Κωνσταντίνος Χριστοφίδης: στηρίζουμε τα άτομα που υπέστησαν σοβαρές απώλειες ως συνέπεια της τουρκικής εισβολής και κατοχής

Τα γραφεία του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών επισκέφτηκε την Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Κεντρικού Φορέα Δρ Άκη Πούρο καθώς και με λειτουργούς, με τους οποίους συνομίλησε για τις καθημερινές προκλήσεις που έχει ενώπιόν του ο Φορέας. Πρόκειται για μια υπηρεσία, ιδιαίτερης σημασίας, η οποία έχει ως αποστολή την αποκατάσταση της προπολεμικής φερεγγυότητας ιδιοκτητών κατεχόμενης ή απροσπέλαστης ακίνητης ιδιοκτησίας.

Το έργο του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών είναι αξιοσημείωτο, καθώς μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί πέραν των 50.000 αιτήσεων και έχουν διοχετευθεί πέραν του 1.5 δισ στην κοινωνία. Την ίδια στιγμή, όμως, μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα, με τον κ. Πούρο να σημειώνει τη δυσαρέσκειά του ως προς τη διαχείριση εκ μέρους της Πολιτείας και τη μη αξιοποίηση του ψηφιακού αρχείου το οποίο βρίσκεται στην Κεντρική Αποθήκη Πληροφοριών του Κράτους.

Ο κ. Χριστοφίδης υπογράμμισε πως το θέμα των προσφύγων έχει τύχει σημαντικής εκμετάλλευσης από δικηγόρους και διάφορους άλλους καιροσκόπους. Παράλληλα ανέπτυξε την ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη πρόταση του Νέου Κύματος, η οποία έχει εκπονηθεί από ακαδημαϊκούς και ειδικούς. «Είναι σημαντικό να συσταθεί από το κράτος μία επιτροπή  με εμπειρογνώμονες και να δημιουργηθεί ειδικό ταμείο με σημαντικά ποσά. Ταυτόχρονα, θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε δημόσια γη, δίπλα σε συνοικισμούς, όπως για παράδειγμα στην Ανθούπολη, για σκοπούς πράσινης ανάπτυξης με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, μια επένδυση που θα απέφερε σημαντική προστιθέμενη αξία. Επίσης η εκπαίδευση του νόστου, πρέπει να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης των νέων γενιών, γιατί κάθε λαός, για να έχει μέλλον, πρέπει να γνωρίζει την ιστορία του».

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ανέφερε ακόμη πως προωθεί μια εθνική πολιτική για στήριξη των ατόμων που υπέστησαν σοβαρές απώλειες ως συνέπεια της τουρκικής εισβολής και κατοχής. «Ενισχύουμε τον «Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών» με στόχο να παρέχει δάνεια μεγαλύτερης διάρκειας με μηδενικό επιτόκιο σε φοιτητές παιδιά προσφύγων, όπως επίσης και άτοκα δάνεια με μεγαλύτερα ποσά για ιατρικούς και επαγγελματικούς σκοπούς».

Ο κ. Πούρος συμφώνησε σε αρκετά σημεία με τον κ. Χριστοφίδη και έδωσε την υπόσχεσή του για μελλοντική ανταλλαγή απόψεων και συνεργασίας στα προσφυγικά θέματα, αφού όπως σημείωσε ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης είναι και ο μοναδικός πρόσφυγας υποψήφιος για την Προεδρία σε αυτές τις εκλογές.

Σημαντική στιγμή της συνάντησης ήταν το καταληκτικό σχόλιο του κ. Χριστοφίδη από το ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη «Επάνοδος από την Ελλάδα» γραμμένο τον Ιούλιο του 1914: «Ώστε κοντεύουμε να φθάσουμε, Έρμιππε, Μεθαύριο, Θαρρώ έτσ΄ είπε ο πλοίαρχος. Τουλάχιστον στην θάλασσα μας πλέουμε νερά της Κύπρου, της Συρίας και της Αιγύπτου, αγαπημένα των πατρίδων μας νερά».

Περισσότερες πληροφορίες για το προεκλογικό πρόγραμμα του υποψήφιου ΠτΔ Κωνσταντίνου Χριστοφίδη στην ιστοσελίδα  www.christofides2023.com.

X