Νέο Κύμα

Θεματική Επιτροπή «Κοινωνικές Ανισότητες»

Ανθρώπινα Δικαιώματα
Η ισότητα και ο σεβασμός στη ζωή είναι αδιαπραγμάτευτα για εμάς. Η  κατηγοριοποίηση ανθρώπων και οι διακρίσεις είναι καταδικαστέα. Σκοπεύουμε να εργαστούμε εντατικότερα, για να καταπολεμήσουμε τις διακρίσεις και την ανισότητα που βιώνουν αρκετοί συνάνθρωποί μας, στην οικογένεια, στο σχολείο, στον χώρο εργασίας ή σε οποιονδήποτε άλλον θεσμό ή δομή της κοινωνίας. Εργαζόμαστε για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δίνοντας και πάλι βαρύτητα στη διαπαιδαγώγηση και στην επιμόρφωση του κοινού σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διεκδικούμε ίσα δικαιώματα και μια αξιοπρεπή ζωή για όλους. Το δικαίωμα σε μία αξιοπρεπή ζωή δεν έχει εξαιρέσεις και διακρίσεις.

Καλούμε όλους και όλες να καταγγέλλουν οποιαδήποτε διάκριση, καταπάτηση δικαιωμάτων, αδικία ή οποιαδήποτε άλλη ανισότητα. Στην «Άλλη Κύπρο» αυτές οι διακρίσεις και οι ανισότητες δεν έχουν θέση! Οραματιζόμαστε έναν κόσμο ισότητας, σεβασμού και αξιοπρέπειας προς όλους τους ανθρώπους.

Ισότητα φύλων
Είμαστε υπέρμαχοι υποστηρικτές της ισότητας των φύλων, καθώς αντιλαμβανόμαστε – κάτι που για εμάς είναι αυτονόητο ενώ για κάποιους άλλους δυστυχώς όχι – ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και δικαιούνται ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα στη ζωή. Και γι΄αυτό διαβεβαιώνουμε όλους ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την καταπολέμηση της ανισότητας, της αδικίας, της καταπίεσης, της εκμετάλλευσης και της βίας κατά των γυναικών. Πέραν της καταγγελίας και της καταδίκης αυτών των ανεπίτρεπτων ενεργειών και συμπεριφορών, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη διαφώτιση του κοινού σε θέματα ισότητας, δίνοντας βαρύτητα στην παιδεία, καθώς πιστεύουμε ότι όλα ξεκινούν από τη σωστή διαπαιδαγώγηση και την καλλιέργεια υγιών προτύπων και αντιλήψεων που να μπορούν ελεύθερα να δημιουργήσουν μια καλύτερη, σωστότερη και δίκαιη κοινωνία.

Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο με τον διαρκή αγώνα τους για ισότητα έχουν καταφέρει αρκετά, αν αναλογιστεί κανείς τι επικρατούσε λίγες δεκαετίες πριν. Δυστυχώς όμως δεν έχουν καταφέρει να βρίσκονται στη θέση που τους αξίζει, που είναι φυσικά η ισότητα. Ο κυριότερος λόγος θα λέγαμε ότι είναι το πατριαρχικό μοντέλο, το οποίο είναι πολύ βαθιά ριζωμένο και εξαπλωμένο σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, και κυρίως στις πιο ανώριμες κοινωνίες, όπως είναι δυστυχώς και η δική μας. Η βία κατά των γυναικών έρχεται από παντού, την παράγει το πατριαρχικό μοντέλο εξουσίας, που καραδοκεί σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας μας.

Σεξουαλική παρενόχληση, κακοποίηση και εκμετάλλευση
Η Πολιτεία οφείλει επιτέλους να σταθεί ουσιαστικά δίπλα στα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης και εκμετάλλευσης. Η Πολιτεία πρέπει να παρέχει όλα τα εχέγγυα, ώστε τα θύματα να μπορούν να σπάνε τη σιωπή τους, όποτε νιώθουν ασφαλή να το πράξουν, και να καταγγέλλουν όλες τις ειδεχθείς πράξεις που βίωσαν ή βιώνουν ακόμη από ανθρωπόμορφα τέρατα. Κανένα έγκλημα δεν πρέπει να μένει ατιμώρητο, κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να πονά, κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να υποφέρει, να φοβάται, να μειώνεται, να εξευτελίζεται και να νιώθει δυστυχία για κάτι για το οποίο ουδέποτε έφταιξε ή προκάλεσε. Ψηφίστε επιτέλους προστατευτικούς νόμους υπέρ των θυμάτων, ψηφίστε επιτέλους νόμους και αυστηρότερες ποινές για τους θύτες, δημιουργήστε δομές προστασίας, ώστε τα θύματα να νιώθουν ασφαλή και να καταγγέλλουν τις αποτρόπαιες αυτές πράξεις. Στελεχώστε τα αρμόδια τμήματά σας με τα κατάλληλα άτομα. Η Πολιτεία δεν μπορεί να αδιαφορεί και να μένει στις φραστικές καταδίκες. Η Πολιτεία οφείλει να κάνει κάτι ουσιαστικό, για να τερματίσει αυτό το ειδεχθές έγκλημα, το οποίο μας εξευτελίζει ως ανθρώπινα όντα. Υπενθυμίζουμε ότι η αδιαφορία, η συγκάλυψη και η ανοχή είναι εξίσου εγκληματικά!

Εμείς, οι γυναίκες της Κύπρου, ζητούμε την ποινικοποίηση της λεκτικής, της σωματικής, της ψυχικής και της οικονομικής βίας και την άμεση, απερίφραστη και αυστηρή καταδίκη κάθε ενόχου, από όποιον πολιτικό ή κοινωνικό χώρο ή θεσμό και αν προέρχεται. Ζητούμε νομική αρωγή, δικαστική προστασία, αποζημιώσεις και κάθε είδους υποστήριξη.

Για να κατακτήσουμε την ισότητα πρέπει να καταπολεμήσουμε τις βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις και νοοτροπίες μέσω της διαπαιδαγώγησης, της καλλιέργειας και, γιατί όχι, και της επιβολής.

Το «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος» καλεί όλους και όλες να αγωνιστούν ενάντια στο μισογυνισμό, ενάντια στην ανισότητα, ενάντια στην καταπάτηση των δικαιωμάτων, ενάντια στις διακρίσεις και ενάντια στην πατριαρχία.

Σεξουαλική εκμετάλλευση και σεξουαλική κακοποίηση παιδιών
Η σεξουαλική εκμετάλλευση και σεξουαλική κακοποίηση παιδιών έχει γίνει μάστιγα. Συμβαίνει δυστυχώς και εκεί που μπορεί να μην το υποψιαζόμαστε καν. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί και παρατηρητικοί, να ακούμε τα παιδιά, να παρατηρούμε τις αλλαγές στη συμπεριφορά τους, να ελέγχουμε, να μεριμνούμε και να προστατεύουμε τα παιδιά από πιθανούς δράστες, είτε αυτοί βρίσκονται στον οικογενειακό είτε στον ευρύτερο κύκλο των παιδιών.

Οι ποινές για τους θύτες επιβάλλεται να είναι αυστηρότατες, ώστε να λειτουργούν αποτρεπτικά. Επειδή, όμως, έχουμε να κάνουμε με βαριά αρρωστημένα μυαλά με κτηνώδεις ορέξεις, τα άτομα αυτά θα πρέπει να εισάγονται σε ψυχιατρικά ιδρύματα για θεραπεία και να τους αφαιρείται το δικαίωμα να βρίσκονται κοντά σε παιδιά.

Ως ενήλικες έχουμε τεράστια ευθύνη απέναντι στα παιδιά. Οφείλουμε να τα προστατεύουμε, να τα σεβόμαστε και να τους παρέχουμε μια αξιοπρεπή ζωή.

Εμπορία Προσώπων (human trafficking)
Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 21 εκ. άνθρωποι πέφτουν θύματα του trafficking. Άνω του 70% των καταγεγραμμένων θυμάτων είναι γυναίκες και κορίτσια. Τα περισσότερα θύματα διακινούνται με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, την καταναγκαστική εργασία, τη στρατολόγηση, την εμπορία οργάνων και άλλες μορφές εκμετάλλευσης και κακοποίησης.
Το human trafficking είναι ένα ειδεχθές έγκλημα με τζίρο δισεκατομμυρίων δολαρίων που δυστυχώς υπάρχει και στη χώρα μας και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε αμέσως.

Πρέπει να επαγρυπνούμε, να μοιραζόμαστε οποιαδήποτε πληροφορία γνωρίζουμε με τις Αρχές, να καταγγέλλουμε όταν πιστεύουμε ότι κάποιο άτομο είναι θύμα trafficking και γενικά να ενημερωνόμαστε και να μην στηρίζουμε επιχειρήσεις ή άτομα που πιστεύουμε ότι έχουν σχέση με το έγκλημα.

Ρατσισμός
Η απάντηση στον ρατσισμό είναι η παιδεία: η μελέτη της ιστορίας, της κοινωνιολογίας και της βιολογίας. Η παιδεία, θα μας προστατεύσει από την προπαγάνδα και θα μας δώσει τα εργαλεία να επιχειρηματολογούμε και με τα επιχειρήματά μας να αποδεικνύουμε πως οι ρατσιστικές αντιλήψεις είναι επιστημονικά αβάσιμες. Αποχτώντας παιδεία θα καταφέρουμε να απαλλαγούμε από ανασφάλειες, φοβίες και προκαταλήψεις. Επίσης μέσω της παιδείας και της προσωπικής καλλιέργειας θα μάθουμε να σεβόμαστε, να αγαπάμε, να συνεργαζόμαστε και να συνυπάρχουμε  ειρηνικά.

Η ισότητα δικαιωμάτων ανάμεσα στους ανθρώπους είναι αδιαμφισβήτητη!

Μετανάστες
Η μετανάστευση αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που όλοι πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε τόσο προσωπικά – ο καθένας μέσα του και στο άμεσο περιβάλλον του – όσο και, κυρίως,  συλλογικά.

Κανένας άνθρωπος δεν εγκαταλείπει τον τόπο του και μάλιστα με τον απάνθρωπο και επικίνδυνο τρόπο που το κάνουν, εάν δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη.

Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με την καταπολέμηση του συμπτώματος, που στην προκειμένη είναι η μετανάστευση, αλλά με τα αίτια που οδηγούν σ’ αυτό, με τους λόγους που αναγκάζουν κάποιον να εγκαταλείψει την οικογένεια και την πατρίδα του. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τη σκληρή πραγματικότητα, την έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ως ανθρωπότητα οφείλουμε να εργαστούμε για έναν ασφαλέστερο, ειρηνικότερο πλανήτη, που ευημερεί στην ολότητά του, ώστε να μην αναγκάζεται κανείς να ξεριζωθεί.

Φτώχεια
Η φτώχεια βρίσκεται πιο κοντά μας από ποτέ άλλοτε, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού επιδείνωσε την ήδη επιβαρυμένη οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο. Κοινωνικές ομάδες όπως οι άνεργοι, οι χαμηλοεισοδηματίες, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι λήπτες δημόσιου βοηθήματος είναι οι ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο.

Η ανισότητα που υπάρχει στους μισθούς και τα ωφελήματα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα δημιουργεί δύο κοινωνικές ομάδες στη φτώχεια, με την πρώτη να αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα.

Επιβάλλεται να γίνει ανασχεδιασμός της οικονομίας, ώστε να μειωθεί η ανισότητα στους μισθούς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Χρειάζεται επανασχεδιασμός της εργασίας και της οικονομίας γενικότερα με βάση ένα δικαιότερο και βιώσιμο μοντέλο, που να φέρνει ευημερία σε ολόκληρη την κοινωνία.

Δικαιώματα Ζώων
Δικαιώματα – ισότητα – σεβασμός και ζωή είναι έννοιες απαραίτητες για να υπάρχει ισορροπία, αρμονία, υγεία και ευημερία στον πλανήτη και στον τόπο μας. Από αυτήν την εξίσωση δεν μπορούν να αφήνονται απ΄έξω τα ζώα. Η ευημερία και η ασφάλεια των ζώων συμβάλλει και στη δική μας ευημερία και ασφάλεια, καθώς τίποτα δεν μπορεί να λειτουργεί μεμονωμένα και να ευημερεί εις βάρος κάποιων άλλων. Αυτή η αντίληψη και αυτός ο τρόπος ζωής δημιουργεί ανισορροπία και δυσαρμονία. Το «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος» θα συνεχίσει την καταπολέμηση της κακοποίησης, τις καταγγελίες και τη διαφώτιση του κοινού σε θέματα ασφάλειας και ευημερίας των ζώων.

Ο σεβασμός και τα δικαιώματα δεν είναι προνόμιο μόνο των ανθρώπων, καθώς, για να υπάρχει ισορροπία, αρμονία, υγεία και ευημερία στον πλανήτη πρέπει όλοι όσοι ζουν πάνω σ’ αυτόν να ευημερούν εξίσου και ταυτόχρονα. Τα ζώα έχουν δικαιώματα και ο σεβασμός μας στα δικαιώματά τους δείχνει και την ποιότητα του είδους μας.

Η φροντίδα των ζώων και η προστασία της βιοποικιλότητας συμβάλλει στην ευημερία του πλανήτη στο σύνολό του και οφείλουμε να σεβαστούμε τις διαδικασίες της φύσης και να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε στη συνέχιση της ζωής όλων των πλασμάτων στον πλανήτη.

Μαθαίνοντας να σεβόμαστε την κάθε ύπαρξη και να συνυπάρχουμε αρμονικά μαζί της, μας κάνει καλύτερους ανθρώπους και μας μαθαίνει την αξία της ίδιας της ζωής.

Ο σεβασμός στα ζώα δείχνει το επίπεδο του πολιτισμού μας!

X