Υπάρχει ακόμη αίσθημα ντροπής;

Το διαφθοράς ανάγνωσμα συνεχίζεται – και θα συνεχίζεται – με νέα κεφάλαια! Σε μια ακόμη υπόθεση διαφθοράς φέρεται να εμπλέκεται το όνομα – ναι, σωστά μαντέψατε – του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη. Το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου «Nicos Chr. Anastasiades & Partners”, το οποίο ίδρυσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πλέον διαχειρίζονται οι δύο του κόρες, φέρεται να βοήθησε τον Ρώσο ολιγάρχη Λεονίντ Λεμπέντεφ να αποκρύψει τη σχέση ιδιοκτησίας με τέσσερις υπεράκτιες εταιρείες. Σύμφωνα με τα Pandora Papers, το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Αναστασιάδης» εμπλέκεται και σε υπόθεση παράνομης πολιτογράφησης του Ρώσου ολιγάρχη, με όλον τον αρνητικό αντίκτυπο να μεταφέρεται βέβαια και στη χώρα μας (βλ. Guardian, 3/10/2021).

Φυσικά, ακολουθώντας την τακτική των κ.κ. Συλλούρη και Ερωτοκρίτου, σε ομόλογες περιπτώσεις διαφθοράς, ο κ. Αναστασιάδης αρνείται ότι είχε γνώση αποφάσεων και πράξεων του δικηγορικού γραφείου των θυγατέρων του, το οποίο εξακολουθεί να φέρει το όνομά του. Το ίδιο είχε δηλώσει, σε διαφορετικό θέμα, ο τότε Πρόεδρος Χριστόφιας: δεν ήξερε, λέει, ούτε καν που βρίσκεται το Μαρί! Οι ιθύνοντες αυτού του τόπου βιάζονται να οικειοποιηθούν οποιαδήποτε εθνική επιτυχία αλλά σπεύδουν να δηλώσουν άγνοια όταν τους χρεώνονται πολιτικές και ηθικές αποτυχίες. Πλανώνται αν νομίζουν ότι το ρητορικό τέχνασμά τους περνά απαρατήρητο.

Θυμίζουμε στους συμπολίτες μας όχι μόνο την υπεράσπιση του καταδικασθέντος για διαφθορά τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα κ. Ερωτοκρίτου, όχι μόνον τα ταξίδια του Προέδρου στις Σεϋχέλλες με έξοδα πλούσιων φίλων του, οι οποίοι, όλως τυχαίως, λάμβαναν, αυτοί και μέλη των οικογενειών τους, κυπριακό διαβατήριο αλλά και την επίσημη διαπίστωση τις Επιτροπής Νικολάτου για τις πολιτογραφήσεις ότι ο Πρόεδρος και οι Υπουργοί του Δημητριάδης και Αγγελίδης «όφειλαν όχι μόνο να ενεργούν με απόλυτη αμεροληψία αλλά και να φαίνονται ότι ενεργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο […] Η Επιτροπή Νικολάτου στηλιτεύει με τον πιο επίσημο τρόπο το γεγονός ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε στις συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε και αιτήσεις που προωθούσε το δικηγορικό γραφείο [….] (στο οποίο συγγενείς του, 1ου βαθμού κατείχαν το 50%) ή άλλα πρόσωπα, τα οποία ήταν συνδεδεμένα με αυτόν, και συμμετείχαν στο πρόγραμμα [πολιτογραφήσεων] μέσω της παροχής άλλων υπηρεσιών» (σ.226).    

Μετά και από την υπόθεση των Pandora Papers, τι χρείαν έχομεν περαιτέρω σχολίων; Αυτό που βιώνουμε ως πολίτες αυτής της χώρας είναι ο διαρκής εξευτελισμός μας. Η θητεία του κ. Αναστασιάδη συνιστά όνειδος για τη χώρα. Την ευαισθησία να παραιτηθεί, αποδεδειγμένα δεν τη διαθέτει – αυτό το έχουμε συνηθίσει. Ο πολίτης όμως διερωτάται: κυρίες και κύριοι Υπουργοί της κυβέρνησης Αναστασιάδη, δεν νιώθετε κι εσείς την ντροπή που νιώθουμε εμείς οι υπόλοιποι; Δεν σας περνά από το μυαλό ότι, αν δεν διαχωρίσετε δημοσίως και εμφατικά τη θέση σας, αν δεν παραιτηθείτε δηλαδή από μια κυβέρνηση της οποίας ο επικεφαλής συστηματικά εξευτελίζει το αξίωμά του και τη χώρα, γίνεστε συνένοχοι;  

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρώτος από όλους, πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του, γιατί έχει εκθέσει επανειλημμένα τη χώρα. Όλες αυτές οι διασυνδέσεις του ονόματός του, άρα και της ιδιότητάς του, συνεπώς και της χώρας που εκπροσωπεί, με σκάνδαλα επιφέρουν τεράστια ζημιά στην ήδη κλονισμένη αξιοπιστία μας ως χώρα. Και μόνο το γεγονός ότι το όνομα του Προέδρου Αναστασιάδη φιγουράρει σε λίστα πολιτικών και ολιγαρχών που κατηγορούνται από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων ως αποκρύπτοντες τα πλούτη και τη σχέση τους με τις υπεράκτιες εταιρείες δείχνει πως … «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας». Η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία προς το πρόσωπό του έχει πλέον κλονιστεί. Κύριε Αναστασιάδη, δεν μας εκπροσωπείτε! Παραιτηθείτε!

X