Η πανδημία της διαφθοράς χρειάζεται θεσμική ακεραιότητα

Γιατί το Νέο Κύμα δεν παρευρέθηκε στη σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό

Πέρα από τον Covid-19, το τελευταίο διάστημα ο τόπος μας συνταράσσεται από μία άλλης μορφής πανδημία από την οποία φαίνεται ότι έχει νοσήσει μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος. Αυτή δεν είναι άλλη από την πανδημία της διαφθοράς.

Η επείγουσα πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς διάφορες κοινωνικές ομάδες και σχήματα, για συζήτηση επί του θέματος της διαφθοράς, εμφανίζεται να είναι καθαρά προσχηματική. Επί της ουσίας αποσκοπεί σε καθαρά «επικοινωνιακά» οφέλη. Η πρόσκληση για διάλογο προφανώς προκύπτει από την ανάγκη βελτίωσης της εικόνας της κυβέρνησης, η οποία έχει ανεπανόρθωτα πληγεί με την πρόσφατη αποκάλυψη των σκανδάλων των διαβατηρίων και τη διαπλοκή πολιτικών και επιχειρηματικών προσώπων. Εκτιμούμε ότι θα είναι μια συζήτηση που δεν θα αφορά την ουσία και δεν θα αγγίζει την καρδιά του προβλήματος. Αυτό άλλωστε που απαιτεί κάθε πολίτης.

Το Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος δημιουργήθηκε για να ενθαρρύνει και να προωθήσει τη ζύμωση ιδεών και λύσεων και να καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις για επίλυση των προβλημάτων και δυσλειτουργιών που ταλανίζουν την κυπριακή κοινωνία εδώ και χρόνια.

Το τελευταίο διάστημα δημοσιεύσαμε πληθώρα θέσεων και ανακοινώσεων στη μάχη κατά της διαφθοράς (βλ. σύνδεσμο: https://neokyma.org.cy/thesis/). Αναδείξαμε τα κακώς έχοντα, αλλά, πολύ περισσότερο, προτείναμε λύσεις γύρω από την τολμηρή και ριζική καταπολέμησή της. Μέσα από θεσμούς αδιάβλητους και ακέραιους, που μπορούν να ασκούν ουσιαστικό έλεγχο. Αδιαφανείς πολυετείς κυβερνητικές πρακτικές και ένα υφιστάμενο πολιτικό σύστημα κατώτερων των περιστάσεων, γέννησαν ένα «τέρας». Προφανώς και οι ίδιοι δεν μπορούν να το ελέγξουν.

Δυστυχώς καμία από τις προτάσεις που παρουσιάσαμε δεν υιοθετήθηκε. Οι κυβερνητικές επιλογές ήταν προς την αντίθετη πλευρά. Ως εκ τούτου, το Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος δεν θα συμμετάσχει σε ένα διάλογο γνωρίζοντας ότι γίνεται για το θεαθήναι και για να καλύψει αδυναμίες χρηστής διοίκησης. Ο ρόλος μας είναι άλλος από το να υποδυθούμε το φύλλο συκής μια κυβέρνησης που κλονίζεται από τη διαφθορά.

Ως Νέο Κύμα μας ενδιαφέρει πρωτίστως η ουσία, όχι το φαίνεσθαι! Εντός των επόμενων ημερών, θα αποστείλουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις επίσημες θέσεις μας αναφορικά με τη διαφθορά και, εάν κριθεί αναγκαίο, είμαστε διατεθειμένοι να διευθετήσουμε συνάντηση, ώστε να συζητήσουμε και να αναλύσουμε τις προτάσεις μας. Ακολούθως θα τις δώσουμε στη δημοσιότητα. Η κυβέρνηση ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει – της το έχει υποδείξει η ΕΕ, διεθνείς οργανισμοί, και η κοινωνία πολιτών της Κύπρου μέσα από συγκροτημένες προτάσεις. Ελπίζουμε να έχει το κουράγιο να το κάνει. Είναι αναγκαίο και θα είναι χρήσιμο για τον τόπο. Οφείλουμε να σημειώσουμε όμως ότι η πανδημία της διαφθοράς δεν αντιμετωπίζεται με παλιά φάρμακα. Η θεραπεία χρειάζεται νέες ιδέες, τόλμη, διαφορετική σκέψη, αποτελεσματική πρακτική. Και πάνω απ’ όλα, καθαρά χέρια.

X