«Από Θεατές Δημιουργοί του Ονείρου» του Κωνσταντίνου Χριστοφίδη

Το βιβλίο με τίτλο «Από Θεατές Δημιουργοί του Ονείρου» περιέχει αυτούσιες όλες τις ομιλίες του καθηγητή Κωνσταντίνου Χριστοφίδη προς τους απόφοιτους του Πανεπιστημίου Κύπρου, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρύτανη από το 2011 μέχρι το 2018.

Δεκαέξι ομιλίες γραμμένες για τους απόφοιτους, επηρεασμένες από την εκάστοτε επικαιρότητα αλλά και από προσωπικά του βιώματα. Ομιλίες που συμπυκνώνουν αγωνίες, απογοητεύσεις, θυμό αλλά και ελπίδα, προσδοκίες και όνειρα για τον τόπο και το μέλλον του.

Τα κείμενα του βιβλίου, «Από Θεατές Δημιουργοί του Ονείρου», αναδεικνύουν έννοιες όπως την οικονομία της γνώσης, τη δημοκρατία των γραμμάτων, το όραμα για μια άλλη παιδεία, την έρευνα και την καινοτομία ως μοχλό ανάπτυξης, τις νέες μορφές επιχειρηματικότητας, τον ρόλο της κυπριακής διασποράς και το στοίχημα της νέας εποχής. Όλα αυτά μαζί με τη σύγχρονη έννοια του πατριωτισμού σε μια άλλη Κύπρο.  

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου ο συγγραφέας προτρέπει όλους τους αποφοίτους, όλα τα νέα παιδιά που ετοιμάζονται να βγουν στην πάλη της ζωής: «Απευθύνομαι σήμερα σε εσάς με ένα ισχυρό μήνυμα. Τολμήστε! Καμία αποτυχία δεν είναι μοιραία, καμία επιτυχία δεν είναι δεδομένη και τελική. Το μόνο που έχει σημασία είναι η τόλμη και ο αγώνας της κάθε μέρας. Αυτό που μετρά δεν είναι το πελώριο του στόχου ή του καθήκοντος, αλλά το μέγεθος της τόλμης! Καμία βουνοκορφή δεν είναι απόρθητη, κανένας στόχος δεν είναι άφταστος … Παλέψτε γι’ αυτή τη σκοτεινή αλλά συνάμα φωτεινή πατρίδα. Εσείς, είστε οι δημιουργοί του ονείρου. Εσείς, είστε η άλλη Κύπρος!»

Παρακολουθήστε τη διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου που έγινε στις 16 Δεκεμβρίου 2020 εδώ.

X