Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψης της Φτώχειας – σκέψεις και προτάσεις

Της Ξένιας Οικονομίδου*

Η φτώχεια βρίσκεται πιο κοντά μας από ποτέ άλλοτε, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού επιδείνωσε την ήδη επιβαρυμένη οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κοινωνικές ομάδες όπως οι άνεργοι, οι χαμηλοεισοδηματίες, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι λήπτες δημόσιου βοηθήματος είναι οι ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο.

Η ανισότητα που υπάρχει στους μισθούς και τα ωφελήματα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, δημιουργεί δύο κοινωνικές ομάδες με την πρώτη να αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα.

Στο «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος» πιστεύουμε ότι η παγκόσμια οικονομία πρέπει να στραφεί προς την κυκλική οικονομία χωρίς καθυστερήσεις.

Όσο για την τοπική οικονομία, πέραν της κυκλικής που φαντάζει άπιαστο όνειρο, πρέπει αμέσως να επικεντρωθεί στην καλλιέργεια της γη και στην παραγωγή δικών μας προϊόντων, τόσο για την τοπική όσο και για τη διεθνή αγορά. Να δοθεί οικονομική στήριξη σε start-ups, ώστε να δραστηριοποιηθούν και να δημιουργήσουν καινοτόμες και άμεσα λειτουργικές ιδέες.

Ως χώρα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ελκυστικό και ανταγωνιστικό πακέτο, ώστε να προσελκύσουμε αξιόπιστες και σοβαρές εταιρείες και οργανισμούς με φυσική παρουσία, για να δραστηριοποιηθούν στον τόπο μας: εταιρείες τεχνολογίας, καινοτομίας, έρευνας και μελετών π.χ. Τρόοδος (γεωλογία) κλπ. Η δημιουργία του One Stop Shop στον δημόσιο τομέα είναι επιβεβλημένη και δεν επιδέχεται άλλη καθυστέρηση.   

Για να έρθουν φυσικά όλες αυτές οι αξιόπιστες εταιρίες και οι οργανισμοί θα πρέπει πρώτα από όλα να είμαστε εμείς αξιόπιστοι και σοβαροί.

*Η Ξένια Οικονομίδου είναι Συντονίστρια Επικοινωνίας στο “Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος”

X