«Μεσόγειος»

Κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάρτιο, από τις Εκδόσεις Ιωλκός στην Αθήνα, η ποιητική συλλογή της Νιόβης Σανταμά με τίτλο «Μεσόγειος» (https://iolcos.gr/eshop/titlos/mesogeios/).

Η συλλογή περιέχει συνολικά 42 ποιήματα και περιγράφουν ένα ταξίδι σε 9 γεωγραφικούς σταθμούς της Μεσογείου και μια τελική κατάδυση εν εαυτώ. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, τα εξωτερικά ερεθίσματα και οι εντυπώσεις του μεσογειακού τοπίου δημιουργούν εσωτερικούς πνευματικούς κραδασμούς που γίνονται αφορμή για την δημιουργία και εξωτερίκευση μύχιων αισθημάτων, σκέψεων και αποκαλύψεων. Η ποιήτρια, χρησιμοποιώντας πρόσωπα, τοποθεσίες και σύμβολα από την πραγματικότητα, τη μυθολογία, και την ιστορία, υφαίνει με έναν βιωματικό τρόπο ένα πλούσιο, ζεστό, ειλικρινές, ιδιότυπο και με έντονο προσωπικό τόνο αφήγημα. Η συνολική αίσθηση που εκπέμπει η συλλογή είναι φωτεινή και ζωοποιός, ακόμη και όταν αναφέρεται σε σκοτεινά ιστορικά γεγονότα στην πολυδαίδαλη ιστορία της Μεσογείου. Στα ποιήματα υπάρχει πολύ καλή αίσθηση του ρυθμού του λόγου και αυτή χρησιμοποιείται με ουσιαστικό τρόπο για να χτιστούν έντονες εικόνες και παραστάσεις και να δημιουργηθούν δυνατά αισθήματα στον αναγνώστη. Η ποιητική φωνή είναι καθαρή και μετασχηματίζει με θάρρος και διεισδυτικότητα, ακόμη και με κάποια αίσθηση χιούμορ και αυτοσαρκασμού, τη βιωματική εμπειρία και τελική κάθαρση του πραγματικού ταξιδιού σε ένα ενδιαφέρον πνευματικό ταξίδι για τον αναγνώστη.

Η *Νιόβη Σανταμά είναι μοριακή βιολόγος και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η Μεσόγειος είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή.

Ένα ενδεικτικό ποίημα της συλλογής:

“Εικόνες ενός περίεργου Ελληνικού καλοκαιριού”

Τα χαρούμενα νεαρά παιδιά
που φυσούν τον πηλό
και με χρώματα του δίνουν ζωή.
Ερμού 280.

Η άχραντη σοφία του γέροντα
μέσα στο λεωφορείο Πηγή-Κόμη
που αγκομαχεί.

Ο παππούς με τα εγγονάκια του
στα βοτσαλάκι της Θερμής
που τους δίνει αναμνήσεις
για το μέλλον.

Οι νεαροί Αμερικανοί φοιτητές
στο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο,
ευτυχισμένοι κι αμέριμνοι
στο ατελείωτο ελληνικό καλοκαίρι
με έναν Νίκο-Απόλλωνα να τους μιλάει
για αντίστιξη.

Η γυναίκα που κρατά στο δεξί της χέρι
την Παναγιά τη Γοργόνα
στο Ζωγραφοποιείον του Στρατή Μυριβήλη.

Ο κηπουρός που βάζει όμορφη τάξη
στον Παλαιολιθικό Οικισμό
δίπλα στο ακρογιάλι.

Η Ελλάδα που αντιστέκεται
στη γη της Σαπφούς
με δημιουργία και σοφία
στο καλοκαίρι του μίσους.
Ευ-νίκη, Ερ-γάνη

[Λέσβος, Ιούνιος 2011]

Ακούστε το ποίημα στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

X