Πρόταση για δημιουργία φωτοβολταϊκών κοινωνικών πάρκων

Του Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, υποψήφιου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η πρότασή μου για τη δημιουργία μεγάλων πράσινων φωτοβολταϊκών κοινωνικών πάρκων, στα οποία θα συμμετέχουν όλοι οι πολίτες ανεξαιρέτως, θα βοηθήσει ώστε να έχουμε ένα καλύτερο και βιώσιμο περιβάλλον και παράλληλα θα βοηθήσει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών σε τομείς όπως είναι η οικονομία και η υγεία. Επίσης θα βοηθήσει τους πολίτες να αισθάνονται ότι ζουν σε μια πιο δίκαιη και συμπεριληπτική κοινωνία.

Ζούμε σε μια εποχή όπου είναι ήδη φανερές οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που προκάλεσε η αλόγιστη χρήση των ορυκτών καυσίμων, της οικονομική κρίσης που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού καθώς και ο πόλεμος στην Ουκρανία, και η πρόκληση επισιτιστικής κρίσης. Σε αυτήν την κρίσιμη φάση η στρατηγική επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) είναι η απάντηση στην ακρίβεια, στην κλιματική αλλαγή και στην οικονομική κρίση. Είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα στη διεκδίκηση ενός καθαρότερου και πράσινου περιβάλλοντος.

Οι ενεργειακές πολιτικές της Ε.Ε. και άλλων αναπτυγμένων ενεργειακά και πρωτοπόρων χωρών, οδηγούν όλο και πλησιέστερα σε μια Πράσινη μετάβαση. Η Χώρα μας οφείλει να προσαρμοστεί και παράλληλα να πρωταγωνιστήσει, στο μέτρο των δικών της δυνάμεων, στις νέες εξελίξεις.

Η Κύπρος πλεονεκτεί περισσότερο από κάθε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. σε ηλιοφάνεια. Δυστυχώς ακόμη έχει χαμηλές επιδόσεις στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η μετάβαση στην πράσινη οικονομία θα μειώσει το κόστος της ενέργειας, όπως δείχνουν οι εμπειρίες από το εξωτερικό. Απαιτείται άμεση αλλαγή στο πλαίσιο τιμολόγησης των ΑΠΕ, έτσι ώστε το μειωμένο κόστος παραγωγής να μεταφερθεί στους καταναλωτές αντί να δημιουργεί υπέρμετρα κέρδη στους επιχειρηματίες. Αυτό που έγινε στην Κύπρο, η διασύνδεση δηλαδή της τιμής της ηλιακής ενέργειας με την τιμή του πετρελαίου, δεν είναι μόνο κακή οικονομική πολιτική, αλλά αποτελεί σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων το οποίο πρέπει να διερευνηθεί.

Οι ΑΠΕ μπορούν να αποτελέσουν μεγάλο πλουτοπαραγωγικό πόρο στην Κύπρο, εάν επενδύσουμε σωστά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία μεγάλων φωτοβολταϊκών κοινωνικών πάρκων με στόχο η χώρα μας να καλύψει το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει.  Έχουμε σχέδιο, ώστε να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες. Ο ήλιος και ο άνεμος δεν ανήκουν μόνο σε μερικούς επιχειρηματίες ευνοούμενους του πολιτικού συστήματος. Ανήκουν σε όλους. Τα πράσινα κοινωνικά πάρκα θα μειώσουν δραστικά την τιμή της ηλεκτρικής κιλοβατώρας, με σημαντικά οφέλη για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, τη γεωργία και στην αγορά εργασίας. Θα ανοίξουν νέους δρόμους ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα στις ηλεκτρικές συγκοινωνίες, και τα οφέλη σε κοινωνικό επίπεδο θα είναι πολλαπλά. Παράλληλα θα μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και θα έχουμε έτσι καθαρότερο περιβάλλον και ποιοτικότερο επίπεδο ζωής.

New Wave News

Ενημερωθείτε πρώτοι για τις εξελίξεις και την πορεία του κινήματος!

* Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε την επεξεργασία του για σκοπούς ενημέρωσής σας σχετικά με τα νέα του Κινήματος. Μπορείτε να αφαιρέσετε τα στοιχεία σας ανα πάσα στιγμή. Τα στοιχεία σας τυγχάνουν χειρισμού στη βάση της Πολιτικής Διαχείρισης Προσωπικών Δεδομένων του Κινήματος.

Νέο Κύμα - Volt Cyprus
X