Αφιέρωμα στον μαχητή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Γιώργο Μπίζο

Του Κωνσταντίνου Χριστοφίδη*

Το πρωινό της 14ης του Σεπτέμβρη του 2016 ήταν για μένα πολύ ξεχωριστό. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον επιχειρηματία και ευεργέτη της ελληνικής κοινότητας, φίλο του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Λουκά Πουρούλη και συνάμα να επισκεφθώ στο σπίτι του, τον γνωστό δικηγόρο, υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καμάρι της ελληνικής ομογένειας, κ. Γιώργο Μπίζο.

Με την πρώτη ματιά καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για μια μεγάλη φυσιογνωμία, μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Γλυκό, ανθρώπινο ύφος και αστραφτερό βλέμμα. Εύκολα κανείς αντιλαμβάνεται ότι αυτός ο άνθρωπος μεταφέρει μια ολόκληρη κληρονομιά, μεταφέρει ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Νοτίου Αφρικής, και όχι μόνο.

Πήγαμε σε ένα παραπλήσιο εστιατόριο για πρωινό. Φτάνοντας στον χώρο στάθμευσης ο υπεύθυνος εκεί, έγχρωμος Αφρικανός, τον πλησιάζει και του λέει: «Είναι τιμή μου, κ. Μπίζο, που σας σφίγγω το χέρι, ευχαριστώ για όσα κάνατε για τον ηγέτη μας, τον Νέλσον Μαντέλα». Μπήκαμε στον ανελκυστήρα, μια λευκή κυρία τον βλέπει και του λέει: «Γνωρίζω ποιος είστε, σας ευχαριστούμε για όσα κάνατε για τη χώρα μας».

Λίγο πιο πέρα ένα μικρό παιδί, περίπου 10 ετών, ενώ κρατούσε από το χέρι τη μητέρα του, την αφήνει, δείχνει τον κ. Μπίζο και της λέει: «Μητέρα, ο δικηγόρος του Μαντέλα». Μέσα στο εστιατόριο όλοι χαιρετούσαν με θαυμασμό τον μεγάλο δικηγόρο των πέτρινων χρόνων του Σοβέτο. Ήθελε δύναμη και τόλμη να είσαι δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα εκείνα τα χρόνια.
Οι Έλληνες της Νοτίου Αφρικής είναι πολύ περήφανοι για τον Γιώργο Μπίζο. «Συνέδραμε ουσιαστικά στη γιγάντωση του κύρους της ελληνικής κοινότητας της Νοτίου Αφρικής», σημειώνει ο κ. Κώστας Νικολάου, σημαίνον στέλεχος της ελληνικής ομογένειας.

Φύγαμε από το εστιατόριο και κατευθυνθήκαμε προς το ελληνικό σχολείο Saheti, έναν εντυπωσιακό χώρο συνάντησης. Εδώ, μου λέει ο κ. Μπίζος με δακρυσμένα μάτια, 1.300 παιδιά μαθαίνουν και Ελληνικά. Λέγεται ότι είναι ένα από τα τρία καλύτερα σχολεία της Νοτίου Αφρικής. Ένα τέτοιο σχολείο στην Κύπρο δεν θα μπορούσε να υπάρξει ποτέ, θα χαρακτηριζόταν ελιτίστικο.

Ρώτησα τον κ. Μπίζο ποια ήταν η πιο σημαντική στιγμή που μοιράστηκε με τον Νέλσον Μαντέλα. Άπειρες, μου απάντησε! Θυμήθηκε την αναφορά του μεγάλου ηγέτη «Η Ελλάδα είναι η μητέρα της Δημοκρατίας, θέλω η Νότιος Αφρική να γίνει η νεότερη κόρη της». Μου περιέγραψε επίσης τη φυγή (μαζί με τον πατέρα του) από την Ελλάδα το 1941, για να ξεφύγουν από τους Ναζί, όταν ήταν 14 χρονών.

Είδε και πάλι τη μητέρα του το 1962, 21 χρόνια αργότερα! Ήρθε στην Κύπρο τον Δεκέμβρη του 1974!

Ο δικηγόρος Γιώργο Μπίζος είναι ίσως από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του σύγχρονου Ελληνισμού. Ένας μεγάλος Έλληνας που μου θύμισε ότι σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, χρειάζεται να ανατρέχουμε στην ιστορία της ανθρωπότητας, για να παίρνουμε μια ανάσα.

Ο αγώνας κατά του Απαρτχάιντ, η θυσία και η αφοσίωση πολλών ανθρώπων για την εξάλειψη της απάνθρωπης αυτής διάκρισης, θα πρέπει να αποτελούν πηγή έμπνευσης σε περιόδους – πρόκληση για τον άνθρωπο.

Ο Γιώργος Μπίζος, ως ένας από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας αυτής, υπερασπιζόμενος στη δίκη της Ριβόνια τους Nelson Mandela, Govan Mbeki και Walter Sisulu, είχε πολλά να μοιραστεί μαζί μας.

Ως ένα σύμβολο κατά του Απαρτχάιντ, ο Γιώργος Μπίζος και πολλοί άλλοι μας υπενθυμίζουν τη σημασία της προστασίας και της προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διαχρονικών για την ανθρωπότητα αξιών.

Είναι με ξεχωριστή χαρά που ο κ. Μπίζος αποδέχτηκε την πρόσκλησή μου να μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για τους αγώνες του ενάντια στις διακρίσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα, στις 25 Οκτωβρίου 2016, όπου μίλησε στους φοιτητές του Τμήματος Νομικής αλλά και στο ευρύ κοινό. Χαίρομαι που οι τότε φοιτητές του Πανεπιστημίου άκουσαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα από κάποιον που αφιέρωσε τη ζωή του σε αυτά.
Είναι μεγάλη τιμή για το Πανεπιστήμιο Κύπρου που φιλοξένησε έναν άνθρωπο ταυτισμένο με την ιστορία ενός ολόκληρου κινήματος και μιας ολόκληρης χώρας!

Ο Γιώργος Μπίζος, έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, 2020 σε ηλικία 92 ετών.

Καλό ταξίδι σε έναν μεγάλο Έλληνα!


*Ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης είναι καθηγητής φυσικής, τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου και Γενικός Συντονιστής του «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος».  

X