Μια επιτυχημένη επιδημιολογική αποτυχία

Μάριος Στυλιανού*

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η επιδημιολογική ομάδα απλώς τρέχει πίσω από τα γεγονότα όσον αφορά την επισκόπηση της κατάστασης με τον κορωνοϊό. Όλοι περιμέναμε το δεύτερο κύμα κορωνοϊού, αλλά δεν είδαμε να λαμβάνονται μέτρα εκ των προτέρων, ούτως ώστε να μην τρέχουμε πίσω από τους αριθμούς των κρουσμάτων. Υπήρχε άπλετος χρόνος αλλά τίποτα, μηδέν από μηδέν ίσον μηδέν. Κανένας προγραμματισμός για μέτρα στην παιδεία, στην υγεία, στην οικονομία.

Βάζουν πόλεις σε μερικό lockdown, μετά κλείνουν εμπορικά κέντρα, εκκλησίες, χώρους εστίασης, τα ξανανοίγουν, τα ξανακλείνουν και, όπως λέει και το γνωστό άσμα,… και ξανά μανά. Το ότι υπάρχει έλλειψη διορατικότητας είναι εξόφθαλμο. Είναι λόγω μη σωστής επιστημονικής κατάρτισης; Ή είναι, όπως λέει η γνωστή λαϊκή ρήση, «όπου έχει πολλούς πετεινούς αργεί να ξημερώσει»; Ή μήπως και τα δύο; Και πώς, άλλωστε, να ξημερώσει μια πιο ελπιδοφόρα μέρα για την κοινωνία της Κύπρου, αφού ακούμε συχνά το άλλο ανεκδιήγητο; «Είναι παγκόσμιο το πρόβλημα!». Αφού ακολουθούμε πρακτικές άλλων χωρών, την επιστημονική-επιδημιολογική ομάδα τι τη θέλουμε;

Τόσο καλά ενήμεροι επιστημονικά είναι που έχουν επιτρέψει να γεμίσει η Κύπρος με τα γνωστά rapid tests, με αποτέλεσμα η γνωστή αναξιοπιστία τους στους ασυμπτωματικούς να αυξήσει ραγδαία τελικά τους αριθμούς των κρουσμάτων. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 40.000 rapid tests – 150 θετικά, 2.000 PCR (μοριακά) tests – 150 θετικά. Για να είμαι πιο σαφής, περιμένει ο πολίτης στην ουρά για το πολυπόθητο rapid test και, αφού λάβει το εσφαλμένα αρνητικό αποτέλεσμα, κυκλοφορεί στην κοινότητα σαν μια μικρή βόμβα κορωνοϊού, εν αγνοία του φυσικά. Και τώρα φανταστείτε πολλές μικρές κορωνο-βόμβες στην κοινότητα: 400 και πλέον κρούσματα την ημέρα με ανεξέλεγκτα αποτελέσματα για το σύστημα υγείας, που ήδη ασθενεί, και για το οικονομικό αύριο της Κύπρου.

Πρόταση: Το κονδύλι που ξοδεύεται για τόσα rapid tests να το διαθέσουν για στοχευμένα PCR tests, ούτως ώστε οι κύκλοι διασποράς να κλείνουν πιο αποτελεσματικά.

Όσον αφορά τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς: υπάρχει υπηρεσία του κράτους που είναι υπεύθυνη για την αξιολόγηση εμβολίων ως προς τη σοβαρότητα των παρενεργειών αλλά και του βαθμού αποτελεσματικότητας. Για να θεωρείται επιτυχημένη η πολιτική εμβολιασμών, πρέπει να γνωρίζουμε τα επίπεδα ανοσίας που παράγονται στον πληθυσμό. Έχουμε τέτοια δεδομένα; Έχουμε τέτοιον σχεδιασμό;

Πρόταση: να σχεδιαστεί σε επίπεδο χώρας η αξιολόγηση των επιπέδων ανοσίας των εμβολιασμένων αλλά και αυτών που έχουν νοσήσει. Για να φτάσει η κοινότητα σε σημείο ανοσίας αγέλης, ενδείκνυται α) να γίνει αξιολόγηση του βαθμού παραγωγής αντισωμάτων, β) ταυτοποίηση της διάρκειας ανοσίας στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και γ) εκτίμηση της πιθανότητας να νοσηλευτούν. Θα εμβολιαστεί, λένε, το 70% του πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι. Αν δεν γνωρίζουν όμως πόσο διαρκεί η ανοσία, αυτόματα δεν έχουν σχεδιάσει πότε πρέπει να ξαναρχίσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Εν κατακλείδι παραθέτω ακόμα δύο προτάσεις μέσω δύο γνωστών αποφθεγμάτων. «Ένα σωστά προσδιορισμένο πρόβλημα έχει λυθεί κατά 50%» και «Ο ορισμός της παράνοιας είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά, και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα».

*Ο Δρ. Μάριος Στυλιανού είναι Κλινικός/Μοριακός Μικροβιολόγος με εξειδίκευση στην Αιματολογία και την Ανοσολογία και Συντονιστής Πολιτικής Στρατηγικής και Θεματικών Επιτροπών στο «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος».

New Wave News

Ενημερωθείτε πρώτοι για τις εξελίξεις και την πορεία του κινήματος!

* Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε την επεξεργασία του για σκοπούς ενημέρωσής σας σχετικά με τα νέα του Κινήματος. Μπορείτε να αφαιρέσετε τα στοιχεία σας ανα πάσα στιγμή. Τα στοιχεία σας τυγχάνουν χειρισμού στη βάση της Πολιτικής Διαχείρισης Προσωπικών Δεδομένων του Κινήματος.

Νέο Κύμα - Volt Cyprus
X