως που θα εμπνέει και θα καθοδηγεί τον πολίτη.

Ερώτημα 2: Η Σύγκλητος έχει ελευθερία έκφρασης; Αδιαμφισβήτητα. Με έμφαση όμως στη σαφή και ακριβή έκφραση και όχι την φλύαρη ευγλωττία. Ας μη λησμονούμε το Δελφικό Παράγγελμα «Μηδέν άγαν» (τίποτα καθ’ υπερβολή).

Τις δύο παραπάνω απαντήσεις πρέπει να έχει στο μυαλό του αυτός που απευθύνεται προς τον μέσο πολίτη. Η αντιστάθμιση, η ισορροπία μεταξύ μιας διάλεξης στο πανεπιστημιακό αμφιθέατρο με τις θέσεις που διατυπώνουμε προς στην κοινωνία είναι επιβεβλημένη. Το κείμενο του Πανεπιστημίου Κύπρου δείχνει ότι την έχουμε χάσει. Οφείλουμε να την αναζητήσουμε εκ νέου, χωρίς χρονοτριβή, αναλωνόμενοι σε μια δημόσια συζήτηση.

Επομένως, ένα Συμπόσιο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε μία Γιορτή των Γραμμάτων και του Πολιτισμού θα μπορούσε να φιλοξενήσει τις ανησυχίες, τις απόψεις και τις θέσεις όλων. Μια τέτοια κοινωνική παρέμβαση θα ήταν σύμφωνη με τον Ιδρυτικό Νόμο του ΠΚ, θα ήταν επιτυχής και θα είχε γνώμονα την ανάπτυξη και την ευημερία των φοιτητών μας, των πολιτών, της κοινωνίας στο σύνολό της.

Εν κατακλείδι, ένα Πανεπιστήμιο παρεμβαίνει εκεί που χρειάζεται και όταν χρειάζεται και αυτό πρέπει να το πράττει ζυγίζοντας καλά την πιθανή επίδραση και τον κοινωνικό αντίκτυπο.

*Ο Τιμόθεος Παπαδόπουλος είναι καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος του 77μελούς συμβουλίου του “Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος”.

New Wave News

Ενημερωθείτε πρώτοι για τις εξελίξεις και την πορεία του κινήματος!

* Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε την επεξεργασία του για σκοπούς ενημέρωσής σας σχετικά με τα νέα του Κινήματος. Μπορείτε να αφαιρέσετε τα στοιχεία σας ανα πάσα στιγμή. Τα στοιχεία σας τυγχάνουν χειρισμού στη βάση της Πολιτικής Διαχείρισης Προσωπικών Δεδομένων του Κινήματος.

Νέο Κύμα - Volt Cyprus
X