Κωνσταντίνος Χριστοφίδης: Πρότυπο οι βελγικές πρακτικές για καταπολέμηση της διαφθοράς

Ο τρόπος με τον οποίο ενήργησαν οι θεσμοί στο Βέλγιο, με αφορμή το τεράστιο σκάνδαλο των κατ’ ισχυρισμόν δωροδοκιών σε μέλη και προσωπικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της κυπριακής διακυβέρνησης.

Οι βελγικές αρχές έδρασαν οργανωμένα, διακριτικά, με ταχύτητα, τεκμηρίωση και σεβασμό προς τα δικαιώματα του κάθε εμπλεκόμενου. Η σύγκριση με τις πρακτικές των δικών μας αντίστοιχων Αρχών αποβαίνει δυστυχώς συντριπτικά εις βάρος μας.

Αν αναλογιστεί κανείς μία παρόμοια υπόθεση στη χώρα μας, όπως για παράδειγμα η περίπτωση του ρεπορτάζ του Al Jazeera, θα συνειδητοποιήσει τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οι θεσμοί που υπηρετούν το κράτος δικαίου στην Κύπρο. Το γεγονός ότι ένα ξένο ειδησεογραφικό μέσο διερεύνησε και αποκάλυψε κάτι που όφειλαν οι αρμόδιες Αρχές να γνωρίζουν και να διερευνούν, αποτελεί από μόνο του πλήγμα στην αξιοπιστία των θεσμών μας.

Ωστόσο, τα γεγονότα που ακολούθησαν την αποκάλυψη του Al Jazeera, εξόργισαν περαιτέρω την κοινή γνώμη: ήταν απαράδεκτα η συνωμοσιολογία της κυβέρνησης, η δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε έρευνα και η αδράνεια των ανακριτικών Αρχών, οι οποίες χρειάστηκαν 19 ολόκληρες ημέρες (κατά τις οποίες πολλά στοιχεία ίσως «εξαφανίστηκαν»), για να προβούν σε απαραίτητα μέτρα.

Στο πλαίσιο αυτό, μια από τις πρώτες ενέργειες του Κωνσταντίνου Χριστοφίδη ως Προέδρου της Δημοκρατίας, σε περίπτωση που εκλεγεί, θα είναι η προώθηση νομοθεσίας για την εγκαθίδρυση ειδικής αστυνομικής δύναμης για διερεύνηση αδικημάτων διαφθοράς.

Η ειδική αστυνομική δύναμη θα στελεχωθεί, εκτός από Κύπριους, και από πολίτες άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει σχετικής προκήρυξης. Η εκπαίδευσή τους θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με διεθνείς υπηρεσίες άλλων κρατών, όπως αυτές των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και ευρωπαϊκών κρατών.

Περισσότερες πληροφορίες για το προεκλογικό πρόγραμμα του υποψήφιου ΠτΔ Κωνσταντίνου Χριστοφίδη στην ιστοσελίδα  www.christofides2023.com.

 

X