Του Κωνσταντίνου Χριστοφίδη*
Η αντιπολίτευση επιμένει ότι η χρηματοδότηση-δανειοδότηση των πληγεισών επιχειρήσεων από την κρίση που δημιουργήθηκε λόγω του κορωνοϊού, πρέπει να γίνεται απευθείας από το κράτος. Θα ανέμενε κανείς ότι αυτό θα γινόταν μέσω των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τακτική που ακολουθείται σε σύγχρονα δημοκρατικά κράτη. Η πρακτική αυτή είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του δημόσιου χρέους, σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή και θα δημιουργήσει πολλά πρόσθετα προβλήματα.
Δεν εμπιστεύονται, λένε, οι κ.κ. Νικόλας Παπαδόπουλος και Γιώργος Λιλλήκας τις τράπεζες. Εμπιστεύονται, αντιλαμβάνομαι, περισσότερο την κρατική μηχανή που δεν έχει την κατάλληλη υποδομή και τεχνογνωσία να κάνει αυτή τη δουλειά και που θα χρειαστεί μεγάλη χρονική περίοδο για να δημιουργήσει έστω υποτυπώδεις υποδομές. Σίγουρο επακόλουθο θα είναι να καθυστερήσει η διοχέτευση ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις.
Γιατί όμως;
Τι κρύβεται πίσω από αυτή τη ξαφνική μεγάλη εμπιστοσύνη προς το κράτος;
Εάν κάτι τέτοιο γίνει αποδεχτό από την κυβέρνηση, τότε τα κόμματα θα προχωρήσουν στην επόμενη πρόταση. Θα δηλώσουν ότι δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση να προχωρήσει από μόνη της στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, έτσι θα επιχειρήσουν μέσα από τη Βουλή να δημιουργήσουν μια διακομματική επιτροπή για τον χειρισμό των κονδυλίων. Πιθανότατα τότε να δημιουργηθεί μια επιτροπή από όλα τα κόμματα και έτσι θα κατανέμουν μεταξύ τους τα διάφορα ποσά στις φιλικά προσκείμενες στο κάθε κόμμα επιχειρήσεις. Θα χρηματοδοτηθούν κυρίως επιχειρήσεις ανθρώπων κοντά στο κομματικό σύστημα, κομματικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης. Θα ξαναδούμε δηλαδή ένα πάρτι δύο δισεκατομμυρίων με τους απλούς πολίτες να πληρώνουν και πάλι το τίμημα και να επιβαρύνονται το δυσβάστακτο χρέος.
Αυτό φαίνεται να είναι το σχέδιο της αντιπολίτευσης. Το ΔΗΚΟ όμως φαίνεται να κλείνει κι αυτό το μάτι σε κάποιους, σαν μια πρόβα-τζενεράλε για το 2023. Ετοιμάζεται δηλαδή ένας άλλος Συνεργατισμός και διαμοιρασμός πλούτου ανάμεσα στο κομματικό φθαρμένο σύστημα. Είμαστε και πάλι, για πολλοστή φορά, στο ίδιο έργο θεατές.
Η κυβέρνηση άραγε θα αποδεχτεί τα πιο πάνω; Αυτό είναι και το μεγάλο και επίκαιρο ερώτημα!
*Κωνσταντίνος Χριστοφίδης Καθηγητής Φυσικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου
Γενικός Συντονιστής, “Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος”