Το Νέο Κύμα και το Volt Europa μοιράζονται κοινές αρχές και αξίες, κοινά οράματα και στόχους

Συνέντευξη με τους συμπροέδρους του πανευρωπαϊκού κινήματος Volt Europa Francesca Romana D’Antuono και Reinier Van Lanschot καθώς και σχόλια του Γενικού Συντονιστή του Νέο Κύμα || Volt Cyprus – Η Άλλη Κύπρος Κωνσταντίνου Χριστοφίδη σχετικά με τη συνεργασία των δύο κινημάτων.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Πολίτης”

Μπορείτε να εξηγήσετε την τρέχουσα σχέση μεταξύ Volt Europa και του «Νέο Κύμα» και πώς ελπίζετε να την αναπτύξετε;

FRD: Το Νέο Κύμα και το Volt Europa μοιράζονται τις ίδιες αξίες και το όραμα μιας ενωμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι διαφορές μας μας εμπλουτίζουν αντί να μας φτωχαίνουν. Για τον λόγο αυτό το Νέο Κύμα και το Πανευρωπαϊκό πολιτικό κίνημα Volt αποφάσισαν να συγχωνευτούν. Θα συνεργαστούμε για να δημιουργήσουμε ένα πολιτικό κόμμα που θα εδραιωθεί μακροπρόθεσμα με το όνομα Volt Cyprus. Το πρώτο βήμα της συνεργασίας μας είναι να αγωνιστούμε από κοινού για μια πιο προοδευτική και πιο δίκαιη Κύπρο. 

Υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι που έχετε θέσει σχετικά με την ένταξη του «Νέο Κύμα» στο Volt Europa; υπάρχουν σχέδια για διεξαγωγή εκλογών;

Reinier: Στόχος μας είναι να έχουμε θετικό αντίκτυπο στην Κύπρο και την Ευρώπη παράλληλα. Αυτό ξεκινά με την ενοποίηση της βάσης μας, δηλαδή των μελών μας, και με την υποστήριξη του «Νέο Κύμα»κατά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο. Το Volt Cyprus θα ενεργοποιηθεί ως τέτοιο και θα λειτουργήσει πλήρως αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές. Με το ίδιο ή παρόμοιο εκλογικό πρόγραμμα θα συμμετάσχουμε σε όσες περισσότερες χώρες γίνεται στις ευρωεκλογές του 2024. Επίσης, θα κατέβουμε με πλήρη λίστα υποψηφίων στην Κύπρο και θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειες ώστε να κερδίσουμε τουλάχιστον μία από τις έξι κυπριακές έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μετά από αυτό στοχεύουμε να κατέβουμε στις βουλευτικές και τοπικές εκλογές στην Κύπρο. Σκεφτόμαστε ευρωπαϊκά και ενεργούμε τοπικά. Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να ενδυναμώσουμε στους πολίτες τις αξίες ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε κάθε επίπεδο διακυβέρνησης. Για να κάνουμε τη διαφορά στην ευρωπαϊκή πολιτική, χρειάζεται επίσης να εκλεγούμε στα εθνικά κοινοβούλια, όπου η μη συμμετοχή είναι ισχυρότερη. Έτσι λειτουργεί το Volt παντού στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο στοχεύουμε να ενώσουμε την Ευρώπη και να ξεπεράσουμε τις διακρατικές προκλήσεις του 21ου αιώνα. Αυτή τη στιγμή έχουμε 80 εκλεγμένους αξιωματούχους σε πέντε χώρες. Αυτό περιλαμβάνει μέλη του εθνικού κοινοβουλίου της Ολλανδίας και της Βουλγαρίας και ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πώς βλέπετε τον ρόλο των Τουρκοκυπρίων σε αυτή την πρωτοβουλία; Θα κάνατε προσπάθεια να ενσωματωθούν παρά τη διαίρεση του νησιού;

FRD: Οι Τουρκοκύπριοι είναι μέρος της Κύπρου και βλέπουμε τους εαυτούς μας και ως πανευρωπαϊκό αλλά και ως παγκύπριο πολιτικό κόμμα. Καταδικάζουμε σθεναρά τη συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία και υποστηρίζουμε πλήρως το προτεινόμενο σχέδιο του «Νέο Κύμα»: μια ομοσπονδιακή Κύπρο σε μια ομοσπονδιακή Ευρώπη.

Πολλά σχέδια που προτάθηκαν από τον ΟΗΕ ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, ο ΟΗΕ, η ΕΕ και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να εργαστούν εντατικότερα για την περαιτέρω τελειοποίηση ενός σχεδίου το οποίο στοχεύει να φέρει ενότητα, ειρήνη και ευημερία στον κυπριακό λαό.

Παρόμοια με ό,τι συνέβη με το Brexit, πιστεύουμε ότι το δημοψήφισμα αποκάλυψε περισσότερο από όλα την ανάγκη για καλύτερο διάλογο και κατανόηση μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών. Καλωσορίζουμε ανεπιφύλακτα μια ενωμένη Κύπρο ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βρισκόμαστε στην Κύπρο για να εργαστούμε προς αυτόν τον στόχο.

Πιστεύετε ότι η Κύπρος, η οποία είναι μάλλον νησιωτική, είναι έτοιμη για ένα πολιτικό κόμμα/ομάδα που ενστερνίζεται το όραμά σας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση;

Reinier: Ναι! Όλοι οι σπουδαίοι και καταξιωμένοι άνθρωποι που έχουμε γνωρίσει από το «Νέο Κύμα» μας το δείχνουν αυτό. Συναντήσαμε Κύπριους με σαφές όραμα για μια καινοτόμο και προοδευτική Κύπρο μέσα σε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Κύπριοι ήταν πολύ Ευρωπαίοι και επικεντρωμένοι στις διεθνείς εξελίξεις. Η κυπριακή διασπορά σε όλο τον κόσμο και ειδικά στις ευρωπαϊκές χώρες είναι μια ζωντανή απόδειξη αυτού του γεγονότος. Δεδομένης της θέσης και του μεγέθους του νησιού καθώς και της ανοιχτής οικονομίας του, είναι επίσης προς το συμφέρον των Κυπρίων να έχουν ισχυρό ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Πιστεύουμε ότι η Κύπρος είναι κάτι παραπάνω από έτοιμη, όχι μόνο για το όραμά μας αλλά και για συγκεκριμένες αλλαγές.

Πώς ελπίζετε να επιτύχετε τον στόχο σας για μια ενωμένη ομοσπονδιακή Ευρώπη, δεδομένης της τρέχουσας τάσης ορισμένων κρατών μελών να αμφισβητούν την εξουσία των Βρυξελλών;

FRD: Οι διαφωνίες μεταξύ των Βρυξελλών και πολλών κρατών μελών, ιδιαίτερα της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά έχουν αποκτήσει νέα διάσταση τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, οι Πολωνοί είναι συντριπτικά φιλοευρωπαϊστές, σε πλήρη αντίθεση με την πορεία της δεξιάς συντηρητικής κυβέρνησης. Τους είδαμε σε γενναίες και ολοένα πιο δυνατές διαμαρτυρίες τα τελευταία χρόνια.  Εκεί συχνά ηγούνται γυναίκες και άτομα από την κοινότητα LGBTIAQ+, που ιστορικά αποτελούν στόχο διακρίσεων από αυτήν την κυβέρνηση. Αλλά οι λαοί της Πολωνίας και της Ουγγαρίας δεν επιθυμούν να ζήσουν κάτω από μια διεφθαρμένη κυβέρνηση που κλέβει τα δικαιώματά τους και τα κεφάλαια που στέλνει η ΕΕ, για να τους βοηθήσει να ευημερήσουν πραγματικά. Γι’ αυτούς ακριβώς τους πολίτες καλωσορίζουμε, ζούμε και υποστηρίζουμε έναν νέο τρόπο άσκησης πολιτικής, έναν τρόπο όπου οι πολίτες έχουν φωνή.
Πράγματι, ένας λόγος για τον οποίο η ΕΕ μπορεί να θεωρηθεί αντιδημοκρατική είναι ότι στην πραγματικότητα δεν είναι αρκετά δημοκρατική. Η λύση που βλέπουμε είναι μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση, εκλεγμένη από ένα κοινοβούλιο, και ένα ευρωπαϊκό σύνταγμα που διασφαλίζει την προστασία και δίνει τη δύναμη στους πολίτες να οικοδομήσουν μια δικαιότερη κοινωνία. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι το καλύτερο μέτρο κατά του λαϊκισμού.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, στις οποίες η εξουσία της Επιτροπής αμφισβητείται από χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, πώς μπορείτε να προωθήσετε το όραμά σας για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και, εν τέλει, για μια πανευρωπαϊκή κυβέρνηση και για έναν κοινώς εκλεγμένο πρωθυπουργό της ΕΕ;

Reinier: Έχουμε ένα όραμα για το μέλλον της Ευρώπης που εμπνέει πολλούς ανθρώπους. Ένα όραμα στο οποίο πιστεύουν πολλοί άνθρωποι. Στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο του 21ου αιώνα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με προκλήσεις και ευκαιρίες που ξεπερνούν τα σύνορα. Επομένως, η πολιτική μας πρέπει επίσης να ξεπεράσει τα σύνορα. Γι’ αυτό, δεν είναι μόνο το όραμά μας που το επιβάλλει αλλά και η αναγκαιότητα. Για παράδειγμα, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής συνηγορεί υπέρ του οράματός μας. Το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας αμφισβητούν την ΕΕ μάς δίνει επιπλέον κίνητρο, για να υπερασπιστούμε αυτό που πιστεύουμε. Θέλουμε να μεταρρυθμίσουμε την ΕΕ και να αντιμετωπίσουμε τις τρέχουσες προκλήσεις που έχουν να κάνουν με τις υπερεξουσίες της Επιτροπής. Βλέπουμε ήδη πόσο απαραίτητο είναι αυτό. Πολλοί πολίτες στην Πολωνία και την Ουγγαρία δεν συμφωνούν με την κυβέρνησή τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Volt δραστηριοποιείται επίσης στην Ουγγαρία και την Πολωνία, ώστε να δημιουργήσει αλλαγές από τα μέσα.

Λέτε ότι τα εθνικά κόμματα φτάνουν στα όριά τους. Μπορείτε να εξηγήσετε τι εννοείτε;

FRD: Πιστεύουμε ότι οι ατελείωτες διμερείς διαπραγματεύσεις δεν αποφέρουν τα καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής μας. Πώς μπορούν μεμονωμένα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία και την Κίνα; Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την κλιματική αλλαγή, εάν μεγάλο μέρος της βλάβης που προκαλεί μια χώρα στο περιβάλλον δεν επιφέρει μόνο ζημία στους δικούς της πολίτες; Αν κάθε χώρα στον πλανήτη κάνει τον δικό της εγωιστικό λογαριασμό; Και αντιθέτως: πόσο εύκολα θα μπορούσαμε να μοιράσουμε στην Ευρώπη τους πρόσφυγες που φεύγουν από τον πόλεμο, αν όλοι έπαιρναν το μερίδιό τους; Εν τούτοις παρατηρούμε αποφυγή ευθυνών και χώρες όπως η Κύπρος μένουν μόνες να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα. Ο κόσμος έχει εξελιχθεί έτσι ώστε οι μεγάλες πολιτικές μάχες δεν λαμβάνουν χώρα εντός των εθνικών συνόρων. Ως εκ τούτου, τα κόμματα που λαμβάνουν υπόψη μόνο την εθνική τους προοπτική δεν είναι σε θέση να παραγάγουν αποτελέσματα μακροπρόθεσμα. Ζούμε σε έναν διασυνδεδεμένο κόσμο. Επομένως, οι ευρωπαϊκές υποθέσεις είναι υποθέσεις όλων μας.

Έχετε κάποια στοιχεία για το ότι τα εθνικά κράτη θα παρέδιδαν την κυριαρχία τους σε ένα ευρωπαϊκό υπερκράτος, όταν η εθνική ταυτότητα και οι πολιτισμικές διαφορές παραμένουν τόσο έντονες;

Reinier: Απορρίπτουμε την έννοια ενός συγκεντρωτικού υπερκράτους που αποτυπώνεται από εθνικιστές. Είναι μια προσπάθεια δαιμονοποίησης της περαιτέρω ολοκλήρωσης της Ευρώπης σε τομείς όπως η άμυνα, η ενέργεια, η μετανάστευση και η κοινωνική πολιτική. Το αντίθετο ισχύει για το Volt. Ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να έχουν ισχυρούς πολιτιστικούς δεσμούς με τις περιοχές από τις οποίες προέρχονται. Η πολιτιστική ποικιλομορφία είναι η ομορφιά της Ευρώπης! Αυτό που θέλουμε να προωθήσουμε είναι μια Ευρώπη που είναι «ενωμένη στη διαφορετικότητα», μια Ευρώπη που δείχνει ότι μπορούμε να εργαστούμε μαζί και να επιτύχουμε σπουδαία πράγματα μαζί με άλλους Ευρωπαίους – ακόμα κι αν έχουν συνηθίσει να τρώνε διαφορετικά φαγητά ή να τραγουδούν διαφορετικά τραγούδια από εμάς. Υπάρχουν περισσότερα που μας ενώνουν  παρά που μας χωρίζουν. Μια ευρωπαϊκή διαίρεση βάσει εθνοτικών γραμμών δεν μπορεί να είναι το πρότυπο του 21ου αιώνα – και δεν είναι αυτό το οποίο αφορά η ευρωπαϊκή ιδέα. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που μας αφορούν όλους με ενότητα. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία.

Για να συμβεί αυτό, πρέπει να υπάρχει μια ευρωπαϊκή εθνική ταυτότητα, η οποία φαίνεται περισσότερο θεωρητική παρά πραγματιστική έννοια. Πώς ορίζετε την ευρωπαϊκή ταυτότητα;

FRD: Η έννοια γίνεται θεωρητική, αν προσπαθήσουμε να οραματιστούμε μια ομοσπονδιακή Ευρώπη με βάση τις έννοιες του εθνικισμού που προέρχονται από τον 19ο αιώνα. Αντίθετα, θέλουμε να εστιάσουμε σε αυτό που υπάρχει ήδη: μια κοινή ιστορία και ένας κοινός πολιτισμός.

Φυσικά, η περαιτέρω ολοκλήρωση γεννά την ταύτιση με το ευρωπαϊκό εγχείρημα που είναι ισχυρότερο από αυτό που βλέπουμε σήμερα, και πρωτοστατούμε σ’ αυτό, προωθώντας τις ευρωπαϊκές πολιτικές, φέρνοντας ανθρώπους, πολιτικές και ιδέες στο ίδιο τραπέζι. Στην πραγματικότητα, τι άλλο είναι η πολιτική αν όχι η οικοδόμηση ενός κοινού οράματος για την κοινωνία μας;

Η πρόσφατη ιστορία της Ευρώπης εκπληρώνει ήδη το δυναμικό της να είναι άκρως ολοκληρωμένη: είναι η ιστορία των λαών που βρέθηκαν σε αντιπαράθεση και χωρίστηκαν παράνομα από τυράννους, μόνο για να καταθέσουν τα όπλα και να μοιραστούν την παραγωγική τους ικανότητα να ευημερούν μαζί. Μια κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα πρέπει να έχει τις ρίζες της στις κοινές αξίες όλων μας: δημοκρατία, ελευθερία και αλληλεγγύη με τους πιο αδύναμους, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται ή από πού προέρχονται.

Θα μπορούσε ποτέ αυτή η ταυτότητα να είναι αρκετά ισχυρή ώστε να τοποθετηθεί πάνω από την εθνική ταυτότητα από άτομα από διαφορετικές χώρες;

Reinier: Δεν πρέπει να τοποθετείται πάνω, αλλά δίπλα στην εθνική μας ταυτότητα. Ακόμη και σήμερα, οι άνθρωποι έχουν συχνά ισχυρότερη τοπική ταυτότητα παρά εθνική. Ωστόσο, τα εθνικά κράτη θεωρούνται νόμιμα. Η ευρωπαϊκή ταυτότητα μπορεί να προσφέρει περισσότερο από επαρκή ταύτιση με μια Ευρώπη που ενεργεί από κοινού προς όφελος όλων, χωρίς να χρειάζεται να «εξουσιάζει» την εθνική ταυτότητα.

Η ταυτότητα είναι ρευστή και ως εκ τούτου πάντα αναπτύσσεται. Όπως έχει δείξει η ιστορία, η ταυτότητα των ανθρώπων αναπτύσσεται. Μόλις πριν 40 χρόνια η Ισπανία και η Πορτογαλία τερμάτισαν μακρές περιόδους δικτατορίας για να εκδημοκρατιστούν. Από τότε, οι «εθνικές ταυτότητες» στην Ιβηρική έχουν αλλάξει θεμελιωδώς προς μια ανοιχτή και προοδευτική ταυτότητα. Οι ταυτότητες είναι επίσης στον πληθυντικό. Αποτελούνται από πολλαπλά στρώματα και διαστάσεις ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, σε προσωπικό επίπεδο, αισθάνομαι «κάτοικος του Άμστερνταμ», Ολλανδός και Ευρωπαίος ταυτόχρονα. Αυτό το ευρωπαϊκό κομμάτι μεγάλωσε τα τελευταία χρόνια με το να συναντάμε τόσους πολλούς Ευρωπαίους και να βλέπουμε ότι υπάρχουν λιγότερα που μας χωρίζουν και πολύ περισσότερα που μας ενώνουν!

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα κρατήσουμε υπό έλεγχο την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι θέλουν να εφαρμόσουν μια ανθρώπινη μεταναστευτική πολιτική. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι θέλουν να δουν να γίνεται κάτι για την κοινωνική ανισότητα. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τις παραβιάσεις τους σε όλο τον κόσμο. Αυτή η ευρωπαϊκή ταυτότητα αντικατοπτρίζεται σε αυτό που θέλει να πετύχει το Volt. Θέλουμε να καλλιεργήσουμε μια ενωμένη ομοσπονδιακή Ευρώπη που έχει χώρο για όλες τις πολιτιστικές ταυτότητες.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν μπόρεσαν να λάβουν ενιαία θέση για την εξωτερική πολιτική (Ουκρανία, Τουρκία, Λιβύη), επειδή η στάση του καθενός βασίζεται σε εθνικά, οικονομικά, πολιτικά συμφέροντα; Ποιος θα καθορίσει τα συμφέροντα της ομοσπονδιακής Ευρώπης που οραματίζεστε;

FRD: Προτείνουμε μια ομοσπονδιακή Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία οι βασικές αρμοδιότητες που επηρεάζουν όλους τους πολίτες ανατίθενται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο έχει εκλεγεί δημοκρατικά για να εκπροσωπεί τον ευρωπαϊκό λαό.

Τα συμφέροντα των πολιτειών και των περιφερειών μπορεί να εκπροσωπούνται από μια ομοσπονδιακή γερουσία, η οποία θα αντικαταστήσει το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αλλά σε όλα τα ζητήματα που είναι πραγματικά ευρωπαϊκά (κλιματική αλλαγή, εξωτερική πολιτική κ.λπ.) το ευρωπαϊκό συμφέρον είναι απλώς ευρύτερο από τα μεμονωμένα εθνικά συμφέροντα, εάν θέλουμε να τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Ως εκ τούτου, αντί της σημερινής Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει απλώς ρόλο «γραμματέα» των κρατών μελών, προτείνουμε μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση με εκτελεστικές εξουσίες, με επικεφαλής έναν πρωθυπουργό που διορίζεται από το κοινοβούλιο. Σε αυτό το πλαίσιο, η έκφραση της κοινής γνώμης θα διαμορφωθεί σε νομοθετικές και εκτελεστικές αποφάσεις από ένα αντιπροσωπευτικό και δημοκρατικό όργανο. Επί του παρόντος, αφήνουμε καθένα από τα 27 κράτη μέλη να έχει δικαίωμα αρνησικυρίας σε βασικές αποφάσεις, αυτό φυσικά οδηγεί σε αδράνεια που βλάπτει όλους τους συμμετέχοντες. (Η κατάργηση του βέτο αφαιρεί κάθε εξουσία από τα μικρά κράτη!!!).

Κωνσταντίνος Χριστοφίδης:

«Την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021 το Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος και το Volt Europa επισημοποίησαν τη συνεργασία τους, με τη συνυπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας. Τα δύο κινήματα θα συνεργαστούν στενά και τελικά θα συγχωνευθούν. Με άμεση ισχύ, η κυπριακή ομάδα του Volt δραστηριοποιείται πλέον στη χώρα με την ονομασία Νέο Κύμα || Volt Cyprus – Η Άλλη Κύπρος και στα αγγλικά Neo Kyma || Volt Cyprus – The Other Cyprus. Το Volt Cyprus θα γίνει σε εύθετο χρονικό διάστημα μέλος του Volt Europa, όπως το Volt Γερμανίας και το Volt Ολλανδίας, που πρόσφατα κέρδισαν τρεις έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με την υπογραφή αυτής της σημαντικής συμφωνίας με το Volt Europa, γίναμε μέρος ενός μεγαλύτερου, σύγχρονου πανευρωπαϊκού πολιτικού κινήματος – Ενός κινήματος που ελπίζουμε να εξελιχθεί σε ένα σαρωτικό κύμα, όπως υποδηλώνει το όνομά μας.

Υπογράψαμε αυτήν τη συμφωνία επειδή μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες:
• Για μια ομοσπονδιακή Ευρώπη
• Μια Ευρώπη με κοινά σύνορα, κοινή εξωτερική πολιτική και κοινό Ευρωπαϊκό Στρατό
• Μια Ευρώπη με κοινή αγορά και οικονομία για την ευημερία όλων των Ευρωπαίων πολιτών
• Με τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ισότητα στο επίκεντρο των ιδανικών μας
• Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης υπό ένα Ομοσπονδιακό Σύνταγμα είναι το κοινό μας όραμα, όπως το οραματίστηκε ο Βίκτωρ Ουγκώ και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι στοχαστές».

New Wave News

Ενημερωθείτε πρώτοι για τις εξελίξεις και την πορεία του κινήματος!

* Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε την επεξεργασία του για σκοπούς ενημέρωσής σας σχετικά με τα νέα του Κινήματος. Μπορείτε να αφαιρέσετε τα στοιχεία σας ανα πάσα στιγμή. Τα στοιχεία σας τυγχάνουν χειρισμού στη βάση της Πολιτικής Διαχείρισης Προσωπικών Δεδομένων του Κινήματος.

Νέο Κύμα - Volt Cyprus
X