Επικίνδυνες για την οικονομία οι προτάσεις «Φορολογικής Μεταρρύθμισης» του Αβέρωφ Νεοφύτου

Τα δικά του ερωτήματα για την προτεινόμενη «Φορολογική Μεταρρύθμιση» του Αβέρωφ Νεοφύτου, παραθέτει ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Χριστοφίδη σε ώρες κρίσης δεν παίζουμε με την οικονομία, αναφέροντας πως: «Η οικονομία δεν είναι καζίνο. Ούτε το εκλογικό σώμα είναι έρμαιο του οπορτουνισμού των συστημικών υποψηφίων».

Ο Κωνσταντίνο Χριστοφίδης θέτει τα παρακάτω ερωτήματα μετά από ενδελεχή ανάγνωση της πρότασης από το οικονομικό του επιτελείο:

  1. Απουσία κοστολόγησης. Κατ’ αρχάς, ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν έχει ενημερώσει πόσα εκατομμύρια ευρώ θα κοστίσει η «φορολογική μεταρρύθμιση» που προτείνει. Ο Υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει την πρόταση Νεοφύτου, άρα γνωρίζει το κόστος της πρότασης. Θα πρέπει άμεσα να ενημερώσει τους πολίτες για το κόστος της πρότασης αυτής και αν δεν το γνωρίζει να μας εξηγήσει πώς υποστηρίζει μια πρόταση της οποίας δεν γνωρίζει το κόστος, ιδίως εκ της θέσεώς του.
  2. Κοινωνική ανισότητα. Από κοινωνικής άποψης η πρόταση αποτελεί εξυπηρέτηση προς τους υψηλά αμειβόμενους. Για τους πολίτες της μεσαίας τάξης το όφελος θα είναι περιορισμένο. Για όσους δεν πληρώνουν φόρο, το όφελος τους θα είναι μηδέν.
  3. Αναπτυξιακή κενότητα. Αναπτυξιακά το σχέδιο Νεοφύτου δεν έχει κανένα νόημα. Αντί να προωθεί επενδύσεις σε τεχνολογία και πράσινη ανάπτυξη, τροφοδοτεί την κατανάλωση των υψηλών εισοδηματικών στρωμάτων.
  4. Απουσία αντιστάθμισης χαμένων εσόδων. Δεν γίνεται καμία αναφορά από πού θα εξευρεθούν τα φορολογικά έσοδα τα οποία θα χαθούν με τυχόν εφαρμογή της πρότασης Νεοφύτου.
  5. Άγνοια των αγορών. Εάν οι αγορές πίστευαν τις χθεσινές εξαγγελίες Νεοφύτου, το επιτόκιο δανεισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είχε απογειωθεί. Αυτό δεν έχει γίνει, γιατί κανένας ξένος οίκος δεν πήρε στα σοβαρά τέτοια πρόταση. Ανάλογες σπασμωδικές ενέργειες πήγαν να κάνουν οι Βρεττανοί υπό τη Λιζ Τρας, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης σημειώνει πως: «Η οποιαδήποτε φορολογική μεταρρύθμιση πρέπει να είναι κοστολογημένη και δημοσιονομικά ουδέτερη». Την ίδια στιγμή παραθέτει τις δικές του θέσεις για τη φορολογία που είναι υλοποιήσιμες, αντισταθμισμένες και κοστολογημένες:

(Α)    Φόρος εισοδήματος

Διατήρηση αφορολόγητου στις  €19,500 ευρώ. Διατήρηση του αφορολόγητου εισοδήματος στις €19,500 ευρώ. Είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Διεύρυνση περιθωρίου για συντελεστή 20%. Αύξηση του περιθωρίου για τον συντελεστή 20% από €28,000 ευρώ που είναι σήμερα στις €35,000. Δηλαδή εισόδημα από €19,501 μέχρι €35,000 να φορολογείται με 20%.

Ανάλογες αυξήσεις να γίνουν και για τις επόμενες φορολογικές κλίμακες. Με αυτό τον τρόπο ευνοούνται οι εργαζόμενοι, κυρίως της μεσαίας τάξης.

(Β)    Εταιρικός φόρος

Αύξηση εταιρικού φόρου σύμφωνα με τις διεθνείς εξελίξεις. Αύξηση του συντελεστή για εταιρικό φόρο από 12,5% στο 15%, για να συνάδει με την πρόσφατη διεθνή συμφωνία. Αυτή η αύξηση αντισταθμίζεται από το πιο κάτω μέτρο.

Κατάργηση ειδικής φορολογίας στη λογιζόμενη διανομή μερισμάτων. Ως αντιστάθμισμα στην αύξηση του εταιρικού φόρου προτείνεται κατάργηση του ειδικού φόρου στη λογιζόμενη διανομή μερισμάτων (70% των κερδών).

Απλοποίηση και καλύτερη στόχευση των φορολογικών κινήτρων μέσα από διάλογο με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Τα κίνητρα να επικεντρωθούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), εξοικονόμηση ενέργειας, προώθηση της καινοτομίας, συνεργασίες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων με τις επιχειρήσεις, κοινοπραξίες μεταξύ Ε/κ και Τ/κ και τέλος ξένες επενδύσεις με φυσική παρουσία στην Κύπρο.

New Wave News

Ενημερωθείτε πρώτοι για τις εξελίξεις και την πορεία του κινήματος!

* Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε την επεξεργασία του για σκοπούς ενημέρωσής σας σχετικά με τα νέα του Κινήματος. Μπορείτε να αφαιρέσετε τα στοιχεία σας ανα πάσα στιγμή. Τα στοιχεία σας τυγχάνουν χειρισμού στη βάση της Πολιτικής Διαχείρισης Προσωπικών Δεδομένων του Κινήματος.

Νέο Κύμα - Volt Cyprus
X