Πάταξη φαινομένων παρενόχλησης στο χώρο εργασίας: αυτή την ανάγκη αναδεικνύει η κ. Αριστοτέλους

Η παρενόχληση στον χώρο εργασίας δύναται να περιλαμβάνει σωματική ή σεξουαλική επιθετικότητα, ενίοτε περιορίζεται στη λεκτική βία, αλλά συχνά διευρύνεται σε ψυχολογική καταπίεση μέσω υπονομευτικών δράσεων. Συμπεριφορές παρενόχλησης τείνουν να δηλητηριάζουν το εργασιακό κλίμα και να υποσκάπτουν τη λειτουργία των οργανισμών. Θίγουν την αξιοπρέπεια των ανθρώπων με σοβαρότατες συνέπειες για πρόσωπα και οργανισμούς. Ακόμη πιο απεχθείς είναι οι επιθέσεις ενάντια σε γυναίκες οι οποίες με την αξία τους ανελίχθηκαν σε ηγετικές θέσεις. Οι ενέργειες αυτές καταδεικνύουν τον άκρατο σεξισμό που επικρατεί ακόμη στην Κυπριακή κοινωνία. 

Η κ. Άννα Αριστοτέλους ανέλαβε το δύσκολο έργο της Διευθύντριας του Τμήματος Φυλακών, ένα πόστο στο οποίο προηγουμένως είχαν αποτύχει παταγωδώς μια σειρά ανδρών που είχαν επιλεγεί μέσα από το κομματικό κατεστημένο. Σε αντίθεση με τους προκάτοχούς της, η κ. Αριστοτέλους αναδείχθηκε μέσα από το έργο της στην Αστυνομία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Είχε ουσιαστικό και καταλυτικό ρόλο στη σύνταξη του Στρατηγικού Σχεδίου του Τμήματος Φυλακών πριν την ανάληψη καθηκόντων της Διευθύντριας Φυλακών, τον Οκτώβριο 2014. Μέσα από την άρτια επιστημονική της κατάρτιση, τη στοχοπροσήλωση και το μεθοδικό της έργο κατόρθωσε να μετατρέψει ένα ίδρυμα στο οποίο κυριολεκτικά χάνονταν άνθρωποι κάθε χρόνο, σε ένα Τμήμα Φυλακών το οποίο χαίρει εκτίμησης διεθνώς σαν πρότυπο σύγχρονης σωφρονιστικής υπηρεσίας, με πλήρη σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στη διαφορετικότητα. Η κ. Αριστοτέλους είναι υπόδειγμα δημόσιου λειτουργού. Το έργο της βγάζει ασπροπρόσωπη την πατρίδα μας στην προσπάθεια μετεξέλιξής μας σε μια ανθρωπιστική κοινωνία και, χωρίς αμφισβήτηση, αγγίζει τις ζωές πολλών συνανθρώπων μας.

Η είδηση ότι υπάρχει ενδεχόμενο η κ. Αριστοτέλους να υφίσταται στοχευμένη παρενόχληση από ανώτερο αξιωματικό της Αστυνομίας δημιουργεί βαθιά ανησυχία και αναδεικνύει το βάθος και την έκταση των προβλημάτων που δημιουργούνται από τους δράστες ενός σαθρού κατεστημένου. Καλούμε το Γενικό Εισαγγελέα κ. Γιώργο Σαββίδη, την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Στέφη Δράκου και τον Αρχηγό Αστυνομίας κ. Στέλιο Παπαθεοδώρου να συνεργαστούν με την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων ώστε, σε περίπτωση στοιχειοθέτησης των καταγγελιών, να ληφθούν οι δύσκολες αποφάσεις που απαιτούνται για να εκλείψουν τέτοια φαινόμενα.

Αναμένουμε μηδενική ανοχή στην παρενόχληση, στην παραβίαση της προσωπικής ζωής και στην υποτίμηση της αξιοπρέπειας των ανθρώπων ανεξαρτήτως φύλου.

X