Όταν το οικονομικό συμφέρον και μια χούφτα ψήφοι μετρούν περισσότερο από την πατρίδα

Το πρόσφατο φαινόμενο μιας επαγγελματικής ομάδας να διαδηλώνει στους δρόμους, επειδή δεν της επιτρέπεται να διεξαγάγει λαθρεμπόριο μεταξύ των Κατεχόμενων και της Κυπριακής Δημοκρατίας, και να τυγχάνει μάλιστα εκτεταμένης ανοχής από το πολιτικό σύστημα, καταδεικνύει την ηθικοπολιτική αυτοαπαξίωσή μας ως οργανωμένη πολιτική κοινότητα.

Να υπενθυμίσουμε ότι: οι επαγγελματίες οδηγοί ταξί στην Κύπρο, μια μέρα μετά την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, κατήλθαν σε απεργία και απαιτούσαν την ελεύθερη αγορά καυσίμων από τα Κατεχόμενα!

Το γεγονός ότι τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν ασχολήθηκαν με την πραγματική διάσταση αυτής της ενέργειας προσδίδει μια περισσότερο θλιβερή διάσταση στο φαινόμενο.

Είναι επίσης θλιβερό το ότι οι νομικοί σύμβουλοι της συγκεκριμένης ομάδας οδηγών ταξί, οι οποίοι έχουν μακρά κοινοβουλευτική πείρα, δεν απέτρεψαν αυτήν την εξέλιξη. Τα δε πολιτικά κόμματα, τα οποία με την πρώτη ευκαιρία αναλώνονται σε πατριωτικές κορώνες, δεν ένιωσαν έστω και την παραμικρή υποχρέωση να κατακρίνουν ενέργειες οι οποίες υπονομεύουν βαθύτατα την Κυπριακή Δημοκρατία.

Γιατί; Μήπως – υπόθεση κάνουμε …- επειδή οι ψήφοι της συγκεκριμένης ομάδας μετρούν πολύ περισσότερο από πολιτικές αξίες και ηθικές αρχές;

Οι δήθεν υπερπατριώτες του πολιτικού μας φάσματος, αυτοί που ανενδοίαστα αυτοπροσδιορίζονται ως «εθνικιστές», με ισχυρή πολιτική παρουσία κυρίως στην ελεύθερη Αμμόχωστο, προσπέρασαν το γεγονός, προφανώς για να μην ενοχληθεί η πολιτική πελατεία της συγκεκριμένης επαρχίας.

Το θέμα δεν είναι απλώς οικονομικό, αλλά έχει, πρωτίστως, τεράστιες πολιτικές διαστάσεις: μια επαγγελματική ομάδα πολιτών απαιτεί τη νομιμοποίηση ενός παράδοξου λαθρεμπορίου (γιατί όταν γίνεται μαζικά από επαγγελματικές ομάδες ξεπερνά τα όρια του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής) με τα Κατεχόμενα. Την ίδια στιγμή, όλο το πολιτικό σύστημα στρουθοκαμηλίζει.

Σε αυτούς που θα επικαλεστούν τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής απλώς να υπενθυμίσουμε ότι τα καύσιμα αυτά είναι εκτός ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών  προδιαγραφών.

Πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχετε μάτια και βλέπετε, αυτιά και ακούτε. Έχετε επίσης το νου για να σκέπτεσθε. Ας βγάλετε, λοιπόν, τα συμπεράσματά σας!

X