Υπόθεση Θανάση Νικολάου. Θέσεις Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, υποψήφιου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά της ατιμωρησίας

Σκανδαλώδεις είναι οι παραλείψεις της Πολιτείας στην υπόθεση του αδικοχαμένου Θανάση Νικολάου.

Ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στην οικογένεια του Θανάση Νικολάου και τον θαυμασμό του για τον μακροχρόνιο αγώνα της μητέρας του, Ανδριάνας Νικολάου, ώστε να λάμψει η αλήθεια.

Πρέπει να υπάρξει πλήρης απονομή της δικαιοσύνης στην υπόθεση του Θανάση Νικολάου. Επιπρόσθετα, έχουμε καθήκον να ισχυροποιήσουμε το Κράτος Δικαίου ούτως ώστε να μην υπάρξουν ξανά παρόμοιες υποθέσεις ατιμωρησίας.

Ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης έχει συγκεκριμένες θέσεις για να καταπολεμηθεί η ατιμωρησία για σοβαρά ποινικά ζητήματα:

  1. Διάθεση πορισμάτων ποινικών ανακρίσεων και μαρτυρικού υλικού ποινικών υποθέσεων στις οικογένειες θυμάτων. Η διάθεση αυτού του υλικού θα επιτρέψει στις οικογένειες θυμάτων, με την κατάλληλη νομική συμβουλή και εκπροσώπηση, να ασκήσουν τα δικαιώματά τους σε περίπτωση παραλείψεων των πολιτειακών αρχών.
  2. Δικαστικός έλεγχος παράλειψης του Γενικού Εισαγγελέα να διώξει οποιοδήποτε πρόσωπο.  Δηλαδή, να εισαχθεί δυνατότητα αναθεωρητικού ελέγχου σε κάποιες από τις αποφάσεις του γενικού εισαγγελέα για ποινικές διώξεις, ιδίως για παραλείψεις που αφορούν πιθανές παραβάσεις των διεθνών υποχρεώσεων της Δημοκρατίας (όπως, για παράδειγμα, η πιθανή παράβαση του Άρθρου 2 της ΕΣΔΑ από την παράλειψη δίωξης προσώπων που ευθύνονται για την απώλεια ζωής). Επίσης να ελέγχεται η εξουσία αναστολής δίωξης οποιουδήποτε προσώπου.
  3. Ανεξάρτητη αρχή για ποινικές διώξεις. Την αρχή θα την επιβλέπει ο Γενικός Εισαγγελέας, αλλά πέραν κάποιων εξαιρέσεων θα λαμβάνει η ίδια η αρχή αποφάσεις για ποινικές διώξεις (στα πρότυπα του αγγλικού Crown Prosecution Service), οι οποίες αποφάσεις θα υπόκεινται σε αναθεωρητικό δικαστικό έλεγχο.
  4. Άρση σύγκρουσης ιδιοτήτων Γενικού Εισαγγελέα. Ο Γενικός Εισαγγελέας είναι νομικός σύμβουλος πολιτειακών αξιωματούχων, τους οποίους θα πρέπει να διώξει ποινικά ως διωκτική αρχή. Πρόκειται για οπισθοδρομική σύγκρουση μεταξύ δυο ιδιοτήτων που πρέπει να καταργηθεί.

New Wave News

Ενημερωθείτε πρώτοι για τις εξελίξεις και την πορεία του κινήματος!

* Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε την επεξεργασία του για σκοπούς ενημέρωσής σας σχετικά με τα νέα του Κινήματος. Μπορείτε να αφαιρέσετε τα στοιχεία σας ανα πάσα στιγμή. Τα στοιχεία σας τυγχάνουν χειρισμού στη βάση της Πολιτικής Διαχείρισης Προσωπικών Δεδομένων του Κινήματος.

Νέο Κύμα - Volt Cyprus
X