Μαθητές ερευνούν θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορίας

Η καταγραφή και παρουσίαση γίνεται μέσα από τη δημιουργία ντοκιμαντέρ

Εμπνευστής αυτής της καινοτόμου δράσεως, είναι ο Σταύρος Παπαγεωργίου, Σκηνοθέτης/Παραγωγός Ντοκιμαντέρ και μέλος του 77μελούς συμβουλίου, του Νέου Κύματος – Η Άλλη Κύπρος.

Η πρωτοποριακή εκπαιδευτική δράση διοργανώνεται από τον Οργανισμό A.E.I. AUDIOVISUAL FORUM σε συνεργασία με το Δίκτυο Εταιρικών Σχολείων UNESCO Κύπρου, στα πλαίσια των δράσεων του Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου.

Η δημιουργία ντοκιμαντέρ από μαθητές, αποτελεί την πιο σημαντική δράση του Φεστιβάλ και ενδυναμώνεται χρόνο με το χρόνο και ωθεί τους μαθητές στην διαδικασία της έρευνας, καταγραφής και παρουσίασης θεμάτων που αφορούν την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία του τόπου μας, μέσα από το ντοκιμαντέρ.

Η δράση ξεκίνησε το 2018 σε πιλοτική βάση με έξι μόνο Λύκεια, που ανήκουν στο Δίκτυο Εταιρικών Σχολείων UNESCO Κύπρου. Ακολούθως το 2019 συμμετείχαν 13 σχολεία του ίδιου δικτύου. Τον Ιανουάριο του 2020 εντάχθηκαν 24 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Λύκεια και Γυμνάσια) προερχόμενα από τη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση, τόσο ελληνόφωνα όσο και ξενόγλωσσα. Διακόπηκε δυστυχώς, όπως και τα περισσότερα προγράμματα, μέχρι νεοτέρας, λόγω κορωνοϊού.

Η Δράση υποστηρίζεται από τον Σύνδεσμο Αρχαιολόγων Κύπρου, την Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη στη Λάρνακα, τον Οργανισμό Νεολαίας και την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, η οποία έχει θεσπίσει βραβεία με χρηματικά έπαθλα για τα τρία καλύτερα μαθητικά ντοκιμαντέρ που προβάλλονται στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ.
Οι μαθητές, αφού τύχουν ταχύρυθμης εκπαίδευσης στην τέχνη του κινηματογράφου από επαγγελματίες σκηνοθέτες και κινηματογραφιστές δημιουργούν δεκάλεπτα ντοκιμαντέρ.

Η υλοποίηση της παραπάνω δράσης ολοκληρώνεται σε τέσσερις φάσεις:
• Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τα εργαστήρια όπου οι μαθητές μυούνται στην τέχνη του κινηματογράφου από επαγγελματίες σκηνοθέτες και κινηματογραφιστές.
• Στη δεύτερη φάση, οι μαθητικές ομάδες φτιάχνουν μόνες τους δεκάλεπτα ντοκιμαντέρ με θέματα που οι ίδιες επιλέγουν και εντάσσονται σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς.
• Η τρίτη φάση περιλαμβάνει την προβολή των ταινιών στο Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου όπου και αναδεικνύονται τα τρία καλύτερα ντοκιμαντέρ και λαμβάνουν τα βραβεία από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου.
• Η τέταρτη και τελική φάση της δράσης είναι η ετήσια μαθητική ημερίδα. Εκεί προσκαλούνται εκπρόσωποι από τα σχολεία που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον επόμενο κύκλο εργαστηρίων. Στην ημερίδα οι εκπρόσωποι των σχολείων έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα βραβευμένα ντοκιμαντέρ και να συμμετέχουν σε διάλογο με τις μαθητικές ομάδες που τα έχουν δημιουργήσει.

Η δράση λειτουργεί διαχρονικά ως πηγή γνώσης και πνευματικής καλλιέργειας και η ενεργός συμμετοχή των νέων μας ως μέτοχοι του παρελθόντος και δημιουργοί του μέλλοντος, συμβάλλουν στην προστασία και την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς αξιοποιώντας τη δημιουργικότητα και τις ικανότητες τους, ως νέοι άνθρωποι.

Παρακολουθείστε, το σχετικό φιλμάκι που έχει ετοιμάσει η ομάδα σκηνοθετών/κινηματογραφιστών, πατώντας το σύνδεσμό: https://vimeo.com/375606937

New Wave News

Ενημερωθείτε πρώτοι για τις εξελίξεις και την πορεία του κινήματος!

* Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε την επεξεργασία του για σκοπούς ενημέρωσής σας σχετικά με τα νέα του Κινήματος. Μπορείτε να αφαιρέσετε τα στοιχεία σας ανα πάσα στιγμή. Τα στοιχεία σας τυγχάνουν χειρισμού στη βάση της Πολιτικής Διαχείρισης Προσωπικών Δεδομένων του Κινήματος.

Νέο Κύμα - Volt Cyprus
X