Η δημιουργία του Κέντρου Αριστείας ΦΑΕΘΩΝ

Του Κωνσταντίνου Χριστοφίδη

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος»

Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022 η Ε.Ε. ανακοίνωσε τις προτάσεις που επιλέχθηκαν στη δράση «Teaming for Excellence». Όπως σημείωσε και το Υφυπουργείο Έρευνας, η πρότασή μας με την ονομασία, «ΦΑΕΘΩΝ», εξασφάλισε την υψηλότερη βαθμολογία στην αξιολόγηση με 14,5/15, ισοβαθμώντας με μία άλλη πρόταση, μεταξύ των 110 που υποβλήθηκαν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Τα καταφέραμε και ο «ΦΑΕΘΩΝ» όχι απλά εγκρίθηκε, αλλά βρέθηκε στην κορυφή!

Αξιόλογα και σημαντικά θα είναι τα οφέλη της Κύπρου από τη δημιουργία του Κέντρου Αριστείας σε πολύπλευρους τομείς της ενέργειας, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ύψους 15 εκ. καθώς και σημαντική χρηματοδότηση από κρατικές και ιδιωτικές πηγές. Η συνολική χρηματική δέσμευση πλησιάζει τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Τα πλεονεκτήματα για τους νέους, τους πολίτες και τον τόπο μας από τη λειτουργία του νέου Κέντρου Αριστείας θα είναι πολλαπλά. Ενδεικτικά συνίστανται στο άνοιγμα 220 ποιοτικών νέων θέσεων εργασίας. Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Θέλουμε τα παιδιά μας να μένουν στην πατρίδα τους αλλά και όλους αυτούς που έφυγαν στο εξωτερικό να τους φέρουμε πίσω, να εργαστούν και να δημιουργήσουν εδώ. Η εργοδότηση νέων ερευνητριών και ερευνητών αλλά και τεχνικών, και η δημιουργία νέων μεταπτυχιακών και διδακτορικών προγραμμάτων θα συντείνουν στην περαιτέρω ανάπτυξη υποδομών για νέες τεχνολογίες.  Απώτερος στόχος του Κέντρου είναι η αναδιάρθρωση του ενεργειακού τομέα προς το όφελος των ίδιων των πολιτών.

X