46 χρόνια εισβολής και κατοχής

20 Ιουλίου – 16 Αυγούστου 1974. Μέρες πόνου, θλίψης, αδικίας, θυμού αλλά και προβληματισμού. Μια ατέλειωτη τραγωδία.

Στις 14 Αυγούστου 1974 ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε την επιχείρηση «Αττίλας ΙΙ», για να ολοκληρώσει τις ειλημμένες αποφάσεις του και το έγκλημα εναντίον της Κύπρου.

Τιμούμε όλους αυτούς που αντιστάθηκαν και πολέμησαν για τη σωτηρία της Κύπρου. Στη μνήμη μας κρατάμε όλα εκείνα τα 18χρονα παιδιά που έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν για να σωθεί ο τόπο μας.

Ζώντας για 46 ολόκληρα χρόνια με την τραγωδία και το αδιέξοδο που έχει επιφέρει, οφείλουμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Θέλουμε μια εφικτή λύση; Αν ναι, γιατί δεν καταφέραμε για 46 χρόνια να την εξασφαλίσουμε; Έχουμε επιδείξει ως λαός ωριμότητα και ξεκάθαρη θέληση για λύση; Γιατί δεν καταφέραμε να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά τον διεθνή παράγοντα; Τι κάνουμε ως χώρα; Δουλεύουμε συλλογικά με ενότητα ή ξοδευόμαστε σε άσκοπες αντιπαραθέσεις και αλληλοκατηγορίες; Ποια είναι η αντίληψη των ξένων για εμάς; Μήπως είναι ότι είμαστε χώρα διαφθοράς, σκανδάλων και αρχοντοχωριατισμού, όπως ακούγεται συχνά;

Πρέπει να επανεξετάσουμε την πορεία μας, το όραμά μας, και να κτίσουμε πάνω σε καινούριες, στέρεες βάσεις, μακριά από συμφεροντολογικές μικροπολιτικές. Είναι η ώρα του εμείς και όχι του εγώ.

Πρέπει να επενδύσουμε στην παιδεία, να βρούμε νέα πράσινα αναπτυξιακά μοντέλα, να αξιοποιήσουμε νέες τεχνολογίες και να αναδείξουμε το πρότυπο της Κύπρου που πραγματικά θέλουμε. Πρέπει να γίνουμε μια σοβαρή χώρα, γιατί μόνο έτσι οι ξένοι και οι σύμμαχοι θα μας παίρνουν στα σοβαρά!

Δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με μια δύσκολη, επιθετική και επεκτατική Τουρκία, που καραδοκεί και αναζητεί συνεχώς ευκαιρίες. Ας μην της δώσουμε λοιπόν την ευκαιρία.

Ας αναλογιστούμε την πραγματική έννοια του σύγχρονου πατριωτισμού. Στον αγώνα μας δεν είμαστε μόνοι, τα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή μας αλλάζουν συνεχώς. Πρέπει να συνταχτούμε ξεκάθαρα και χωρίς ταλαντεύσεις με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας και να επιδιώξουμε μια λύση που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων αλλά να προσφέρει και γεωπολιτικά πλεονεκτήματα στο κοινό μας σπίτι, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ζούμε αυτές τις μέρες δύσκολες και επικίνδυνες ώρες. Όμως ο λαός μας γνωρίζει καλά ότι «η σκοτεινότερη ώρα είναι πριν την αυγή».

X