Κάτω τα χέρια από τον θεσμό του Γενικού Ελεγκτή

Δελτίο Τύπου

Ο ρόλος ενός ανεξάρτητου Γενικού Ελεγκτή είναι εξαιρετικά σημαντικός σε μια ευνομούμενη δημοκρατία. Μεταξύ άλλων, ελέγχει τις δημόσιες δαπάνες του κράτους και γενικότερα τα όργανα και τους θεσμούς της Πολιτείας, ώστε να επιτελούν με διαφάνεια και χρηστή διοίκηση το έργο τους. Ο θεσμός του Γενικού Ελεγκτή είναι ιδιαίτερα σημαντικός στη χώρα μας, δεδομένης της χρόνιας διαπλοκής και διαφθοράς που μαστίζει το πολιτικό μας σύστημα.

Το γεγονός ότι τόσο η κυβέρνηση  όσο και τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας ενοχλούνται από τον ανεξάρτητο θεσμό του Γενικού Ελεγκτή και προσπαθούν να τον περιορίσουν δεν μας εκπλήσσει, ωστόσο μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Εάν θέλουμε να παραμείνουμε μια ευνομούμενη δημοκρατία, οι ανεξάρτητοι θεσμοί όχι μόνο πρέπει να διατηρούνται αλλά χρειάζεται και να ενδυναμώνονται, αποκτώντας επιπρόσθετες αρμοδιότητες, μακριά από τις οποιεσδήποτε κομματικές επιρροές. Ως θεσμός, ο Γενικός Ελεγκτής υπάρχει ακριβώς για να εντοπίζει και να ανατρέπει  τα ισοζύγια και τις συναλλαγές μεταξύ θεσμών, ατόμων και οργανισμών που δημιουργούν διαπλοκές και όχι βέβαια για να διατηρεί τις ισορροπίες αυτές.

Η Κύπρος στο πρόσωπο του σημερινού Γενικού Ελεγκτή κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη, βρήκε έναν τολμηρό και ακέραιο δημόσιο λειτουργό. Δεν χρειάζεται να συμφωνεί κανείς με όλες τις αποφάσεις του για να εκτιμήσει το έργο που έχει επιτελέσει διαχρονικά. Ο επαγγελματικός του ζήλος, η ανεξαρτησία και η εντιμότητά του αρκούν για να αντιληφθεί κανείς ότι η εκτελεστική εξουσία στοχοποιεί έναν από τους ελάχιστους δημόσιους λειτουργούς που την ελέγχει στ’ αλήθεια. Είναι ξεκάθαρο και δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι αυτοί που  ενοχλούνται είναι αυτοί που ελέγχονται. 

Το «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος» καλεί τους πολίτες σε μια κοινωνική συμμαχία και ενεργή διαμαρτυρία ενάντια σε αυτούς που υποσκάπτουν τον θεσμό και το πρόσωπο του Γενικού Εκλεκτή. Δεν θα επιτρέψουμε να αποδυναμωθούν τα θεσμικά αντίβαρα σε μια εκτελεστική και κομματική εξουσία που χαρίζει διαβατήρια, οδηγεί δημόσιους οργανισμούς σε χρεοκοπία, χειρίζεται το κράτος πελατειακά αποδεχόμενο δωρεές και πολιτικό χρήμα από μεγιστάνες  και επιδίδεται σε ενέργειες που δεν έχουν θέση σε μια κοινωνία διαφάνειας, αξιοκρατίας και εντιμότητας. Ο θεσμός του Γενικού Ελεγκτή, το ισχυρότερο ίσως αντίβαρο στη διαπλοκή και τη διαφθορά, είναι ένας από τους λίγους θεσμούς του κράτους μας που εμπνέει εμπιστοσύνη και μας κάνει περήφανους ως πολίτες και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να προστατευθεί και να ενδυναμωθεί.

 «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος»:

Το «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος» είναι ένα κοινωνικο-πολιτικό «startup», που αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας για αλλαγή και εκσυγχρονισμό.

Το «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος» δημιουργήθηκε από ανεξάρτητους, ελεύθερα σκεπτόμενους και ενεργούς πολίτες, προερχόμενους από ένα ευρύ κοινωνικό φάσμα. Στο «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος»  μας ενώνει η αγάπη για τον τόπο μας, καθώς και η αγωνία για την μέχρι τώρα πορεία του. Μας ενώνει η επείγουσα ανάγκη να βελτιώσουμε και να αλλάξουμε τη χώρα μας, κρατώντας τα καλά και γκρεμίζοντας όλα όσα την καθηλώνουν.

Όραμά μας: Μια Κύπρος που εκσυγχρονίζεται με βάση τις αρχές της αειφορίας, που είναι καινοτόμος, σύγχρονη οικονομία, κοινωνικό κράτος και που προσεγγίζει τα θέματα ολιστικά. Οραματιζόμαστε ένα ισχυρό πολιτειακό αξιακό σύστημα βασισμένο σε δημοκρατικές αρχές και ηθικές αξίες. Οραματιζόμαστε μια καλύτερη Κύπρο, μια «Άλλη Κύπρο»!

X