Volt Europa

Το Volt Europa ιδρύθηκε από μια ομάδα νεαρών Ευρωπαίων στις αρχές του 2017, ως αντίδραση στην εμπειρία του δημοψηφίσματος για το Brexit και της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, σε μια στιγμή που ο φιλελευθερισμός, τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ενσωματώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, φαινόταν μια ασαφής έστω απειλή.

Καθώς συμμετείχαν όλο και περισσότεροι άνθρωποι, πολλοί μάλιστα από οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών που αγωνίζονται για μια πιο ενωμένη Ευρώπη, παρουσιάστηκε το σχέδιο να θέσουμε υποψηφιότητα για τις Ευρωεκλογές 2019 σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες, με το ίδιο όνομα, τα ίδια χρώματα και με το ίδιο πολιτικό πρόγραμμα. Αυτό το πρόγραμμα εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Volt στο Άμστερνταμ και ως εκ τούτου ονομάζεται «Διακήρυξη του Άμστερνταμ». Πράγματι, στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019 το Volt κατάφερε να εκλέξει τον πρώτο της ευρωβουλευτή Damian Boeselager.

Μετά τις εκλογές έπρεπε να ληφθεί μια απόφαση: εάν το Volt θα έπρεπε να συμμετάσχει σε μια κοινοβουλευτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να έχει περισσότερες δυνατότητες συμμετοχής σε βασικές αποφάσεις ή εάν θα έπρεπε να παραμείνει ανεξάρτητο. Σε δημοψήφισμα, τα μέλη αποφάσισαν ρεαλιστικά να συμμετάσχουμε στην κοινοβουλευτική ομάδα των Πρασίνων (Greens/EFA) και έτσι το Volt μπόρεσε να συμμετάσχει στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων και ως αναπληρωματικό μέλος στην Επιτροπή Προϋπολογισμού, στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας και στην Επιτροπή για τις Πολιτικές Ελευθερίες, τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις. Στην Επιτροπή Προϋπολογισμού, το Volt συμμετείχε ουσιαστικά στις διαπραγματεύσεις για το Σχέδιο Ανάκαμψης της ΕΕ, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πακέτο τόνωσης της οικονομίας που έχει ψηφιστεί ποτέ.

Μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019, το Volt έπρεπε να λάβει και άλλες αποφάσεις: θα έπρεπε να παραμείνει ένας καθαρά ευρωπαϊκός οργανισμός, που κάνει πολιτική μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ή θα έπρεπε να παρουσιάσει υποψηφίους και στις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές εκλογές; Συνειδητοποιώντας ότι η αλλαγή στην Ευρώπη μπορεί να προέλθει μόνο από τους πολίτες, το Volt αποφάσισε να φέρει το ευρωπαϊκό πνεύμα σε εκλογές σε όλα τα επίπεδα. Έκτοτε το Volt Europa συμμετείχε σε δεκάδες εκλογές σε όλη την Ευρώπη, κερδίζοντας αντιπροσώπους σε δημοτικά συμβούλια στη Γερμανία, τη Βουλγαρία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, τρεις αντιπροσώπους στο εθνικό κοινοβούλιο της Ολλανδίας, ενώ τον Νοέμβριο έγινε το πρώτο πανευρωπαϊκό κόμμα που εκπροσωπήθηκε σε δύο εθνικά κοινοβούλια, αφού μπήκε επιτυχώς στο βουλγαρικό κοινοβούλιο. Το Volt είναι κυβερνητικός εταίρος σε πολλά Συμβούλια πόλεων σε μεγάλες γερμανικές πόλεις όπως η Φρανκφούρτη, η Κολωνία, το Ντάρμστατ και η Βόννη.

Το 2019, το Volt Europa έκανε ένα ακόμη μεγάλο βήμα προς το να γίνει κίνημα για τους ευρωπαίους πολίτες. Στη Γενική Συνέλευση της Σόφιας αποφασίστηκε να ψηφιστεί το καταστατικό για μια νέα μορφή πολιτικής οργάνωσης στην οποία κάθε μέλος θα μπορούσε να ψηφίσει και να συμμετέχει, και οι αποφάσεις να είναι δεσμευτικές και για τις εθνικές ενώσεις μελών του Volt (κάτι που είναι απαραίτητο, καθώς ο ευρωπαϊκός νόμος δεν επιτρέπει ακόμη «αληθινά» ευρωπαϊκά κόμματα). Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το Volt διαφέρει από τα ευρωπαϊκά κόμματα όπως το EPP Group ή το S&D Group, που είναι απλώς χαλαροί και συχνά ασαφείς συνασπισμοί εθνικών κομμάτων για τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Το Volt δημιούργησε επίσης μια διαδικασία πολιτικής μέσω της οποίας κάθε μέλος μπορεί να φέρει προς συζήτηση πολιτικές πρωτοβουλίες και να συνεργαστεί με άλλα μέλη από όλη την Ευρώπη, για να λάβει ανατροφοδότηση και να δημιουργήσει συναίνεση. Μέσω αυτής της διαδικασίας, εγκρίθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία οι ευρωπαϊκές πολιτικές για την Πολιτική για την Κλιματική Αλλαγή, την ευρωπαϊκή Εκλογική Μεταρρύθμιση ή ένα Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Το σταθερό πρόγραμμα του Volt Europa είναι το λεγόμενο “Mapping of Policies”, το οποίο ανανεώνεται τακτικά μέσω της διαδικασίας διαμόρφωσης πολιτικής.

Οι Εκτελεστικές Αποφάσεις του Volt Europa λαμβάνονται από το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο έχει ισορροπία ως προς το φύλο και αποτελεί τη βάση των εθνικών ποσοστώσεων, και εκλέγεται για δύο χρόνια από τη Γενική Συνέλευση (όλων των μελών). Το διοικητικό συμβούλιο υποστηρίζεται από μια ομάδα Ευρωπαίων εθελοντών που ηγούνται διαφορετικών ομάδων μέσα στο κίνημα, όπως των ομάδων: Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, Επικοινωνία, Πολιτική, Νομική ομάδα ή ομάδα διάδοσης. Κατά την τελευταία γενική συνέλευση του Volt που έλαβε χώρα στη Λισαβόνα στις 16 και 17 Οκτωβρίου 2021, εξελέγη νέο διοικητικό συμβούλιο (η ψηφιακή συμμετοχή και ψηφοφορία ήταν δυνατή).

Προς το παρόν, το Volt Europa αριθμεί περίπου 20.000 μέλη σε όλη την Ευρώπη, με το Volt Germany ειδικά να έχει αναπτυχθεί το 2021, λόγω των εθνικών της εκλογών.

Οργανωτική δομή
Το Volt Europa είναι εγγεγραμμένο ως βελγική ΜΚΟ (AISBL), η οποία επιτρέπει στον οργανισμό να έχει μέλη τόσο φυσικά πρόσωπα (άτομα) όσο και νομικά πρόσωπα (οργανώσεις και οργανισμούς). Ο ισχύων νόμος στις ευρωπαϊκές χώρες ορίζει ότι μόνο τα εθνικά πολιτικά κόμματα μπορούν να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές, και πρέπει να είναι αυτόνομα. Έτσι, για να εκπληρώσει την αποστολή του, το Volt Europa έχει οργανώσεις μελών (όπως τα Volt Spain, Volt Italy, Volt Bulgaria κ.λπ.) που είναι νομικά εθνικά πολιτικά κόμματα.

Ωστόσο, για να γίνει μέλος του Volt Europa, ένα κόμμα πρέπει να συμφωνήσει να ακολουθεί τις συμβάσεις σχετικά με το όνομα, τα χρώματα, την επωνυμία, την οργανωτική δομή, την πολιτική διαφάνειας και να μην έρχεται σε αντίθεση με πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από ολόκληρο τον οργανισμό. Με αυτόν τον τρόπο, το Volt Europa διασφαλίζει ότι είναι πραγματικά το ίδιο κόμμα που ψηφίζεται τόσο στη Βουλγαρία όσο και στην Ισπανία. Οι εκπρόσωποι αυτών των εθνικών κομμάτων συναντώνται στο λεγόμενο Συμβούλιο της χώρας, για να συμβουλεύουν το διοικητικό συμβούλιο και να αποφασίσουν σχετικά με τους συνασπισμούς και με την ένταξη νέων ενώσεων μελών. Μέσω του εθνικού συμβουλίου οι οργανώσεις μελών συντονίζονται σε θέματα πολιτικής, συγκέντρωσης κεφαλαίων, πληροφορικής, προϋπολογισμού, συνασπισμών και άλλων ζητημάτων.

Όλα τα ευρωπαϊκά μέλη επικοινωνούν χρησιμοποιώντας την ίδια εσωτερική πλατφόρμα επικοινωνίας και τα ίδια εργαλεία που διατηρεί το Volt Europa. Διοργανώνονται τακτικά συζητήσεις και πανευρωπαϊκές εκδηλώσεις.

Πολιτική στάση
Το πιο κεντρικό στοιχείο του Volt Europa είναι η μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς έναν πιο δημοκρατικό και ολοκληρωμένο οργανισμό, με τη μορφή ενός ομοσπονδιακού κράτους. Αυτό περιλαμβάνει τον σχηματισμό μιας ευρωπαϊκής κυβέρνησης, που εκλέγεται από το κοινοβούλιο, και ενός ευρωπαϊκού στρατού. Το Volt απαιτεί μια πραγματική δημοσιονομική ένωση. Η διαχείριση της μετανάστευσης πρέπει να γίνεται από κοινού από όλες τις χώρες της Ευρώπης (δεν μπορούμε να αφήσουμε χώρες όπως την Ελλάδα, την Ιταλία την Κύπρο μόνες σε αυτό).

Οι ευρωπαϊκές οικονομίες πρέπει να γίνουν πιο σύγχρονες και καινοτόμες (Οικονομική Αναγέννηση), η διαφθορά πρέπει να καταπολεμηθεί, ώστε να οικοδομηθεί ένα κράτος που λειτουργεί καλύτερα για τους ανθρώπους (Έξυπνο Κράτος), η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει την ευθύνη στο εξωτερικό υποστηρίζοντας τα φτωχότερα κράτη (Παγκόσμια Ισορροπία), η κοινωνία θα πρέπει να δώσει ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες, ιδιαίτερα στον τομέα της εκπαίδευσης (Κοινωνική Ισότητα) και οι πολίτες πρέπει να έχουν πιο ενεργό συμμετοχή στην πολιτική διαδικασία (Ισότητα Πολιτών).

Το Volt περιγράφεται συχνά ως κεντρώο ή σοσιαλφιλελεύθερο κόμμα και είχε αρχικά το σύνθημα «Ούτε αριστερά – όχι δεξιά. Μόνο Λύσεις». Αυτοχαρακτηρίζεται ως «Προοδευτικό. Πραγματιστικό. Πανευρωπαϊκό».

New Wave News

Ενημερωθείτε πρώτοι για τις εξελίξεις και την πορεία του κινήματος!

* Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε την επεξεργασία του για σκοπούς ενημέρωσής σας σχετικά με τα νέα του Κινήματος. Μπορείτε να αφαιρέσετε τα στοιχεία σας ανα πάσα στιγμή. Τα στοιχεία σας τυγχάνουν χειρισμού στη βάση της Πολιτικής Διαχείρισης Προσωπικών Δεδομένων του Κινήματος.

Νέο Κύμα - Volt Cyprus
X