Τρία θετικά μηνύματα μέσα στον πανικό του Κορωνοϊού

Περιβάλλον – Υγεία: Κύπρος, Κίνα και Ιταλία.

Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας Κύπρου, η ατμοσφαιρική ρύπανση στα κέντρα των πόλεων έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Με βάση τις τιμές συγκέντρωσης ατμοσφαιρικών ρύπων που καταγράφονται από τις Μονάδες Παρακολούθησης της Ποιότητας του Αέρα, στα κέντρα των πόλεων η ατμοσφαιρική έχει σημειώσει σημαντική μείωση. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των εκπομπών οξειδίων του αζώτου (ΝΟx), Μονοξειδίου του άνθρακα (CO), Αιωρούμενων Σωματιδίων (ΑΣ10) και βενζολίου (C6H6).

Οι πιο πάνω παρατηρήσεις ήταν αναμενόμενες αφού είναι γνωστό ότι στα κέντρα των πόλεων μία από τις σημαντικές πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι τα οχήματα.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις ώρες κυκλοφοριακής αιχμής (δηλ. 7 – 9 π.μ.) όπου η μείωση στη συγκέντρωση των πιο πάνω ρύπων στην ατμόσφαιρα σε μερικές περιπτώσεις φθάνει μέχρι και τέσσερεις φορές πιο κάτω από τις «συνηθισμένες».

Δορυφορικές εικόνες της NASA καταγράφουν δραματική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Κίνα, εν μέρει λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης που προκάλεσε η επιδημία του κορωνοϊού. Όπως αποτυπώνεται στους χάρτες της NASA, τα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου έχουν μειωθεί φέτος, σε σχέση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο πριν.

Οι επιστήμονες της NASA σημειώνουν πως η μείωση στα ποσοστά διοξειδίου του αζώτου – τοξικού αερίου που εκπέμπεται από οχήματα και βιομηχανίες- έγινε αρχικά ορατή κοντά στο επίκεντρο της επιδημίας, την πόλη Ουχάν και έπειτα καταγράφηκε και στην υπόλοιπη χώρα.

Η τρίτη ευχάριστη είδηση, έρχεται από την Ιταλία, όπου στα λιμάνια της χώρας παρατηρήθηκαν δελφίνια να κολυμπούν καθώς και ψάρια στα κανάλια της Βενετίας όσο οι κάτοικοι βρίσκονται σε καραντίνα. Τα νερά της Βενετίας έχουν καθαρίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, καθώς η απουσία ανθρώπων και gondolas έχει μειώσει δραματικά τη ρύπανση και έδωσε την ευκαιρία στο περιβάλλον να «ανασάνει».

Υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες ξεκίνησαν να εμφανίζονται σμήνη ψαριών στα βενετσιάνικα κανάλια, τα οποία επιτέλους κολυμπούν ανενόχλητα και σίγουρα προσφέρουν ένα ευχάριστο θέαμα για όλους όσους μένουν στο σπίτι τους, προσπαθώντας να νικήσουν τον αόρατο εχθρό. Στο λιμάνι Cagliari της Σαρδηνίας εμφανίστηκαν δελφίνια.

Τέλος, κάποιοι ισχυρίζονται πως έχουν δει ακόμα και κύκνους να κάνουν την βόλτα τους, ενώ στη στεριά βρέθηκαν αγριογούρουνα να κυκλοφορούν στους δρόμους της Ρώμης και της Φλωρεντίας ψάχνοντας κάτι να μασουλήσουν, προσφέροντας ένα κάπως τρομακτικό αλλά ταυτόχρονα σουρεαλιστικό θέαμα.

Πηγές: Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας Κύπρου, BBC, LiFO. gr και Athens Voice GR.

X