Παρέμβαση του Γενικού Συντονιστή του «ΝΚ» καθηγητή Κωνσταντίνου Χριστοφίδη για τα απαράδεκτα γεγονότα που συνέβησαν την Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

Τα γεγονότα που συνέβησαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο την Κυριακή 18 Ιουλίου 2021 και οι απαράδεκτες και απολύτως καταδικαστέες βιαιοπραγίες που ακολούθησαν στο Συγκρότημα Δίας κατέδειξαν ότι υπάρχει τμήμα της κοινωνίας που δεν έχει ακόμη αντιληφθεί τη σοβαρότητα της απειλής που δέχεται η ανθρωπότητα σε πλανητική κλίμακα.

Βρισκόμαστε ενώπιον μιας πανδημίας με χαρακτηριστικά που κάνουν την καταπολέμησή της και τον περιορισμό της διασποράς της εξαιρετικά δύσκολη. Οι πιέσεις που δέχονται τα συστήματα υγείας και οι εθνικές οικονομίες απειλούν ευθέως ακόμη και τη συνοχή των κοινωνιών. Κανένας επιστήμονας δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τη διάρκεια της συνεχιζόμενης απειλής και το πότε μπορεί η κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο. Καμία οικονομία δεν μπορεί να επιβιώσει με την πανδημία να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα. Ταυτόχρονα, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας που η επιστημονική πρόοδος μάς επιτρέπει να αναπτύξουμε εργαλεία για τη διαχείριση της κρίσης. Η ανάπτυξη και η διάθεση ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, με πιστή προσήλωση στις διαδικασίες επιστημονικής ακεραιότητας και πιστοποίησης, είναι ένα κολοσσιαίο επίτευγμα. Το ίδιο είναι και η βελτίωση της ιατρικής φροντίδας και της περίθαλψης των ασθενών μέσω της συσσωρευμένης εμπειρίας.

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα συνεργάζεται και συνεχίζει την τιτάνια προσπάθεια. Τα συντεταγμένα κράτη με τους δικούς τους μηχανισμούς μάχονται να διαχειριστούν την πρωτοφανή κρίση. Είναι πλέον σαφές ότι ο καθένας από εμάς, ως άτομο, πρέπει με τη συμπεριφορά του και με τις ενέργειές του να συστρατευτεί στον αγώνα αναχαίτισης της κοινής απειλής. Είμαστε όλοι κρίκοι στην αλυσίδα της κοινής προσπάθειας εναντίον του κοινού κινδύνου. Οι κοινωνίες μας βρίσκονται σε κατάσταση ενός ιδιότυπου ακήρυκτου πολέμου. Η προσωπική ευθύνη και η ανιδιοτελής συνεισφορά στο σύνολο και στην υπόσχεση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές θα πρέπει να είναι στο κέντρο της συντεταγμένης προσπάθειας.

Όσο ο ιός παραμένει αδάμαστος, και όσο δεν είναι όλη η κοινωνία και όλος ο πλανήτης θωρακισμένοι, ο εμβολιασμός επιβάλλεται. Το ίδιο επιβεβλημένα είναι και: η σταθερή προσήλωση στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων, ο τακτικός έλεγχος με ενδεδειγμένα τεστ, η υπεύθυνη συμπεριφορά για την αποφυγή διασποράς του ιού, ο ορθολογισμός και η κατανόηση του γεγονότος ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην «κανονική ζωή» χωρίς τα μέτρα αυτά.  

Αυτές δεν είναι κανονικές συνθήκες και δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε σαν να μην συμβαίνει τίποτε, εξορκίζοντας νοερά τον ιό ή κρύβοντας το κεφάλι στη άμμο. Χρειάζεται ο καθένας από εμάς «να βάλει πλάτη» στο άρμα της κοινής προσπάθειας. Δεν θα είναι εύκολο. Το τίμημα όμως της μη συνεργασίας θα είναι απείρως χειρότερο. Ο ιός δεν διακρίνει ποιον θα χτυπήσει με βάση την ηλικία, την κοινωνική ή οικονομική κατάσταση. Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα και πρέπει να συνεργαστούμε, για να βγούμε στην αντίπερα όχθη ζωντανοί με οδηγό την επιστήμη, την αλληλεγγύη, την υπομονή και την καταπολέμηση του φόβου. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα της εγωπάθειας και της αποφυγής της ευθύνης σε αυτές τις πρωτοφανείς και ιστορικές συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε.

Δεν είμαστε ο ένας ενάντια στον άλλο, είμαστε όλοι μαζί απέναντι σε έναν αδίστακτο εχθρό ο οποίος  επιβιώνει διαιρώντας μας. Μόνο μαζί μπορούμε να τον αντικρούσουμε.

Ο *Κωνσταντίνος Χριστοφίδης είναι καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Γενικός Συντονιστής του “Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος”.

X