Το παλαιό υδραγωγείο Λάρνακας, γνωστό ως Καμάρες Λάρνακας, κατασκευάστηκε το 1748 από τον τότε Οθωμανό Κυβερνήτη της Λάρνακας, για να αντιμετωπίσει τη λειψυδρία που μάστιζε την πόλη. Οι Καμάρες είναι το μοναδικό αναπτυξιακό έργο της Τουρκοκρατίας στο νησί και ένα μνημείο αναφοράς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, το οποίο πρέπει να διαφυλαχθεί και να αναδειχθεί ως τέτοιο.
Με αφορμή την πρόσφατη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, του Κωνσταντίνου Χριστοφίδη Γενικού Συντονιστή του κινήματος «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος» (@neokyma13 και www.facebook.com/constantinos.christofides.315), η οποία απεικονίζει μία ανεγειρόμενη κατοικία σε πολύ κοντινή απόσταση από τις Καμάρες Λάρνακας, αποφασίζουμε να ανακινήσουμε το θέμα του σεβασμού στην πολιτιστική μας κληρονομιά γενικότερα. Θεωρούμε ότι περιοχές οι οποίες φιλοξενούν σημαντικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιολογικούς χώρους δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται οικιστικές ή αναπτυξιακές ζώνες. Επίσης δεν πρέπει να δίδονται άδειες ανέγερσης κτηρίων ή άλλων καταλυμάτων σε κοντινή απόσταση από μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους.
Σύγχρονα κτίσματα δεν συνάδουν μορφολογικά, αισθητικά με τα μνημεία και δεν πρέπει να κτίζονται κοντά σε αυτά. Πρέπει να υπάρχει απρόσκοπτη θέα από τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, χωρίς αντιαισθητικές παρεμβάσεις από τους ανθρώπους.
Μελλοντικά τίποτε δεν αποκλείει να ανεγερθεί μία πολυκατοικία ή ένα πολυκατάστημα τα οποία μπορεί να θέσουν στη σκιά τους τα μνημεία και να αλλοιώσουν την αισθητική της περιοχής. Επιβάλλεται λοιπόν να καθοριστεί και να εφαρμοστεί ξεκάθαρη προστατευτική νομοθεσία.
Σε ανοιχτή επιστολή προς το Τμήμα Αρχαιοτήτων, την Πολεοδομία και τις Δημοτικές Αρχές αλλά κυρίως προς την Πολιτεία, καθώς είναι αυτή που χαράσσει την εκάστοτε πολιτική, ζητάμε να μας ενημερώσουν όλους για τα ακόλουθα:
- υπάρχει νομοθεσία και πολιτική, η οποία να προστατεύει τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους και πώς εφαρμόζεται;
- με ποια κριτήρια και ποιος αποφασίζει εάν μια ζώνη είναι οικιστική ή αναπτυξιακή;
- μπορούν να αποχαρακτηριστούν κάποιες ζώνες με γνώμονα την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς;
- με ποια κριτήρια παραχωρούνται οι άδειες ανέγερσης κτηρίων σε κοντινή απόσταση (ποια θεωρείται κοντινή απόσταση) από μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους;
- δικαιούνται οι ιδιοκτήτες τους να τα αξιοποιήσουν κατά βούληση και να αποφασίζουν αυθαίρετα και μονομερώς;
- μπορεί να παρέμβει το Κράτος και να απαλλοτριώσει τα τεμάχια αυτά;
Ζητούμε από το Κράτος να ενημερώσει τους πολίτες για την πολιτική του σχετικά με την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Ζητούμε από το Κράτος να αποχαρακτηρίσει οικιστικές ή αναπτυξιακές ζώνες, οι οποίες φιλοξενούν μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους.
Ζητούμε από τις αρμόδιες Αρχές να ανακαλέσουν όσες άδειες δόθηκαν παράνομα.
Ζητούμε επίσης από τις Αρχές να κατεδαφίσουν όσα κτήρια ή καταλύματα ανεγέρθηκαν αυθαίρετα και παράνομα, ώστε να καταστεί σαφές ότι η αυθαιρεσία και η παρανομία δεν γίνονται αποδεκτές.
Επιβάλλεται οι Αρχές, οι οποίες έχουν επωμιστεί τον βαρυσήμαντο ρόλο της διαφύλαξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, να πλαισιώνονται από άτομα με όραμα και πολιτιστική συνείδηση.
Χρειάζεται να χαραχθεί ξεκάθαρο όραμα και πολιτική σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία να φρουρείται από αντάξιους της κληρονομιάς αυτής.
Τέλος οι παρανομούντες πρέπει να τιμωρούνται με αυστηρές ποινές, ώστε αυτές να λειτουργούν αποτρεπτικά.