Η γραφειοκρατία και ο απαρχαιωμένος τρόπος εργασίας της ΑΗΚ ζημιώνουν τη χώρα

Κρίσιμα ερωτηματικά προκαλεί η στάση της Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, καθώς αγνόησε επανειλημμένα τις οδηγίες του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργου Λακκοτρύπη, διερεύνησης του ενδεχομένου προαγοράς καυσίμων για σκοπούς παράδοσής τους στην ΑΗΚ σε μεταγενέστερο στάδιο. Οι τιμές στο πρόσφατο παρελθόν είχαν μειωθεί σημαντικά, λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων και εξαιτίας της συνεχιζόμενης κόντρας Ρωσίας – Σαουδικής Αραβίας για τις τιμές. Οι τιμές των πετρελαιοειδών είχαν περαιτέρω πτώση, μέχρι και 30% λόγω κορωνοϊού. Η προαγορά μεγάλων ποσοτήτων καυσίμων σε αυτές τις περιόδους υπό προϋποθέσεις, θα ωφελούσε σημαντικά τον καταναλωτή, αλλά και το κράτος.

Με το θέμα ασχολήθηκε εκτεταμένα, το «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος», μέσω του Ανδρέα Μιλιδώνη, στελέχους του 77μελούς συμβουλίου, του κοινωνικο-πολιτικού κινήματος και αναπληρωτή καθηγητή χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος προέτρεπε τους Υπουργούς Ενέργειας και Οικονομικών, σε διάφορες χρονικές περιόδους να προαγοράσουν πετρελαιοειδή για τις ανάγκες της ΑΗΚ και της οικονομίας γενικότερα. Η πρώτη παρότρυνση του Καθηγητή, προς τους δύο υπουργούς, για το 2020, έγινε στις 9 Μαρτίου, ενώ η τελευταία, έγινε μόλις σήμερα 8 Απριλίου, μέσω Twitter.

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, όπως ενημερωθήκαμε από τον «Πολίτη», έστειλε χθες, 7 Απριλίου, νέα -αυστηρή- επιστολή προς τον πρόεδρο της ΑΗΚ Μιχάλη Κωμοδρόμο, καλώντας τον εκ νέου να αξιοποιήσει τα εργαλεία προαγοράς καυσίμων με μελλοντική παραλαβή, ώστε να εξασφαλιστεί φθηνότερη ηλεκτροπαραγωγή. Ο υπουργός καλεί την ΑΗΚ να εφαρμόσει μια στρατηγική για την εξασφάλιση της χαμηλότερης δυνατής τιμής καυσίμου και προσεκτικής διαχείρισης της σημερινής συγκυρίας, αφήνοντας αιχμές ότι αυτά θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει.

Μετά τις διαστάσεις που πήρε το θέμα, ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης κάλεσε μέσω του «Πολίτη» την ΑΗΚ να αξιοποιήσει με σύνεση τα εργαλεία για προαγορά φθηνού καυσίμου, σημειώνοντας ότι υπό τα σημερινά δεδομένα το ρίσκο για οικονομική ζημιά είναι πολύ μικρό, ενώ η πιθανότητα σταδιακής αύξησης των τιμών πολύ μεγαλύτερη.

Παρόλες τις υποδείξεις, η ΑΗΚ φαίνεται απρόθυμη να αξιοποιήσει τα εργαλεία που διατίθενται στις διεθνείς αγορές όπως options, futures και άλλα, για προαγορά καυσίμων και προτιμά τις προσφορές για κάλυψη των τρεχουσών αναγκών που της επιτρέπουν οι διαθέσιμοι αποθηκευτικοί χώροι, κρατώντας τη χώρα δέσμια στο παρελθόν και πληρώνοντας υψηλές τιμές καυσίμων. Οι ενέργειες της ΑΗΚ, είναι ζημιογόνες και ο αρμόδιος υπουργός πρέπει να λάβει αυστηρά μέτρα για να προστατεύσει το κράτος και τον καταναλωτή.

Η εισήγησή του «Νέου Κύματος – Η Άλλη Κύπρος», είναι η δημιουργία «Επιτροπής Διαχείρισης Ρίσκου (Κινδύνου)» εντός του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ, ώστε να προβαίνει σε αξιολογήσεις διαφόρων κινδύνων που επηρεάζουν την λειτουργία της ΑΗΚ, αλλά επίσης και πιθανά οφέλη για τους καταναλωτές, αφού στην Κύπρο ο ανταγωνισμός σε θέματα ενέργειας είναι περιορισμένος.

X