Στηρίξτε έμπρακτα τον πολιτισμό

Δεν είναι του παρόντος να σχολιάσουμε τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, αυτά θα φανούν εξάλλου εκ του αποτελέσματος.

Πλήττονται όμως σημαντικά μικροεπιχειρήσεις, χαμηλοεισοδηματίες και άνθρωποι χωρίς σημαντικά εισοδήματα. Πλήττεται και ο πολιτισμός και οι άνθρωποί του, που τον προάγουν και τον αναδεικνύουν μέσα από την τέχνη τους, την εργασία τους, τον κόπο τους: οι καλλιτέχνες, οι δημιουργοί, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς του πολιτισμού παραμένουν εδώ και καιρό χωρίς ουσιαστικά εισοδήματα, μετέωροι, χωρίς ουσιαστικό πλάνο για αυτούς. Αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, σαν να μην είναι σημαντική η προσφορά τους στην κοινωνία. 

Η στάση όμως της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, απέναντι στους ανθρώπους του πολιτισμού είναι ανεξήγητη, φαίνεται ότι δεν έχουν επαρκή αντίληψη της σημασίας του πολιτισμού και της τεράστιας ευθύνης που έχουν προς την κοινωνία, καθώς ο πολιτισμός είναι η πεμπτουσία ενός λαού, προάγει αξίες, αναπτύσσει συνειδήσεις, καλλιεργεί ήθος.

Μια λογική εξήγηση που μπορούμε να σκεφτούμε για τη στάση τους είναι ότι θεωρούν τον πολιτισμό αχρείαστό, πολυτέλεια ή ένα είδος χόμπι. Ό,τι πάντως και να πιστεύουν, έχουν τεράστια ευθύνη και απέναντι σε μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που ζουν μέσα από την παραγωγή και προαγωγή του πολιτισμού και δεν πρέπει να τους θεωρούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Το έργο τους είναι πολυδιάστατο, πολυσήμαντο, αξίζουν σεβασμό, δικαιούνται να ζουν αξιοπρεπώς.

Η πλειονότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων έσπευσαν να στηρίξουν τους καλλιτέχνες, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις του πολιτισμού με γενναία οικονομικά μέτρα, φοροελαφρύνσεις και μέτρα ασφαλιστικής πρόνοιας.

Προτείνουμε στην Πολιτεία γι’ αυτήν την περίοδο να χρηματοδοτήσει ή και να συγχρηματοδοτήσει μαζί με ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς τη δημιουργία τηλεοπτικών σειρών που να προβάλλουν την Κύπρο και τον πολιτισμό της.

Προτείνουμε στο ΥΠΠΑΝ να δημιουργήσει τηλεοπτικές εκπαιδευτικές σειρές σε σχέση με τη ζωή και το έργο μεγάλων επιστημόνων, καλλιτεχνών και ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών και στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Προτείνουμε στην Πολιτεία να αξιοποιήσει στο έπακρο όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης του πολιτισμού, προγράμματα για τη δημιουργία τηλεοπτικών σειρών στις οποίες μπορούν να εργοδοτηθούν πολλοί άνθρωποι από διάφορους κλάδους του πολιτισμού.

Προτείνουμε στην Πολιτεία και, κατ’ επέκταση, στην κοινωνία ένα διαφορετικό μοντέλο χειρισμού της κρίσης, το οποίο να είναι βιώσιμο και να δίνει προοπτικές για όλους.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, φτάνει να υπάρχει όραμα και θέληση.  

Καμία κρίση δεν πρέπει να αφήνεται να πηγαίνει χαμένη, ανεκμετάλλευτη. Ας κάνουμε την κρίση ευκαιρία.

New Wave News

Ενημερωθείτε πρώτοι για τις εξελίξεις και την πορεία του κινήματος!

* Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε την επεξεργασία του για σκοπούς ενημέρωσής σας σχετικά με τα νέα του Κινήματος. Μπορείτε να αφαιρέσετε τα στοιχεία σας ανα πάσα στιγμή. Τα στοιχεία σας τυγχάνουν χειρισμού στη βάση της Πολιτικής Διαχείρισης Προσωπικών Δεδομένων του Κινήματος.

Νέο Κύμα - Volt Cyprus
X