Παιδεία σημαίνει δίκαιη μεταχείριση όλων

Ανακοίνωση του κοινωνικού κινήματος «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος» (ΝΚ) για τις εξετάσεις εισδοχής στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου

Το τελευταίο διάστημα, δύο από τα τρία δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου βρίσκονται εν μέσω έντονης κριτικής, ιδιαίτερα από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των δασκάλων και καθηγητών του δημοσίου, για την απόφασή τους να δεχτούν φοιτητές και μέσω της διαδικασίας διεθνών εξετάσεων.

Η πιο πάνω απόφαση θεωρείται νομότυπη, σύμφωνα με πρόσφατη και άλλες προηγούμενες γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας. Ωστόσο, πέραν της νομικής πτυχής του θέματος, οι εν λόγω οργανώσεις επιχειρηματολογούν ότι οι ενέργειες αυτές «ενδεχομένως να έχουν στόχο να πλήξουν και να υπονομεύσουν το δημόσιο σχολείο» και έχουν ξεκινήσει μια σειρά από συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα για να τερματιστούν οι πιο πάνω διαδικασίες.

Το «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος» (ΝΚ) θεωρεί ότι το δημόσιο σχολείο αποτελεί και πρέπει να αποτελεί την κορωνίδα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας. Ωστόσο, το δημόσιο σχολείο, με τα πολλαπλά του προβλήματα, δεν πρόκειται να διασωθεί με προστατευτικούς όρους αλλά αντιθέτως, δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις που θα το καταστήσουν πιο ανταγωνιστικό. Το ΝΚ  κρίνει ότι, η πρόσβαση σε μια ποιοτική δημόσια παιδεία είναι βασικό στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης και ο πλέον αποτελεσματικός μηχανισμός κοινωνικής κινητικότητας

Τα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου καλούνται να εκπληρώσουν το ρόλο τους μέσα σε ένα ιδιαίτερα αμφίρροπο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον ως πρωταγωνιστές στις κοινωνίες της γνώσης, αγγίζοντας και εξελίσσοντας την καθημερινότητα του πολίτη. Οφείλουν να αποτελούν έμπρακτα τους φάρους γνώσης και ελπίδας για το μέλλον της χώρας. Στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας βρίσκονται ο φοιτητές, το σημαντικότερο κομμάτι της ακαδημαϊκής κοινότητας. Τα νέα μυαλά της χώρας μας που καλούνται μέσα από τη ζύμωση με τις νέες ιδέες και τις προκλήσεις που προσφέρει η σύγχρονη επιστήμη να αναπτύξουν ένα διαλογικό και κριτικό τρόπο σκέψης: «Αυτοί θα χαράξουν τη μοίρα, την πορεία και την ιστορία της πατρίδας μας». Τα νέα, λοιπόν, αυτά λαμπρά μυαλά, πρέπει να προέρχονται από το σύνολο των μαθητών μας, σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία, χωρίς αποκλεισμούς. Ο τόπος τους χρειάζεται όλους.

Το ΝΚ θεωρεί ότι, μέσα από την παιδεία και τον μετασχηματισμό του εκπαιδευτικού συστήματος, μπορούμε να πετύχουμε τη θετική αλλαγή που έχει ανάγκη η Κύπρος. Χρειαζόμαστε όλα τα παιδιά της πατρίδας μας, από όλα τα σχολεία, από όλες τις κοινότητες, πολίτες άλλων χωρών και παιδιά μεταναστών που ζούν εδώ. Για να πετύχει ο στόχος μιας Άλλης Κύπρου, όπου οι αποφάσεις για τα ζωτικά ζητήματα πολιτικής θα λαμβάνονται επιτέλους με βάση την επιστημονική τεκμηρίωση. Παράλληλα,  όλα τα παιδιά του τόπου θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να σπουδάζουν μαζί στους ίδιους χώρους, στα ίδια εργαστήρια και αμφιθέατρα, επειδή η σύνθεση της διαφορετικότητας είναι μια συγκλονιστική παιδαγωγική διαδικασία. Είναι πεποίθησή μας ότι η εκπαίδευση, η πρόσβαση στη μάθηση, ο πολιτισμός, η επιστήμη και η έρευνα μπορούν να φέρουν κοντά και να πάνε μπροστά τους ανθρώπους.

Το ΝΚ προτείνει δύο επιλογές:

1.         Την υιοθέτηση της διαδικασίας των διεθνών εξετάσεων, καταρτισμένης από τα ίδια τα πανεπιστήμια, ως συμπληρωματική της υπάρχουσας, και τη δυνατότητα προσέλκυσης μαθητών από τα ιδιωτικά σχολεία, με ποσοστά εισαγωγής τα οποία θα καθοριστούν βάσει των ποσοστών των μαθητών των ιδιωτικών και των δημόσιων σχολείων. Όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως σχολείου, να μπορούν να επιλέγουν τις παγκύπριες ή τις διεθνείς εξετάσεις. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά τόσο για τα δημόσια πανεπιστήμια όσο και για την κοινωνία και την αγορά εργασίας της Κύπρου.

2.         Να δοθεί στα πανεπιστήμια το δικαίωμα να επιλέγουν τους φοιτητές τους με δικές τους διαδικασίες, όπως γίνεται σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου. Διαδικασίες οι οποίες θα δώσουν ένα οριστικό και τελειωτικό κτύπημα στην παραπαιδεία.

Τα δημόσια πανεπιστήμια, παράλληλα με τους άριστους μαθητές των δημοσίων σχολείων, θα ελκύσουν άριστους μαθητές και από τα ιδιωτικά σχολεία, οι οποίοι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους σήμερα φεύγουν στο εξωτερικό και αρκετοί παραμένουν εκεί για εργοδότηση, μετά το πέρας των σπουδών τους. Όλοι οι μαθητές της Κύπρου θα έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε λαμπρούς φοιτητές, ερευνητές, ακαδημαϊκούς, επαγγελματίες στην ίδια τους την πατρίδα. Δίνεται έτσι η δυνατότητα διατήρησης σπουδαίου ανθρώπινου δυναμικού στη χώρα μας, αντιμετωπίζοντας το φαινόμενο του brain drain. Στην εποχή της φυγής των νέων ανθρώπων, το πολιτικό σύστημα πρέπει να κάνει ότι μπορεί για να τους κρατά στην πατρίδα τους και όχι να βάζει το ίδιο εμπόδια στο να μείνουν.

Το «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος» θεωρεί πως αποτελεί υποχρέωση των δημόσιων πανεπιστημίων προς τις μέλλουσες γενιές να καταστούν στέγη όλων των καλών μυαλών της χώρας, δίχως όρια και κοντόφθαλμες προσεγγίσεις, δίχως αποκλεισμούς και συμβιβασμούς. Γιατί παιδεία σημαίνει σεβασμός, αποδοχή και δίκαιη μεταχείριση όλων. Η παιδεία λοιπόν πρέπει να εστιάζει στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των ταλέντων των παιδιών μας. Δεν πρέπει να απομονώνει, δεν πρέπει να χωρίζει, αντίθετα πρέπει να ενώνει!

Χρειάζονται τώρα βαθιές τομές, μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, γιατί το μέλλον ανήκει στους προσαρμοστικούς, τους καινοτόμους, τους τολμηρούς.

X