Το χαρούπι στη βάση μιας άλλης αρχιτεκτονικής αγροτικής ανάπτυξης

Ανακοίνωση του Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, υποψήφιου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

Όταν το 2015 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου μαζί με την ομάδα μου σχεδιάσαμε και ξεκινήσαμε το πρόγραμμα «χαρουπόδασος», δεν ήταν λίγοι αυτοί που μας κοίταζαν ειρωνικά. Αντιμετωπίσαμε τεράστιες δυσκολίες, κυρίως από την ίδια την πολιτεία η οποία αρνιόταν πεισματικά την παραχώρηση κρατικής γης. Από τις 45.000 δενδρύλλια (χαρουπιές), μόνο 7.000 φυτεύτηκαν σε ενιαίο χώρο στους Ορείτες, ενώ τα υπόλοιπα δόθηκαν τελικά σε ιδιώτες.

Από το 2017 μέχρι το 2021, η τιμή στην αξία εξαγωγής χαρουπιού ανέβηκε κατά 27,3%, κάτι που τότε το είχαμε προβλέψει. Στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος πανηγυρίζουν και διαφημίζουν σήμερα ως μεγάλο επίτευγμα την αύξηση αυτή. Δυστυχώς, η πολιτεία εξακολουθεί να είναι εγκλωβισμένη στην παραδοσιακή λογική της γεωργίας που την περιορίζει στο στενό πλαίσιο του πρωτογενή τομέα, ενώ παράλληλα αδυνατεί να αντιληφθεί μια άλλη αρχιτεκτονική ανάπτυξης σε νέο πλαίσιο μεταποίησης και προστιθέμενης αξίας.

Εάν δούμε το χαρούπι με νέους οικονομικούς όρους, πρώτα στη σύγχρονη βιολογική γεωργία σε κλάδους όπως η φαρμακευτική, οι παιδικές τροφές και οι συμπληρωματικές υγιεινές τροφές, τότε θα μιλάμε για επιπρόσθετες αξίες με τεράστια οικονομικά οφέλη και κέρδη για τη χώρα μας.

Τον Φεβρουάριο του 2023 θα στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα, την έρευνα και την ανάπτυξη της βιομηχανίας στη βάση του χαρουπιού, όπως το σχεδιάσαμε στο πρόγραμμα «χαρουπόδασος». Βασικός μας στόχος είναι η εκτόξευση των εξαγωγών προϊόντων μεταποίησης και παράλληλα η δημιουργία μεγάλου αριθμού ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Έχουμε Σχέδιο!

New Wave News

Ενημερωθείτε πρώτοι για τις εξελίξεις και την πορεία του κινήματος!

* Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε την επεξεργασία του για σκοπούς ενημέρωσής σας σχετικά με τα νέα του Κινήματος. Μπορείτε να αφαιρέσετε τα στοιχεία σας ανα πάσα στιγμή. Τα στοιχεία σας τυγχάνουν χειρισμού στη βάση της Πολιτικής Διαχείρισης Προσωπικών Δεδομένων του Κινήματος.

Νέο Κύμα - Volt Cyprus
X