Όταν σβήσανε οι φωτιές, άναψαν οι κάμερες. Μετά τις κάμερες τι κάνουμε για τους πυρόπληκτους;

Θυμόμαστε τα τραγικά γεγονότα στις ορεινές περιοχές των Επαρχιών Λεμεσού και Λάρνακας το περασμένο καλοκαίρι. Οι φονικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού στοίχισαν τη ζωή τεσσάρων ανθρώπων, κατέστρεψαν τεράστιες εκτάσεις δασικής και καλλιεργήσιμης γης, σπίτια, αυτοκίνητα και περιουσίες πολιτών.

Εκείνες τις δύσκολες ώρες οι κυβερνώντες υποσχέθηκαν τα πάντα. Υποσχέθηκαν, για παράδειγμα, δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα για δύο μήνες.

Αποδείχτηκαν απλώς υποσχέσεις ανέξοδες. Επισκέπτονταν την περιοχή χωρίς σχέδιο, με τις τηλεοπτικές κάμερες, παίζοντας ένα θέατρο του παραλόγου.

Το είπαμε και το προτείναμε από την αρχή. Οι άνθρωποι δεν είναι ζητιάνοι. Θέλουν να δημιουργήσουν και πάλι στη γη τους, σε μια διαδικασία αειφόρου ανάπτυξης.

Το «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος» έχει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την περιοχή. Μέρος της πρότασής μας αφορά την ενεργειακή επιδότηση της περιοχής.

Προτείνουμε λοιπόν: σε άγονη κρατική γη των περιοχών να δημιουργηθεί ένα παν-κοινοτικό φωτοβολταϊκό πάρκο και να δοθεί το ηλεκτρικό ρεύμα που θα παραχθεί σε όλους τους κατοίκους δωρεάν τουλάχιστον για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Για να μπορέσουν οι άνθρωποι της περιοχής να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, να δημιουργήσουν και πάλι τις περιουσίες τους, τις καλλιέργειές τους, τα θερμοκήπιά τους, τις φάρμες και τις επιχειρήσεις τους. Η φθηνή ενέργεια θα λειτουργήσει ως αναπτυξιακό κίνητρο για την εγκατάσταση και νέων ανθρώπων. Στόχος μας θα πρέπει να είναι η αύξηση του πληθυσμού και όχι η ερήμωση του τόπου.

Πρέπει βέβαια τα μέτρα να φτάσουν πιο βαθιά: ελλείψεις στη νομοθεσία, θέματα οργάνωσης, μέσα καταπολέμησης των πυρκαγιών και θέματα παιδείας και νοοτροπίας θα πρέπει να γίνουν αντικείμενο νέων νομοθετικών ρυθμίσεων. Ο εμπρησμός είτε από αμέλεια είτε από δόλο είναι σοβαρότατο έγκλημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Σύντομα και πάλι το «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος» θα βρεθεί στις πληγείσες περιοχές για να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης. Γιατί μια άλλη αρχιτεκτονική ανάπτυξης και για τις πληγείσες από τις πυρκαγιές ορεινές περιοχές των Επαρχιών Λεμεσού και Λάρνακας είναι μέρος της «Άλλης Κύπρου» που προσδοκούμε.

X