Εκλογική καινοτομία με κοινωνικό αποτύπωμα

Του Νίκου Γ. Σύκα*

Στο παρόν άρθρο παρουσιάζεται ένα δημιουργικό πρόγραμμα με τίτλο ‘©Τοπική καινοτομία με κοινωνικό αποτύπωμα’ το οποίο μπορεί να:

1. Ενισχύσει άμεσα και ουσιαστικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ανέργους, τους δημιουργούς και τους καλλιτέχνες.

2. Προωθήσει την κοινωνική καινοτομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα.

3. Συμβάλει στην απορρόφηση κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

4. Εφαρμοστεί γρήγορα και εύκολα με σχεδόν μηδενικό οριακό κόστος.

5. Συνδέσει την προεκλογική εκστρατεία ενόψει των επικείμενων Βουλευτικών εκλογών με τη δημιουργία αμοιβαίου οφέλους.

6. Δώσει το εκλογικό πλεονέκτημα στα πολιτικά κόμματα ή τους υποψήφιους Βουλευτές που θα εξαγγείλουν την υλοποίηση ενός τέτοιου Προγράμματος.  

Στο πλαίσιο του Σχεδίου ‘©Τοπική καινοτομία με κοινωνικό αποτύπωμα’ η Κεντρική Κυβέρνηση και οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα προσφέρουν ισχυρά κίνητρα και διευκολύνσεις σε επιχειρήσεις, συμπράξεις τοπικού χαρακτήρα, πολιτιστικούς φορείς, εθελοντικές οργανώσεις, δημιουργούς και καλλιτέχνες. Τα κίνητρα μπορεί να περιλαμβάνουν: οικονομικά (π.χ. χορηγίες από το Ταμείο Ανάκαμψης), φορολογικά και πολεοδομικά κίνητρα, αύξηση των δικαιωμάτων ανάπτυξης, απαλλαγή από τα διάφορα τέλη, διαφημιστικά κίνητρα, δωρεάν παραχώρηση αιθουσών εκδηλώσεων και εκθεσιακών χώρων κ.ά.

Ταυτόχρονα, μέσω του εν λόγω Προγράμματος, οι Δήμοι και οι Κοινότητες θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν αποδοτικότερα τους πόρους, τα μέσα και τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν με στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα Διαφημιστικά Γραφεία και οι Δήμοι / Κοινότητες καθόσον αφορά στα υπαίθρια σημεία προβολής που διαθέτουν, θα μπορούν να προσφέρουν διαφημιστικά κίνητρα στους δημιουργούς, τους καλλιτέχνες, τις επιχειρήσεις και τις εθελοντικές οργανώσεις που θα συμμετάσχουν στο έργο ‘Τοπική καινοτομία με κοινωνικό αποτύπωμα’.

Το προτεινόμενο Σχέδιο –και τα διάφορα κίνητρα που περιλαμβάνει– θα έχει διάρκεια 2 χρόνια και θα απευθύνεται κυρίως στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και στους παραγωγικούς κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση της πανδημίας. Οι χορηγίες, τα κίνητρα και οι διευκολύνσεις θα παραχωρούνται για επιχειρηματικές, κοινωνικές, πολιτιστικές ή και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και δράσεις που ενισχύουν την απασχόληση και δημιουργούν νέα αξία σε τοπικό επίπεδο.

Το Πρόγραμμα ‘Τοπική καινοτομία με κοινωνικό αποτύπωμα’ δεν θα καλύπτει μόνο ανατρεπτικές ή επαναστατικές καινοτομίες αλλά και κυρίως μικρής κλίμακας βελτιωτικές αλλαγές και καινοτομίες. Μπορεί να αφορά τη δημιουργία και αρχική ανάπτυξη Startups, την επέκταση των εργασιών μιας υφιστάμενης επιχείρησης, τη βελτίωση σε ένα υπάρχον προϊόν / υπηρεσία, την ενίσχυση της γυναικείας και της νεανικής επιχειρηματικότητας, τη διοργάνωση μιας έκθεσης ζωγραφικής ή μιας μουσικής εκδήλωσης / θεατρικής παράστασης, την παρουσίαση ενός βιβλίου, ένα νέο ηλεκτρονικό πρόγραμμα κ.ά.

Η δωρεάν παραχώρηση από τους Δήμους και τις Κοινότητες χώρων για θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις και την παρουσίαση και προβολή των έργων συγγραφέων, ποιητών, ζωγράφων, σχεδιαστών, εικονογράφων και φωτογράφων θα ενισχύσει ουσιαστικά το έργο των δημιουργικών επαγγελματιών αλλά και των νέων που διψούν για ευκαιρίες ώστε να μπορέσουν να καλλιεργήσουν και να αναδείξουν τα ταλέντα τους. Παράλληλα, το εν λόγω Σχέδιο θα τονώσει την τοπική, δημιουργική οικονομία. Η δωρεάν παραχώρηση εκθεσιακών χώρων, αιθουσών εκδηλώσεων και διαφημιστικών πινακίδων εκ μέρους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα γίνεται μόνο για περιόδους που δεν θα υπάρχει κράτηση για άλλους σκοπούς ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε απώλεια εσόδων.

Επίσης, ενόψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης, εισηγούμαι όπως οι υποψήφιοι Βουλευτές ανακοινώσουν ότι, σε περίπτωση εκλογής τους, θα παραχωρήσουν το 30% των απολαβών τους για περίοδο 2 χρόνων για κυβερνητικά σχέδια και προγράμματα που ενισχύουν την απασχόληση και στηρίζουν τους ανέργους, τους δημιουργούς, τους καλλιτέχνες και τους επιχειρηματικούς κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση της πανδημίας. Πιστεύω ότι οι υποψήφιοι Βουλευτές –ή τα πολιτικά κόμματα– που θα ανακοινώσουν πρώτοι μια τέτοια πρωτοβουλία θα αποκτήσουν πλεονέκτημα στον ιδιαίτερα αμφίρροπο αυτό προεκλογικό αγώνα.

Η εξαγγελία του Σχεδίου ‘©Τοπική καινοτομία με κοινωνικό αποτύπωμα’ από πλευράς Κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η παραχώρηση του 30% των απολαβών από νυν Βουλευτές θα μπορούσε να αρχίσει από τον Φεβρουάριο 2021. Συναφώς αναφέρεται ότι η εθελοντική παραχώρηση μέρος του μισθού στο πάγιο ταμείο της κυβέρνησης ή/και για τη στήριξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού ένεκα και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, αποτελεί μια πολύ θετική πρωτοβουλία αρκετών πολιτειακών αξιωματούχων και εκλεγμένων εκπροσώπων του λαού τα τελευταία χρόνια.

Το προτεινόμενο έργο ‘©Τοπική καινοτομία με κοινωνικό αποτύπωμα’ διάρκειας 2 χρόνων μπορεί να: α) Ενσωματωθεί στη δομή του νέου Αυτοδιοικητικού Μοντέλου και β) βοηθήσει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους πολιτικούς.  

*Ο Νίκος Γ. Σύκας είναι Σύμβουλος Στρατηγικής, Επικοινωνίας και Καινοτομίας.

X