Απαιτούμε να μάθουμε ποιοι μη δικαιούχοι εκμεταλλεύονται τις τ/κ περιουσίες καθώς και ποιοι τους το επέτρεψαν

Ανακοίνωση του Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, υποψήφιου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

Κανένας μη κάτοχος περιουσίας στα Κατεχόμενα, πρόσφυγας ή μη, δεν θα πρέπει να έχει προτεραιότητα σε τ/κ περιουσία στις ελεύθερες περιοχές. Έστω και τώρα, η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να προβεί, με όρους διαφάνειας, σε ανακατανομή των προς χρήση τ/κ περιουσιών. Στις περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό, το Κράτος θα πρέπει να εισπράττει ενοίκια με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς και όλα τα έσοδα να καταλήγουν σε ένα Ειδικό Ταμείο Αποζημιώσεων και Ελαφρύνσεων που πρέπει να δημιουργηθεί προς όφελος των προσφύγων.   

Οι πρόσφατες καταγγελίες καθώς και αρκετές άλλες που έγιναν στο παρελθόν για κακοδιαχείριση και εκμετάλλευση των τουρκοκυπριακών περιουσιών αγνοήθηκαν από τους αρμόδιους φορείς και από το πολιτικό κατεστημένο του τόπου. 

Δεν έγιναν ουσιαστικές δηλώσεις και προπαντός δεν δόθηκαν συγκεκριμένες εξηγήσεις. Φαίνεται ότι η διαφθορά είναι πολύ μεγαλύτερη και η διαπλοκή είναι τεράστια.

Δεν χρειαζόμαστε, εάν υπάρχει πρόθεση βεβαίως, να δημιουργηθεί ακόμη μία Διερευνητική Επιτροπή. Ζητούμε ξεκάθαρα από τον Γενικό Ελεγκτή να διενεργήσει έλεγχο σε όλες τις τουρκοκυπριακές περιουσίες που άλλαξαν χέρια όλα αυτά τα χρόνια.

Απαιτούμε να μάθουμε:

  • Ποιοι εκμεταλλεύονται τ/κ περιουσίες; Θέλουμε συγκεκριμένα στοιχεία
  • Εκμεταλλεύονται τ/κ περιουσίες μη δικαιούχοι; Άτομα τα οποία δεν είναι πρόσφυγες ή δεν κατείχαν περιουσίες στα Κατεχόμενα; Εάν ναι, ποιοι είναι αυτοί και γιατί; Ποιοι τους έδωσαν πρόσβαση; Ποιοι ήταν οι μεσάζοντες; Με ποια ανταλλάγματα; Και τι πληρώνουν;  
  • Με ποια κριτήρια γίνεται η διαχείριση των Τουρκοκυπριακών Περιουσιών;
  • Το Κράτος επωφελείται από τη Διαχείριση των περιουσιών και λαμβάνει τα σωστά ενοίκια;
  • Οι λειτουργοί της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών είναι αμερόληπτοι ή έχουν ανάμειξη στα σκάνδαλα με τις τ/κ περιουσίες;
  • Ποιοι μη δικαιούχοι ανώτατοι και κρατικοί αξιωματούχοι κατέχουν τ/κ περιουσίες; 
  • Ποιοι μη δικαιούχοι πολιτικοί κατέχουν τ/κ περιουσίες; 
  • Ποιοι μη δικαιούχοι λειτουργοί μέσων ενημέρωσης κατέχουν τ/κ περιουσίες;
  • Ποιοι μη δικαιούχοι μεγαλοεπιχειρηματίες κατέχουν τ/κ περιουσίες;

Τα ερωτήματα είναι πολλά. Οι απαντήσεις δυστυχώς είναι περιορισμένες και ασαφείς.  

Ζητούμε ξεκάθαρες απαντήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Το 2023, εάν με τιμήσει ο λαός με τη ψήφο του, θα διενεργήσω ουσιαστική έρευνα με ομάδα εμπειρογνωμόνων για κάθε τ/κ τεμάχιο που άλλαξε χέρια τα τελευταία 48 χρόνια. Θα αποδοθεί δικαιοσύνη.  

X