Αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ – ο δυτικός προσανατολισμός της Κύπρου ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής. Πρόταση Κωνσταντίνου Χριστοφίδη

Η άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ προς την Κυπριακή Δημοκρατία είναι η σημαντικότερη εξέλιξη στη διακρατική σχέση Κυπριακής Δημοκρατίας και ΗΠΑ.  Η εξέλιξη αυτή έπεται του Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act, που ενέταξε την Κυπριακή Δημοκρατία στον γεωπολιτικό σχεδιασμό των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ώρα για αίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι τώρα, αξιοποιώντας το momentum της διεύρυνσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με νέους συμμάχους ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της γενικότερης επιθετικότητας της Ρωσίας του Πούτιν. Είναι η κατάλληλη στιγμή να επιβεβαιώσει η Κύπρος τον δυτικό προσανατολισμό της χωρίς περιστροφές, ταυτόχρονα με την εξελισσόμενη αναβάθμιση της διμερούς σχέσης της με τις ΗΠΑ.

Ασφαλώς η Τουρκία θα εναντιωθεί στην προοπτική ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.  Αυτός είναι ακόμη ένας λόγος υποβολής αίτησης ένταξης στο ΝΑΤΟ: η αίτησή μας θα μετατοπίσει το τουρκικό αφήγημα, θα αναδείξει την τουρκική αδιαλλαξία ως τροχοπέδη στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και θα επιταχύνει τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Κύπρο είναι η ανάδειξη ενός Προέδρου δέσμιου στις αγκυλώσεις του παρελθόντος, ο οποίος με ατολμία και ταλαντεύσεις θα προσπαθεί να κρατήσει ίσες αποστάσεις. Μετά από δεκαετίες έχει δοθεί στην Κύπρο η ευκαιρία να αναβαθμιστεί γεωπολιτικά με τρόπο καταλυτικό για το μέλλον της. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει περάσει πολλά δεινά λόγω της παλινδρόμησής της ανάμεσα στους εκάστοτε φορείς γεωπολιτικής ισχύος.

Εμείς θέλουμε την Κυπριακή Δημοκρατία κυρίαρχο Κράτος, η οποία να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, με ξεκάθαρο δυτικό προσανατολισμό. Η Κύπρος χρειάζεται αποφασιστική, δυναμική και σταθερή ηγεσία για να επιτύχει τους γεωπολιτικούς της στόχους.

X