Πρέπει να τεθεί τέλος στις γραφειοκρατικές διαδικασίες εγγραφής των νέων στους εκλογικούς καταλόγους

Χρειάζεται να προστατευθεί και να ενισχυθεί η δημοκρατία στην Κύπρο

Χαρακτηριστικό της σημερινής εποχής είναι η βαθιά κρίση εμπιστοσύνης προς την Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και τους θεσμούς της, που εμφανίζεται σε μια αξιοσημείωτη μερίδα πολιτών και ιδιαίτερα των νέων. Συγκεκριμένα, το πενιχρό ενδιαφέρον των νέων της ημικατεχόμενης Κύπρου για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους και η χαμηλή συμμετοχή τους στις εκλογές, είναι άκρως ανησυχητικά για το μέλλον της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Αυτή η σταδιακή αποπολιτικοποίηση σημαντικού ποσοστού της νέας γενιάς των Κυπρίων πολιτών, με τη μη συμμετοχή τους στο εκλέγειν, οδηγεί μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού στη μη συμμετοχή σε αποφάσεις και ενέργειες που είναι ουσιώδους σημασίας για τη δημιουργία μιας πιο δημοκρατικής, συμμετοχικής και ευημερούσας κοινωνίας.

Η γνωστή πλέον ετήσια έρευνα «Democracy Index» παρουσιάζει την Κύπρο να έχει «ελαττωματική δημοκρατία» (flawed democracy) για το 2021, καταλαμβάνοντας την 37η θέση από 167 χώρες. Τα ευρήματα είναι άκρως ανησυχητικά για το μέλλον της δημοκρατίας στην πατρίδας μας.

Το γεγονός ότι η Κυπριακή Πολιτεία έχει δημιουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα για εγγραφή των νέων εθνοφρουρών, και πολύ σωστά έπραξε, αλλά ταυτόχρονα κωλυσιεργεί, πιθανότατα εσκεμμένα, και διατηρεί αναχρονιστικές και γραφειοκρατικές διαδικασίας για την εγγραφή των νέων στους εκλογικούς καταλόγους, μας κάνει να αναρωτιόμαστε γιατί.

Είναι σχήμα οξύμωρο όλοι να καλούν τους νέους για συμμετοχή στα κοινά, αλλά την ίδια ώρα να διατηρούνται οι γραφειοκρατικές και αναχρονιστικές διαδικασίες. Προβληματίζει ακόμα και είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι για σημαντική μερίδα νέων ψηφοφόρων που εγγράφονται στους εκλογικούς καταλόγους τη διεκπεραίωση της γραφειοκρατικής δουλειάς την εκτελεί κάποιο κομματικό επιτελείο, το οποίο ξέρει και τα ανάλογα «μονοπάτια» για να αποφύγει τις ταλαιπωρίες, δημιουργώντας ταυτόχρονα και τους πρώτους δεσμούς εξάρτησης κόμματος – ψηφοφόρου.

Το Νέο Κύμα || Volt Cyprus – Η Άλλη Κύπρος καλεί το κράτος να προχωρήσει τάχιστα στην απλοποίηση των διαδικασιών για εγγραφή των νέων ψηφοφόρων, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια πιο δημοκρατική συμμετοχική και ευημερούσα κοινωνία.

Συγκεκριμένα το Νέο Κύμα || Volt Cyprus καλεί την Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα, πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές, με τις πιο κάτω αλλαγές στις διαδικασίες:

  • Μαζί με την έκδοση της πολιτικής ταυτότητας των νέων στην ηλικία των 18 ετών, να πραγματοποιείται ταυτόχρονα και η εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο
  • Να δημιουργηθεί άμεσα ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας να δοθεί με απλοποιημένες διαδικασίες η δυνατότητα για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους όλων των πολιτών μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι δεν είχαν μέχρι σήμερα υποβάλει αίτηση για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους.

Οι πιο πάνω διαφοροποιήσεις στις διαδικασίες θα αποτελέσουν ανάχωμα στον κατήφορο της Κύπρου στο <Democracy Index> και θα ενισχύσουν το κτίσιμο μιας πιο δημοκρατικής, συμμετοχικής και ευημερούσας κοινωνίας, βελτιώνοντας τις προοπτικές της χώρας διεθνώς με θετικό αντίκτυπο σε όλους τους τομείς.

New Wave News

Ενημερωθείτε πρώτοι για τις εξελίξεις και την πορεία του κινήματος!

* Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε την επεξεργασία του για σκοπούς ενημέρωσής σας σχετικά με τα νέα του Κινήματος. Μπορείτε να αφαιρέσετε τα στοιχεία σας ανα πάσα στιγμή. Τα στοιχεία σας τυγχάνουν χειρισμού στη βάση της Πολιτικής Διαχείρισης Προσωπικών Δεδομένων του Κινήματος.

Νέο Κύμα - Volt Cyprus
X