Γιατί δεν θα κατέλθουμε στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές

Ο λόγος ίδρυσης του κοινωνικο-πολιτικού κινήματος «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος» ήταν η έλλογη ανταπόκριση στην κραυγή της κοινωνίας για μια διαφορετική, σύγχρονη, ευρωπαϊκή Κύπρο, μια χώρα που θα υπερηφανευόμαστε να αποκαλούμε πατρίδα, όχι να ντρεπόμαστε να δείξουμε το διαβατήριό που μας χορήγησε.

Στόχος του κινήματός μας είναι να προτείνει πώς, μέσα από την παιδεία, τον πολιτισμό, την έρευνα, την καινοτομία, την αειφορία, και την οικονομία της γνώσης, η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση μπορεί να αλλάξει. Θέλουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να ηγηθούμε της προσπάθειας να βρει η κοινωνία μας το κουράγιο να διεκδικήσει ριζικές αλλαγές, οι οποίες θα δημιουργήσουν ένα περιβάλλον αξιοκρατίας, λογοδοσίας και δημιουργικότητας, στο οποίο να θέλουν να εργασθούν και να προκόψουν τα παιδιά μας, αντί να αναζητούν τρόπους διαφυγής. Δεν θέλουμε την Κύπρο της «αρπαχτής» αλλά την Κύπρο του σοβαρού επιχειρηματία και επαγγελματία, του ακέραιου δημόσιου λειτουργού, του πρωτοπόρου ερευνητή, καλλιτέχνη και δημιουργού. 

Στόχος μας είναι να καλλιεργήσουμε συνειδήσεις και να ρίξουμε τον σπόρο της αλλαγής, ότι μια άλλη Κύπρος είναι εφικτή, αρκεί να πιστέψουμε σε αυτή. Πασχίζουμε να αφήσουμε πίσω πεπαλαιωμένες νοοτροπίες, αντιθεσμικές πρακτικές και γελοίες μικροπολιτικές σκοπιμότητες, οι οποίες μας καθηλώνουν ως χώρα, μας μειώνουν, μας ντροπιάζουν, και διώχνουν τους άξιους.

Για να υλοποιήσουμε τον στόχο μας έχουμε δημιουργήσει 15 Θεματικές Επιτροπές, οι οποίες προετοιμάζουν ένα εμπνευσμένο, φιλόδοξο και υλοποιήσιμο σχέδιο για την «Άλλη Κύπρο». Ρίχνουμε το σπόρο της αλλαγής νοοτροπίας μέσα από τις επεξεργασμένες θέσεις μας, την αρθρογραφία μας, τις παρεμβάσεις μας, τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της σάπιας και επικίνδυνης κομματοκρατίας, τις ποικίλες εκδηλώσεις ενημέρωσης για σημαντικά ζητήματα. Διοργανώνουμε διαδικτυακές, λόγω της πανδημίας, συζητήσεις με προσκεκλημένους αξιόλογους επιστήμονες, οι οποίοι παρουσιάζουν ποικίλα θέματα, τοποθετούνται και προτείνουν λύσεις σε ζητήματα που αφορούν τον πολίτη και την κοινωνία μας.

Το πρόγραμμα που εκπονούμε θα παρουσιαστεί στο πρώτο καταστατικό μας συνέδριο, το οποίο προγραμματίζεται για τον προσεχή Νοέμβριο 2021. Για την προετοιμασία της «Άλλης Κύπρου» εργάζονται εθελοντικά πολίτες από όλο το φάσμα της κοινωνίας: έμπειροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες, νέοι αλλά και καταξιωμένοι επιστήμονες με το πάθος της προσφοράς, Κύπριοι της διασποράς με αγωνία για τον τόπο τους, απλοί πολίτες που έχουν λόγο και έγνοια για τα κοινά.

Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές παρουσίασαν τη δυνατότητα να σταθούμε ενώπιον του κυπριακού λαού και να ζητήσουμε την προτίμησή του. Η συγκυρία εμφανίζεται κατάλληλη: το παραδοσιακό κομματικό σύστημα πνίγεται στα λύματα της διαφθοράς που το ίδιο εξέθρεψε, η οικονομική κρίση είναι εξουθενωτική και οι πολίτες είναι εμφανώς απογοητευμένοι, αναζητώντας αξιόπιστη πολιτική διέξοδο.

Ωστόσο, κρίνουμε ότι η δυνατότητα που παρουσιάζεται δεν συνιστά ευκαιρία για το κίνημά μας – ο χρονισμός, ο αριστοτελικός «καιρός», δεν είναι ο κατάλληλος. Δεν νιώθουμε ακόμη έτοιμοι να ζητήσουμε την ψήφο των συμπολιτών μας στις εκλογές του Μάη 2021. Το πρόγραμμά μας δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ η πανδημία δυσχεραίνει πολύ την προεκλογική καμπάνια, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό για ένα νεότευκτο πολιτικό κίνημα αλλαγής. Δεν είναι στόχος μας να δημιουργήσουμε πολιτικο-μιντιακό θόρυβο με λαϊκίστικες κορώνες και άγριες κραυγές. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε χρόνο να προσελκύσουμε την προσοχή των ΜΜΕ για τους σωστούς λόγους, δηλαδή ότι έχουμε κάτι φρέσκο και τεκμηριωμένο να πούμε, προκειμένου να εξηγήσουμε τι πρεσβεύουμε και γιατί. Έχουμε επίγνωση ότι δεν διαθέτουμε ακόμη την πολιτική αναγνωρισιμότητα που απαιτείται. Δεν επιθυμούμε να γίνουμε κίνημα της «αρπαχτής», δράττοντας μια φαινομενική ευκαιρία. Θέλουμε να έχουμε κάτι ουσιαστικό να προσφέρουμε, το οποίο να έχει διάρκεια στον χρόνο.

Δεν υποτιμούμε τις εκλογές, κάθε άλλο – είναι η κορυφαία στιγμή σε μια δημοκρατία. Αλλά γνωρίζουμε από την ιστορία ότι οι εκλογές δεν είναι το παν, αν μας ενδιαφέρει η βιώσιμη και αξιόπιστη πολιτική αλλαγή. Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί. Δεν ζούμε από την πολιτική. Δεν αντλούμε την καταξίωσή μας μέσα από την επαγγελματική πολιτική. Εργαζόμαστε για τη μακρά διάρκεια, μας ενδιαφέρει ο μακρύς ορίζοντας. Σαν τον υπομονετικό γεωργό, υπάρχει καιρός για να σπείρεις και καιρός για να θερίσεις. Σαν τον καινοτόμο επιχειρηματία, δεν θέλουμε να κάψουμε μια καλή ιδέα με την πρόωρη υλοποίησή της. Σαν τον ώριμο επιστήμονα στο εργαστήριο, έχουμε μάθει να περιμένουμε – τα καλά αποτελέσματα δεν έρχονται μόνον όταν τα επιθυμούμε, αλλά όταν δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες.

Αναγνωρίζουμε τη μεγάλη απογοήτευση του λαού μας με το υπάρχον κομματικό σύστημα. Διακατέχει κι εμάς η αγανάκτηση του πολίτη που βλέπει τη χώρα του να είναι βουτηγμένη στον βούρκο της διαφθοράς, να τον διοικούν άνθρωποι περιορισμένων ικανοτήτων και ενίοτε μειωμένης ακεραιότητας, να χλευάζεται η χώρα του διεθνώς. Μας πονάει η κατάντια της χώρας μας. Αλλά δεν αρκούν τα έντονα συναισθήματα για βιώσιμη πολιτική αλλαγή. Η μη συμμετοχή στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές δεν συνιστά συνθηκολόγηση για μας αλλά φρόνιμη πολιτική πράξη: κάνουμε λίγο πίσω τώρα για να πάρουμε φόρα και να κάνουμε το άλμα αργότερα. Μια παρορμητική απόφαση σήμερα μπορεί να αποβεί υπαρξιακά μοιραία για το κίνημά μας αύριο. Το τροχάδι στο πάρκο δεν μετατρέπει κάποιον σε μαραθωνοδρόμο. Η Πολιτική είναι πρώτα αγώνας αντοχής και μετά αγώνας ταχύτητας.

Όπως οι πλείστοι προβληματισμένοι πολίτες οι επερχόμενες εκλογές μας προκαλούν αμηχανία. Θα αναγκαστούμε να επιλέξουμε το μη χείρον. Ποιο είναι αυτό, ας το κρίνει ο καθένας μόνος του. Το βέβαιο είναι ότι, για μας, στοιχεία όπως ακεραιότητα, ευθύτητα, δημοκρατικότητα, και μεταρρυθμιστικό πνεύμα είναι αυτά που αναζητούμε στους υποψήφιους βουλευτές.

Παραμένοντας πιστοί στα ιδανικά μας, θα εντατικοποιήσουμε την πολιτικο-πνευματικο-ακτιβιστική δραστηριότητά μας στο μέλλον. Το πρώτο συνέδριό μας τον Νοέμβρη 2021 θα δώσει περαιτέρω ορμή στο κίνημά μας. Ο ορίζοντάς μας εκτείνεται πολύ πέραν του Μάη 2021. Παραμένουμε ενεργοί πολίτες. Μας κινητοποιεί η αισιοδοξία της βούλησης. Μοχθούμε για την αλλαγή. Σπέρνουμε σήμερα για να θερίσουμε αύριο.

X