Νέο Κύμα

Ποιος αποφασίζει για την αλλοίωση του χαρακτήρα μιας περιοχής και με ποια κριτήρια;

Ένα ακόμη δεκαώροφο κτήριο σε περιοχή ειδικού χαρακτήρα

Το Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος ζητεί την ακύρωση της απόφασης της Υπουργικής Επιτροπής για έκδοση πολεοδομικής άδειας δεκαώροφου κτηρίου στην οδό Κινύρα στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα, μιας από τις πιο παλιές και όμορφες οικιστικές περιοχές ειδικού χαρακτήρα στη Λευκωσία.

Φαίνεται ότι και πάλι τα ιδιωτικά συμφέροντα υπερτερούν του γενικότερου συμφέροντος των πολιτών και της χώρας. Η Κυβέρνηση, προκειμένου να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα ημετέρων, αδιαφορεί τελείως για το γεγονός ότι οι ενέργειες και οι αποφάσεις της απαξιώνουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις δημόσιες υπηρεσίες της, τους επιστημονικούς φορείς καθώς και την τοπική κοινωνία.

Σε επικοινωνία που είχαμε με μέλη της Επιτροπής Κατοίκων Αγίου Ανδρέα μάς εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους καθώς και τον έντονο προβληματισμό τους για την απόφαση της Κυβέρνησης, η οποία αδιαφορεί πλήρως για την αλλοίωση του τοπικού χαρακτήρα της περιοχής και δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τις εύλογες ανησυχίες των κατοίκων, οι οποίοι είναι οι άμεσα επηρεαζόμενοι.

Ανησυχούμε μαζί με τους ενδιαφερόμενους πολίτες αλλά και με πολλούς άλλους πολίτες του τόπου μας, οι οποίοι προβληματίζονται με την έλλειψη οράματος που διακρίνει την Κυβέρνηση. Αναρωτιόμαστε για την αδιαφορία της για αποφάσεις που επηρεάζουν αρνητικά μεγάλη μερίδα πολιτών. Διαμαρτυρόμαστε έντονα για το γεγονός ότι και πάλι το μόνο μέλημα της Κυβέρνησης είναι το ατομικό κέρδος και η εξυπηρέτηση ημετέρων.

Ο νοήμων πολίτης αναρωτιέται: με ποια κριτήρια μια υπουργική επιτροπή, χωρίς να κατέχει την απαραίτητη επιστημονική τεχνογνωσία, αποφασίζει να αγνοήσει την απόφαση του καθ’ ύλην αρμόδιου Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως; Να παραβλέψει τις ενστάσεις του ΕΤΕΚ, που είναι ο Επιστημονικός Σύμβουλος του Κράτους; Να αδιαφορήσει για τα πορίσματα άλλων φορέων και επιστημονικών θεσμών; Να αντιτεθεί πλήρως στις απόψεις της τοπικής κοινωνίας και ετσιθελικά να υποστηρίξει συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα;

Ζητούμε να υπάρξει διαφάνεια για τις διαδικασίες λήψης της απόφασης και να δημοσιοποιηθούν τα Πρακτικά της υπουργικής επιτροπής. Η συγκεκριμένη αίτηση είχε απορριφθεί από την αρμόδια Πολεοδομική Αρχή, δηλαδή τον Δήμο Λευκωσίας, με συντριπτική μάλιστα πλειοψηφία (24 κατά έναντι 3 υπέρ για τους δέκα ορόφους και 18 κατά έναντι 7 υπέρ για τους οκτώ ορόφους!).

Το Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος στηρίζει τους κατοίκους του Αγίου Ανδρέα και όλους γενικότερα τους κατοίκους της Κύπρου στα λογικά αιτήματά τους για ποιότητα ζωής και μη αλλοίωση του τοπικού χαρακτήρα. Οι κάτοικοι της περιοχής αυτής προειδοποιούν για κινητοποιήσεις οι οποίες προβλέπονται δυναμικές. Παράλληλα προτίθενται να αξιοποιήσουν όλα τα νόμιμα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους. Πιστεύουμε ότι μοναδική προτεραιότητα πρέπει να αποτελούν τα συμφέροντα των κατοίκων και η πολιτιστική αξία ενός τόπου. Η ποιότητα ζωής πρέπει με κάθε παρέμβαση να αναβαθμίζεται και όχι να υποβαθμίζεται. 

«Η Επιτροπή Κατοίκων Αγίου Ανδρέα, που παλεύει για τριάντα ολόκληρα χρόνια για τη διατήρηση του χαρακτήρα της περιοχής και την ποιότητα ζωής, θεωρεί ότι η απόφαση αυτή δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο και θα σημάνει την αρχή της καταστροφής της περιοχής». Δυστυχώς το έργο φαίνεται να προχωρεί κανονικά, αφού τρία από τα 14 διαμερίσματα του κτηρίου έχουν ήδη πωληθεί.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οποιαδήποτε πολεοδομική παρέμβαση θα πρέπει να γίνεται με σεβασμό προς το περιβάλλον, τον ειδικό χαρακτήρα και την ιστορία ενός χώρου. Οφείλει, ακόμη και μέσα από έναν σύγχρονο σχεδιασμό, να καταθέτει το στίγμα της νέας εποχής μεν, αλλά και να συνυπάρχει αρμονικά με τα κτήρια, τα διατηρητέα ή/και με τα μνημεία που τον περιβάλλουν.

X