Τοπική Αυτοδιοίκηση: της Άρτας το γεφύρι

Της Ξένιας Οικονομίδου

Πάρα πολλά χρόνια συζητήσεων, μελετών, νομοσχεδίων κλπ. δαπανήθηκαν. Χρήματα ξοδεύτηκαν, φαιά ουσία καταναλώθηκε. Το Κράτος έδωσε σε μελέτες αρκετά εκατομμύρια για κάτι που φαίνεται ότι δεν είχε τελικά την πρόθεση να κάνει, για ευνόητους, δηλαδή κομματικούς, λόγους.

Είναι αδιανόητο και οικονομικά ασύμφορο για τη μικρή και ημικατεχόμενη Κύπρο να έχει 39 (!) Δήμους, μεταξύ των οποίων οι εννέα βρίσκονται υπό τουρκική κατοχή από το 1974.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν πάντα ο τρόπος των κομμάτων να ικανοποιούν την κομματική τους πελατεία. Το μέγεθος και ο αριθμός των δήμων αυξήθηκε υπερβολικά, για να εξυπηρετεί τα κόμματα και την εκάστοτε κυβέρνηση, οι οποίοι ανέκαθεν χρησιμοποιούσαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να βολεύουν κομματικούς οπαδούς και τον περίγυρό τους. Όποιος και να είναι ο λόγος, η συντήρηση 39 δήμων είναι υπερβολικά δαπανηρή για τη χώρα και τον φορολογούμενο πολίτη, ο οποίος καλείται να πληρώνει αχρείαστα έξοδα συντήρησης υπερβολικού αριθμού κτηρίων και εξοπλισμού αλλά και διατήρησης προσωπικού. H μη μεταρρύθμιση λοιπόν της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πολιτική απόφαση.

Ο κύριος λόγος που η Κυβέρνηση αποφάσισε πάλι τώρα να θέσει επιτακτικά το θέμα της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο κίνδυνος για πιθανά εμπόδια στο θέμα της εκταμίευσης ενός τεράστιου ποσού από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Καλεί ένα- ένα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να αντιμετωπίσουν θετικά την πρότασή της, ώστε να υπάρξει αίσια κατάληξη.

Για τους απλούς πολίτες η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα επιφέρει μείωση στη φορολογία αλλά και ποιοτικότερες υπηρεσίες, καθώς θα μειωθεί η γραφειοκρατία, θα συντονίζονται καλύτερα οι διάφορες υπηρεσίες των δήμων αλλά και θα αποκτήσουν – ελπίζουμε- επιτέλους υπαλλήλους με αξιοκρατικά κριτήρια, που θα είναι ικανά να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις μιας σύγχρονης Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης η μείωση του αριθμού των δήμων θα φέρει πιθανότατα και την πολυπόθητη διαφάνεια.   

Η Κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων συγκεκριμένη πρόταση για τη διενέργεια ενός παγκύπριου δημοψηφίσματος, ταυτόχρονα με την ημέρα διεξαγωγής των Βουλευτικών Εκλογών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον λαό να τοποθετηθεί για την πολύ σημαντική μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα δημοψηφίσματα είναι μία πολύ δημοκρατική πρακτική και χρειάζεται να διενεργούνται στις περιπτώσεις σημαντικών αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή των πολιτών. Και πράγματι το θέμα αυτό αφορά όλους τους Κύπριους φορολογούμενους, όλους τους Κύπριους πολίτες.

Τα κόμματα δημιουργούν προσκόμματα και δικαιολογίες, καθώς δεν επιθυμούν να δυσαρεστήσουν πολλούς ψηφοφόρους τους, που επηρεάζονται από τη μείωση του αριθμού των δήμων και μάλιστα σε μία προεκλογική περίοδο. Επίσης εν μέσω προεκλογικής περιόδου τα κόμματα γίνονται πολύ πιο ευάλωτα και στις απαιτήσεις των τοπικών αρχόντων. Η ικανοποίηση των απαιτήσεων αυτών λειτουργεί πάντα εις βάρος των πολιτών, αφού αυτοί πληρώνουν το κόστος.

Η Κύπρος δεν θα έπρεπε να έχει περισσότερους από 6 δήμους. Όμως το κομματικό σύστημα δεν θέλει τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο λόγος είναι απλός. Οι εκατοντάδες εκλεγμένοι στα δημοτικά συμβούλια είναι στελέχη κομμάτων. Αυτό το σύστημα είναι μια παράλληλη κομματική χρηματοδότηση. Ας ελπίσουμε ότι αυτήν τη φορά η απαίτηση της ΕΕ για εκσυγχρονισμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση θα εισακουστεί και θα συντονιστεί και με την επιλογή του λαού στο προτεινόμενο δημοψήφισμα και έτσι θα απαλλαγούμε από μια δυσλειτουργική και πολυέξοδη πρακτική. 

Με οικονομικούς όρους είναι εύκολο να αποδειχθεί ότι η μείωση των δήμων, από 39 που είναι σήμερα σε 6, θα αποφέρει στον τόπο μία εξοικονόμηση πέραν των 10 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Η εξοικονόμηση θα εξασφαλιστεί από τους μισθούς δημάρχων, εκατοντάδων δημοτικών συμβούλων και βέβαια διπλών και τριπλών επιπρόσθετων δημοτικών υπηρεσιών που δεν χρειάζονται. Πρόκειται για εξοικονόμηση ενός πολύ σημαντικού ποσού, το οποίο θα μπορούσε για, παράδειγμα, να διατεθεί για τη χρηματοδότηση εκατοντάδων νέων ερευνητών και να δώσει την ευκαιρία σε πολλούς αξιόλογους επιστήμονες να επιστρέψουν στη χώρα μας και να εργαστούν στα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια μας. Με τον τρόπο αυτόν η χώρα μας θα αποκτήσει προστιθέμενη αξία και θα γίνει πιο ανταγωνιστική και για το νέο Πρόγραμμα Πλαίσιο της E.E., «Ορίζοντας Ευρώπη».

Το δίλημμα για το πολιτικό σύστημα είναι ξεκάθαρο: είτε να οδηγήσει τη χώρα μας μπροστά είτε να την κρατήσει πίσω, συνεχίζοντας να πληρώνει εκατοντάδες κομματικούς χειροκροτητές και να τους εξασφαλίζει θέσεις σε δημοτικά συμβούλια, που δεν γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά τι ακριβώς κάνουν.

X